Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ένα σπάνιο ηχητικό αρχείο και ένα σπάνιο βίντεο του Σίγκμουντ Φρόυντ


Προσπαθήστε να θυμηθείτε την φωνή του Αυστριακού ιατρού, φυσιολόγο, ψυχίατρου και θεμελιωτή της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόυντ. Σίγουρα, θα πει κάποιος, είχε βαριά γερμανική προφορά. Το περίεργο είναι ότι διαθέτουμε μόνο μία ηχογράφησή του, σε ένα μήνυμα για το BBC το 1938. Το αρχείο καταγράφηκε ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, σε ηλικία 81 ετών, όταν ο καρκίνος του στόματος τον έπληξε έντονα.





Άρχισα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νευρολόγος προσπαθώντας να ανακουφίσω τους νευρωτικούς ασθενείς μου. Υπό την επιρροή ενός φίλου και με τις δικές μου προσπάθειες, ανακάλυψα κάποια σημαντικά νέα στοιχεία για το ασυνείδητο στην ψυχική ζωή, τον ρόλο των ενστικτωδών παροτρύνσεων και ούτω καθεξής. Από τα ευρήματα αυτά προέκυψε μια νέα επιστήμη, η ψυχανάλυση, ένα τμήμα της ψυχολογίας και μια νέα μέθοδος θεραπείας των νευρώσεων. Αυτό το κομμάτι καλής τύχης το πλήρωσα ακριβά. Οι άνθρωποι δεν πίστευαν στα δεδομένα μου και σκέφτηκαν ότι οι θεωρίες μου ήταν επιζήμιες. Η αντίσταση ήταν ισχυρή και αδιάκοπη. Τελικά κατάφερα να αποκτήσω μαθητές και να οικοδομήσω ένα International Psychoanalytic Association. Αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Όσο σπάνια είναι τα ηχητικά, άλλο τόσο σπάνια είναι και τα βίντεο του ψυχαναλυτή, αν και υπάρχουν κάποιες λήψεις από το 1932. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Φρόυντ απολαμβάνει την παρέα ενός φίλου του και του σκύλου του, Jofi, στην ύπαιθρο, ενώ η κόρη του, Anna, αφηγείται, η οποία είχε κρατήσει το βίντεο μέχρι το θάνατό της το 1982. Σύμφωνα με την αφήγησή της, ούτε ο Φρόυντ ούτε ο φίλος του ήξεραν ότι τους βιντεοσκοπούσε, καθώς δεν άρεσε στον πατέρας της να τον φωτογραφίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου