Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Το Μνημείο του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας


Το σύμπλεγμα τιμά τα εκατομμύρια των Ουκρανών που πέθαναν στην αναγκαστική πείνα υπό τη Σοβιετική κυριαρχία.



Δείτε ακόμη:
Οι "εικαστικές" παρεμβάσεις στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια

Στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, σε ένα καταπράσινο πάρκο, βρίσκεται ένα όμορφο μνημείο που έχει σχέση με ένα φρικτό επεισόδιο στην ιστορία, το Γολoντομόρ. Όσοι μπαίνουν στο, περνούν πρώτα από τους πέτρινους Αγγέλους της Θλίψης και έπειτα βλέπουν το Κερί της Μνήμης που βρίσκεται πάνω από την υπόγεια Αίθουσα της Μνήμης.


Το Γολοντομόρ όπως είναι γνωστό, ή ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας, αναγνωρίστηκε μόλις το 2006 από το ουκρανικό κοινοβούλιο ως σκόπιμη πράξη γενοκτονίας κατά του λαού της χώρας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα θύματα στην Ουκρανία, και σε γειτονικές περιοχές της. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως ο λιμός της Ουκρανίας ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε που συνέβη στην ουκρανική περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η τεχνητή έλλειψη τροφίμων που δημιουργήθηκε έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Ιούνιο του 1933, όταν πέθαναν καθημερινά σχεδόν 28.000 άνθρωποι. Διάφορες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν κατά το Γολοντομόρ.

Το Κερί της Μνήμης - φωτογραφία

Οι ιστορικοί πιστεύουν σήμερα ότι η γενοκτονία σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς ηγέτες για να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και να αποτρέψουν την εξέγερση από τους αγρότες που αντιστάθηκαν στην κολεκτιβοποίηση από το σοβιετικό καθεστώς.

Ο Πέτρινος Άγγελος της Θλίψης - φωτογραφία

Ο Πελαργός στο Κερί της Μνήμης - φωτογραφία

Το 2008, 75 χρόνια μετά τον λιμό-γενοκτονία, στήθηκε ένα μνημείο για τα θύματα στο Κίεβο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως εθνικό μουσείο δύο χρόνια αργότερα. Το συγκρότημα αποτελείται από ένα εντυπωσιακό άγαλμα με την ονομασία "Η Πικρή Μνήμη της Παιδικής Ηλικίας", που παρουσιάζει μια μικρή κοπέλα να κρατάει λίγο σιτάρι, στη μνήμη των πιο ανήμπορων θυμάτων του λιμού, τα παιδιά. Στο Δρομάκι με τους Πίνακες είναι γραμμένα τα ονόματα 14.000 χωριών και πόλεων στην Ουκρανία που υπέφεραν από τον λιμό, πολλοί από τους κάτοικους των οποίων παραμένουν ακόμα και σήμερα ανώνυμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου