Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το αντίγραφο του κυπέλλου Ζυλ Ριμέ

Ο κύπελλο Ζυλ Ριμέ - πηγή

Όταν χάθηκε το πρωτότυπο κύπελλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, δημιουργήθηκε μυστικά ένα ψεύτικο.



Στις 29 Ιουνίου του 1966, η Αγγλία διοργανώνει και κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο, νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 4-2. Εκείνη την εποχή, η χώρα που κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κρατούσε το έπαθλο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το έπαθλο όμως που θα έπαιρνε η Αγγλία ήταν ψεύτικο.

Τον Μάρτιο του 1966, το έπαθλο εκτέθηκε στο Westminster Central Hall. Με κάποιον τρόπο, ένα κλέφτης κατάφερε και το έκλεψε. Είχαν απομείνει λίγοι μήνες μέχρι να ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και η FIFA έφτιαξε μυστικά ένα αντίγραφο του κυπέλλου Ζυλ Ριμέ, που είχε χρησιμοποιηθεί από το 1930 έως το 1970.

Τελικά, το αυθεντικό κύπελλο το βρήκε ένας περίεργος σκύλος, ο Pickles, πριν ξεκινήσει το τουρνουά. Όποιος το είχε κλέψει θα πρέπει να ένιωσε νευρικά, το τύλιξε σε μια χαρτοσακούλα και το έθαψε σε έναν κήπο. Ο Pickles έγινε εθνικός ήρωας και ο ένοχος δεν συνελήφθη ποτέ.

Ο Pickles - πηγή

Χάρη στον Pickles, στο τουρνουά υπήρχαν και τα δύο τρόπαια. Σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου, πιστεύεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απένειμε στον αρχηγό της ομάδας της Αγγλίας, Μπόμπι Μουρ, το πρωτότυπο κύπελλο, αλλά στη συνέχεια το άλλαξαν με τη ρεπλίκα. Το ψεύτικο τρόπαιο παρουσιάστηκε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις μέχρι να επιστρέψει -κρυφά- στον δημιουργό του, πριν από την έναρξη του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το αρχικό κύπελλο Ζυλ Ριμέ τελικά δόθηκε μόνιμα στη Βραζιλία, αφού η χώρα κέρδισε το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της το 1970. Αυτό το κύπελλο όμως εκλάπη και πάλι στις 19 Δεκεμβρίου του 1983, αλλά αυτή τη φορά δεν βρέθηκε ποτέ. Πιστεύεται ευρέως ότι το έλιωσαν και ο χρυσός πουλήθηκε. Μόνο ένα κομμάτι του τροπαίου βρέθηκε. Ήταν η αρχική βάση που είχε κρατήσει η FIFA σε ένα υπόγειο στην έδρα της ομοσπονδίας στη Ζυρίχη. Σήμερα, η ρεπλίκα είναι το μόνο που υπάρχει.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απονέμει στον Μπόμπι Μουρ το κύπελλο του 1966 - πηγή

Χρόνια αργότερα, η FIFA εξαγόρασε το αντίγραφο σε έναν πλειστηριασμό έναντι 254.000 λιρών, δημιουργώντας υποψίες ότι ίσως ήταν το πρωτότυπο -η θεωρία διαψεύστηκε το 2016. Το ψεύτικο κύπελλο δωρήθηκε τελικά στο Εθνικό Ποδοσφαιρικό Μουσείο της Αγγλίας στο Μάντσεστερ, όπου βρίσκεται σήμερα (και φυλάσσεται επαρκώς...), μαζί με τη μπάλα και τις φανέλες που φόρεσαν οι ποδοσφαιριστές στον τελικό του 1966.

Για την ιστορία, ο Ζυλ Ριμέ ήταν Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας. Υπήρξε διαδοχικά πρόεδρος-ιδρυτής του παριζιάνικου συλλόγου της Ρεντ Σταρ, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και στη συνέχεια της FIFA για διάστημα 33 ετών. Υπήρξε ο δημιουργός του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.


Το κύπελλο αρχικά ονομάστηκε "Νίκη" και μετονομάστηκε το 1946 για να τιμήσει τον Ζυλ Ριμέ. Σχεδιάστηκε από τον Abel Lafleur και ήταν κατασκευασμένο από επιχρυσωμένο ασήμι σε λευκο-κίτρινη μαρμάρινη βάση. Το 1954, η βάση αντικαταστάθηκε με μια από λάπις λάζουλι. Έχει ύψος 35 εκατοστά και βάρος 3,8 κιλά. Το κύπελλο παρουσίαζε την αρχαία ελληνική φτερωτή θεά Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου