Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τα τούνελ κυκλοφορίας που διέτρεχαν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

Άποψη του Πενταγώνου το 1998 - πηγή

Το Πεντάγωνο είναι τόσο μεγάλο που σχεδιάστηκε σαν πόλη, με εσωτερική υποδομή αυτοκινητοδρόμων.



Τα κεντρικά γραφεία, σε σχήμα πεντάγωνου, του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο κτήριο γραφείων στον κόσμο, με καθεμία από τις πέντε πλευρές του να είναι περίπου ισοδύναμη με το κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Το κτίριο είναι τόσο μεγάλο που μοιάζει με μια αυτοδύναμη πόλη για πολλούς από τους 26.000 υπαλλήλους του, με δική του αστυνομική δύναμη, σταθμό παραγωγής ενέργειας και έξι ταχυδρομικούς κώδικες.

Οι κλεισμένες είσοδοι των τούνελ

Όταν άνοιξε το κτήριο, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, στο αρχικό σχέδιό του υπήρχαν πέντε λωρίδες κυκλοφορίας που διαπερνούσαν το κτήριο -η κάθε μία είχε μήκος περίπου 305 μέτρα- κατά μήκος της νοτιοδυτικής πλευράς.

Τα τούνελ μπορούσαν να φιλοξενήσουν 25.000 αφίξεις την ώρα. Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας προορίζονταν για λεωφορεία -που έφταναν κάθε 8 δευτερόλεπτα- και δύο για ταξί. Πριν από την εγκατάσταση τεράστιων ανεμιστήρων, ο χώρος ήταν σχεδόν αποπνικτικός λόγω όλων των αναθυμιάσεων των εξατμίσεων.

Τα τούνελ για τα ταξί και τα λεωφορεία ήταν μόνο ένα μέρος των περίπου 1,6 τετ. χλμ υποδομής αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάστηκαν για να έρχεται η στρατιά των εργαζομένων του Πενταγώνου.

Οι λωρίδες κυκλοφορίες είναι με κίτρινο

Το 1977, η κυκλοφορία των λεωφορείων μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό σταθμό επιφανείας για λόγους ασφαλείας. Το 1983, οι σήραγγες κλείστηκαν μετά από τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου των Marine Corps στη Βηρυτό. Μέχρι το 1987 αναδιαμορφώθηκε ο εσωτερικός χώρος -που έμεινε ελεύθερος- και μετατράπηκε σε γραφεία για το λεγόμενο πρόγραμμα "Star Wars" του Ρίγκαν.

Οι αποβάθρες το 1944

Σήμερα, τα τμήματα της πρόσοψης που δε διαθέτουν παράθυρα και που χρησιμοποιούνταν για την κυκλοφορία μέσα από το Πεντάγωνο είναι ορατά.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου