Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Το άλλο Μεγάλο Τοίχος της Κίνας χτίστηκε το 1386


Βρίσκεται στην πόλη Ναντσίνγκ και είναι το μακρύτερο τοίχος που κυκλώνει μια πόλη.



Δείτε ακόμη:
Εκεί που το Μέγα Σινικό Τείχος συναντά τη θάλασσα
Ένα μουσείο αλόγων στη Σαγκάη
Η "παραδοσιακή κινέζικη ιατρική" δεν είναι και τόσο... αρχαία
Τα σπήλαια Maijishan στην Κίνα

Αν και όλοι ξέρουν το Μέγα Σινικό Τοίχος, αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι δεν είναι το μοναδικό. Το άλλο μεγάλο Σινικό τοίχος βρίσκεται στην πόλη Ναντσίνγκ, βορειοδυτικά της Σαγκάη, στον ποταμό Γιανγκτσέ. Η πόλη έχει προεξέχουσα θέση στην κινεζική ιστορία και τον πολιτισμό αφού η ονομασία της σημαίνει "Νότια πρωτεύουσα". Υπήρξε πρωτεύουσα σε διάφορες κινέζικες δυναστείες, βασίλεια και σε δημοκρατικές κυβερνήσεις που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το 1949. Το τοίχος λοιπόν της πόλης είναι το μεγαλύτερο που κυκλώνει μια πόλη.


Το Τοίχος χτίστηκε μεταξύ του 1366 και του 1386 για να προστατέψει την πρωτεύουσα της δυναστείας Μινγκ. Για την κατασκευή του εργάστηκαν περίπου 200.000 εργάτες, που μετακίνησαν 0,01 κυβικό χλμ γης κατά την κατασκευή του. Ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Μινγκ, ο Zhu Yuanzhang, διέταξε 118 χώρες από 20 πολιτείες σε 5 επαρχίες να φτιάξουν τούβλα. Κάθε τούβλο ζύγιζε 2,7 κιλά.

Η Πύλη Xuanwu - πηγή

Οι κατασκευαστές των τούβλων έγραφαν την περιοχή προέλευσης, τον επικεφαλής κατασκευαστή και αυτόν που το είχε φτιάξει. Έτσι, τα τούβλα του τοίχους αποτελούν το μεγαλύτερο αρχείο κατασκευής. Χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 350 εκατομμύρια τούβλα για το τοίχος. Για την ένωσή τους χρησιμοποιήθηκε ένα δυνατό μείγμα από μοσχολέμονο, ριζόνερο και λάδι ξύλου. Το ύψος του κυμαίνεται 13,7 μέχρι 19,8 μέτρα και το πάχος του είναι 13,7 μέτρα. Πάνω στα τείχη βρίσκονται 13.616 πολεμίστρες.

Αεροφωτογραφία του τοίχους από το 1930 - πηγή

Η μεγαλύτερη εντοιχισμένη πόλη καταλαμβάνει έκταση 54,4 τετ. μέτρα. Η αρχική περίμετρος της πόλης ήταν μήκος 35,41 χλμ. Σήμερα, σώζονται σχεδόν 21 χλμ της περιμέτρου.


Όταν ολοκληρώθηκε η Εντοιχισμένη Πόλη το 1386, η Πύλη Zhonghua ή Πύλη της Κίνας, ήταν η νοτιότερη πύλη εισόδου, βόρεια του ποταμού Qinhuai. Σήμερα, εντός της πύλης σώζονται τα ερείπια τριών μεγάλων κάστρων.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Εντοιχισμένη Πόλη της Ναντσίνγκ έχει τέσσερα εξαιρετικά χαρακτηριστικά: ήταν η μεγαλύτερη και ήταν η πόλη με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε χρήση, είχε τον πιο τέλειο σχεδιασμό, διαθέτει τις περισσότερες καταγραφές σε τούβλα και είναι η μόνη εντοιχισμένη πόλη αρχαίας κινεζικής πρωτεύουσας που σώζεται μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου