Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Το μνημείο της ρωσικής διαστημικής αποστολής Soyuz 11

Το νέο μνημείο

Τα ερείπια ενός μνημείου, στην απομακρυσμένη έρημο του Καζακστάν, είναι αφιερωμένο στους μοναδικούς ανθρώπους που πεθαίνουν στο διάστημα, το πλήρωμα του Soyuz 11.



Δείτε ακόμη:
Το μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στην πόλη Barskoon στο Κιργιστάν
Μερικά από τα πιο μεγάλα πράγματα που στείλαμε στο διάστημα
Όλοι οι διαστημικοί σταθμοί της Ιστορίας

Ένα γιγάντιο, μαύρο μνημείο, που ελάχιστοι έχουν δει, βρίσκεται στο κέντρο του Καζακστάν, 16 μίλια μακριά από τον πλησιέστερο δρόμο. Πρόκειται για Μνημείο του Soyuz 11.

Το αρχικό μνημείο

Κάθε άνθρωπος που έζησε, γεννήθηκε στη Γη -κάτι που εκτιμάται ότι δε θα αλλάξει πριν από το 2050... Αλλά υπήρξαν τρεις άνδρες που έχασαν τη ζωή τους μακριά από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Από τους 439 ανθρώπους που έχουν σταλεί στο διάστημα, μόλις 18 δεν επέστρεψαν ποτέ. Από αυτούς τους 18, μόνο το τριμελές πλήρωμα του Soyuz 11 πέθανε στο "εξωτερικό διάστημα", που ορίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση σε απόσταση τουλάχιστον 50 μιλίων από την επιφάνεια της Γης. Πρόκειται για τους κοσμοναύτες Γκεόργκι Ντοβροβόλσκι, Βλάντιλαβ Βόλκοφ και Βίκτορ Πατσέεφ.

Ότι απέμεινε όταν το πρώτο μνημείο βανδαλίστηκε

Το Soyuz 11, ένα ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 1971, ήταν η μοναδική επανδρωμένη αποστολή που επιβιβάστηκε στον πρώτο διαστημικό σταθμό του κόσμου, τον Salyut 1. Εκεί, το πλήρωμα έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο διάστημα, τις 22 ημέρες, που κατέρριψε το αμερικανικό Skylab 2 δύο χρόνια αργότερα.


Παρά την πυρκαγιά που ξέσπασε την 11η ημέρα στον σταθμό και το γεγονός ότι ολόκληρο το διαστημόπλοιο δονούνταν όταν ο διάδρομος ήταν ενεργοποιημένος, η αποστολή πήγε καλά. Βασικά, μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής...

Αμέσως μετά την αποχώρηση από το διαστημικό σταθμό, τα τρία μέλη του πληρώματος πέθαναν από ασφυξία η οποία προκλήθηκε από ένα μικρό τεχνικό λάθος όταν ανοίχτηκαν ταυτόχρονα δυο βίδες, με αποτέλεσμα να σπάσει η βαλβίδα που σταθεροποίησε αυτόματα την πίεση του διαστημοπλοίου.

Η πίεση στο εσωτερικό του διαστημικού σκάφους έπεσε στο 0 μέσα σε 3,5 λεπτά. Ο πύραυλος προσγειώθηκε στο Καζακστάν ώρες αργότερα και αμέσως μια ομάδα έτρεξε να συλλέξει τα σώματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής κρατικής επιτροπής, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα σώματα των τριών ανδρών ήταν "ακίνητα, με σκούρες μπλε κηλίδες στα πρόσωπά τους και ίχνη αίματος στις μύτες και στα αυτιά τους".

Για να τιμήσουν τη μνήμη τους, η ρωσική κυβέρνηση έστησε ένα μεγάλο μαύρο μνημείο με τρεις πλευρές, το καθένα χαραγμένο με το πρόσωπο ενός από τα τρία μέλη του πληρώματος, στην ακριβή τοποθεσία που προσγειώθηκε ο πύραυλος. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1973, αλλά δεν το έχει επισκεφθεί ποτέ κανείς λόγω της απομακρυσμένης θέσης του. Αποτίει όμως σεβασμό στους τρεις νεκρούς.

Αναμνηστικό γραμματόσημο με τους τρις κοσμοναύτες του Soyuz 11 - πηγή

Δυστυχώς, το μνημείο άντεξε μόλις 39 χρόνια. Το 2012, μια ομάδα επισκεπτών διαπίστωσε ότι το μνημείο είχε βανδαλιστεί. Μόνο μεταλλικές ράβδοι και ερείπια παραμένουν. Από το 2016 έχει εγκατασταθεί ένα νέο, μικρότερο μνημείο.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου