Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Μια λειτουργική camera obscura που παράγει εικόνες 360 μοιρών της ακτής του Σαν Φρανσίσκο


Αυτό το μικρό μουσείο, γνωστό ως "Giant Camera", είναι έναν λειτουργικός "σκοτεινός θάλαμος" που αντανακλά εικόνες της παραλίας μπροστά του, ενώ διαθέτει και μια μικρή συλλογή από ολογράμματα.




Η τεχνολογία για έναν "σκοτεινό θάλαμο" είναι αρχαία -ο σκοτεινός θάλαμος είναι γνωστός από την εποχή του Κινέζου φιλοσόφου ιδρυτή του μοϊσμού (Mohism), Mozi (Mo - Ti, 470-390 π.Χ.) και του Αριστοτέλη- και έγινε δημοφιλής στην Αναγέννηση, όταν οι καλλιτέχνες την χρησιμοποιούσαν για να ζωγραφίζουν. Η συσκευή αποτελείται από ένα φωτοστεγές κουτί ή ένα δωμάτιο με μία οπή στη μία πλευρά. Το φως από τα αντικείμενα του εξωτερικού περιβάλλοντος, διέρχεται μέσα από την οπή και πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια στο εσωτερικό της, όπου και τα αναπαράγει. Τα αντικείμενα αποτυπώνονται ανεστραμμένα, αλλά με διατήρηση του χρώματος και της προοπτικής. Η εικόνα αυτή μπορεί να προβληθεί σε χαρτί, και στη συνέχεια να ζωγραφιστεί για να παραχθεί μια εξαιρετικά ακριβής αναπαράσταση.


Η San Francisco Camera Obscura ήταν αρχικά μέρος του λούνα παρκ Playland at the Beach και χτίστηκε στα 1940 από τον Floyd Jennings. Στον εν λόγω θάλαμο, ένας περιστρεφόμενος φακός τοποθετημένος στην οροφή προβάλλει μια εικόνα 360 μοιρών προς τα κάτω, πάνω σε ένα τραπέζι παραβολικής εστίασης.


Ο θάλαμος παρά λίγο να κλείσει δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν μετά το κλείσιμο του Playland at the Beach στη δεκαετία του 1970. Η δεύτερη συνέβη το 1999, όταν ανακαινίστηκε το Cliff House. Η δημόσια στήριξη, τον κράτησε λειτουργικό και το 2001 προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων και σώθηκε από την καταστροφή.


Η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε κανείς το θάλαμο είναι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Για την ιστορία, ο μεγαλύτερος "σκοτεινός θάλαμος" στον κόσμο είναι στο Constitution Hill στο Aberystwyth της Ουαλίας (φωτογραφίες κάτω). Ο εν λόγω θάλαμος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και διαθέτει έναν φακό διαμέτρου 14 ιντσών και έχει θέα 360 μοιρών σε μια έκταση σχεδόν 2.590 τετ. χλμ γης και θάλασσας γύρω από το Aberystwyth.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου