Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πύργος Radkan: Ένας αστρονομικός πύργος που χτίστηκε από μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ισλαμικής Χρυσής Εποχής


Με ύψος 30 μέτρα σε έναν λοφίσκο στο βορειοδυτικό Ιράν, αυτός ο παράξενος κυλινδρικός πύργος πιστευόταν για πολύ καιρό ότι ήταν ένας αρχαίος τύμβος, ή πιθανώς ένας φάρος που οδηγούσε τους ταξιδιώτες.



Χάρη στις ανακαλύψεις ενός αρχαιο-αστρονόμου, πλέον πιστεύεται ότι ο πύργος Radkan ήταν ένα απίστευτα εξελιγμένο όργανο της επιστήμης της αστρονομίας, χτισμένος πριν από περίπου 800 χρόνια.


Ο πύργος με τα κίτρινα τούβλα χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα (1261 μ.Χ.) και δημιουργήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους Πέρσες μελετητές της εποχής, τον Nasir al-Din al-Tusi. Ο Tusi, γνωστός πολυμαθής, επιστήμονας και αστρονόμος, είναι γνωστός για τη συνδρομή του στο πρωτοποριακό παρατηρητήριο στο Maragheh του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μαζί με τον πύργο Radkan συγκέντρωναν ανεκτίμητες πληροφορίες για τα αστέρια και τον ουρανό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αξιοσημείωτης επιστημονικής ανακάλυψης.


Ο πύργος έχει 12 τοίχους που αντιστοιχούν στους 12 μήνες του έτους, με 36 κολώνες γύρω από το εξωτερικό και κωνική οροφή. Στις ισημερίες κάθε χρόνο, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται τέλεια για να λάμψει μέσα από τις πόρτες στις απέναντι πλευρές του πύργου.

Πιστεύεται επίσης ότι το κτήριο μπορεί να προσδιορίσει την αρχή των τεσσάρων εποχών, τα δίσεκτα χρόνια και την έναρξη του Nowruz, του νέου έτος του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου