Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Μια μηχανή που ξεχωρίζει μπίλιες με βάση το χρώμα τους... Ή μήπως όχι;


Ένα βίντεο που υποτίθεται δείχνει ένα "Galton board" το οποίο ξεχωρίζει πολύχρωμες μπίλιες με βάση το χρώμα τους και μπέρδεψε πολλούς.



Τον Ιανουάριο του 2018, η σελίδα Anonymous στο Facebook μοιράστηκε ένα βίντεο που φαινομενικά δείχνει ένα απλό μηχάνημα που διαχωρίζει αυτόματα εκατοντάδες μπίλιες με βάση το χρώμα τους. Ταυτόχρονα, ζητούσαν, αν κάποιος μπορούσε να εξηγήσει το πως δούλευε η μηχανή.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι το βίντεο (το οποίο μπορείτε να δείτε πιο κάτω ολόκληρο) ήταν στην πραγματικότητα από το τέλος προς την αρχή και έδειχνε τις έγχρωμες μπίλιες που ήταν σε ξεχωριστά δοχεία να αναμιγνύονται μέσα στο μηχάνημα. Άλλοι πρότειναν ότι η συσκευή πράγματι ταξινομούσε τις μπίλιες με βάση το μέγεθος και όχι το χρώμα.

Το αρχικό βίντεο:


via Gfycat

Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό το μηχάνημα δεν υπάρχει. Το βίντεο είναι μια προσομοίωση υπολογιστή που δημοσιεύτηκε στο Reddit από τον χρήστη the_humeister. Ο Redditor εξήγησε ότι δημιούργησε αυτή την προσομοίωση ενός "Galton board" (μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να αποδείξει ένα μαθηματικό θεώρημα) με το Blender, ένα λογισμικό γραφικών υπολογιστών.

Αρχικά πραγματοποίησαν την προσομοίωση με όλες τις μπίλιες να είναι λευκές. Όταν τακτοποιήθηκαν όλα, έδωσαν σε κάθε μπίλια ένα χρώμα και έτρεξαν ξανά το πρόγραμμα. Ή, όπως εξήγησε ο the_humeister, "Έτρεξα την προσομοίωση. Έπειτα χρωμάτισα τις μπίλιες."

Το Galton board, γνωστό και ως bean machine, quincunx ή Galton box, αναπτύχθηκε από τον στατιστικολόγο σερ Φράνσις Γκάλτον το 1800 για να επιδείξει το Κεντρικό Οριακό Θεώρημα (Central Limit Theorem).

O σερ Φράνσις Γκάλτον - πηγή

Πλέον, κυκλοφορεί και ένα παρόμοιο βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου