Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η πρώτη κυβερνοεπίθεση συνέβη στη Γαλλία πριν από δύο αιώνες


Ίσως να θυμάστε την επίθεση που κράτησε τρεις μέρες, από τις 12 Μαΐου μέχρι τις 15 Μαΐου 2017, με το σκουλήκι υπολογιστών WannaCry και την κυβερνοεπίθεση ransomware σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, με την οποία κρυπτογραφούνταν αρχεία και ζητούνταν λύτρα 300-600 δολαρίων μέσω Bitcoin για να αποκτήσει ο χρήστης και πάλι πρόσβαση στα αρχεία του.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι μια μάστιγα της σύγχρονης ζωής, αλλά η ιστορία τους πηγαίνει πίσω, περισσότερο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς.



Το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο δεδομένων στον κόσμο δημιουργήθηκε στη Γαλλία στη δεκαετία του 1790. Ήταν ένα μηχανικό τηλεγραφικό σύστημα, αποτελούμενο από μια σειρά πύργων, καθένας από τους οποίους είχε ένα σύστημα κινούμενων ξύλινων βραχιόνων στην κορυφή. Διαφορετικές διαμορφώσεις αυτών των βραχιόνων αντιστοιχούσαν σε γράμματα, αριθμούς και άλλους χαρακτήρες. Οι χειριστές σε κάθε πύργο ρύθμιζαν τους βραχίονες ώστε να ταιριάζουν με τη διαμόρφωση ενός γειτονικού πύργου, παρατηρώντας τον μέσω τηλεσκοπίου, προκαλώντας μια ακολουθία χαρακτήρων κατά μήκος της γραμμής. Τα μηνύματα μπορούσαν να αποστέλλονται πολύ πιο γρήγορα από τα γράμματα, και μάλιστα, από το ένα άκρο της Γαλλίας στο άλλο, μέσα σε λίγα λεπτά. Το δίκτυο προοριζόταν για κυβερνητική χρήση, αλλά το 1834 δύο τραπεζίτες, ο François και ο Joseph Blanc, βρήκαν τρόπο να το κάνουν να δουλέψει για τους δικούς τους σκοπούς.

Οι αδελφοί Blanc διαπραγματεύονταν κυβερνητικά ομόλογα στο χρηματιστήριο της πόλης του Μπορντό, όπου οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της αγοράς χρειαζόντουσαν αρκετές ημέρες για να φτάσουν από το Παρίσι με κάποια άμαξα. Κατά συνέπεια, όσοι έμποροι μπορούσαν να αποκτήσουν τις πληροφορίες πιο γρήγορα, θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα, προβλέποντας αυτές τις κινήσεις. Κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αγγελιαφόρους και περιστέρια, αλλά οι αδελφοί Blanc βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν την τηλεγραφική γραμμή. Δωροδόκησαν λοιπόν τον τηλεφωνητή στην πόλη Τουρ να εισάγει σκόπιμα σφάλματα στα κυβερνητικά μηνύματα που αποστέλλονταν μέσω του δικτύου.

Το σύστημα κωδικοποίησης του τηλεγράφου περιελάμβανε ένα σύμβολο "backspace" που έδινε εντολή στον μεταγραφέα να αγνοήσει τον προηγούμενο χαρακτήρα. Η προσθήκη ενός ψεύτικου χαρακτήρα που θα υποδείνυε το πως κινήθηκε η αγόρα την προηγούμενη ημέρα, ακολουθούμενη από ένα backspace, σήμαινε ότι το κείμενο του μηνύματος που στάλθηκε δεν επηρεάστηκε όταν είχε συνταχθεί για παράδοση στο τέλος της γραμμής. Αλλά αυτόν τον επιπλέον χαρακτήρα θα μπορούσε να δει ένας άλλος συνεργός: ένας πρώην χειριστής τηλεγραφίας ο οποίος παρακολουθούσε τον τηλεφωνικό πύργο έξω από το Μπορντό με ένα τηλεσκόπιο και ενημέρωνε τους Blancs. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 1836, όταν ο διεφθαρμένος χειριστής της Τουρ αρρώστησε και αποκάλυψε τα πάντα σε έναν φίλο του, τον οποίο ήθελε να θα πάρει τη θέση του.

Οι αδελφοί Blanc δικάστηκαν, αλλά δεν μπορούσαν να καταδικαστούν επειδή δεν υπήρχε νόμος κατά της υποκλοπής δεδομένων από δίκτυα. Αυτή όμως η -πρωτοποριακή- χρήση του δικτύου από τους Blancs χαρακτηρίζεται ως η πρώτη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση.

από: 1843magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου