Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

10+1 Μύθοι για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο- Μέρος Β’

Στο Μέρος Α' αναφερθήκαμε στου πρώτους έξι μύθους επικρατούν σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι οποίοι μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν τα e-mail, τα torrents, τις ιστοσελίδες με πορνό περιεχόμενο κι είδαμε ξεχωριστά για τον καθένα βρίσκεται η αλήθεια. Σήμερα συνεχίζουμε με τους υπόλοις πέντε παρουσιάζουν εξίσου ενδιαφέρον.

Μύθος 7ος: Το Firewall ικανή προστασία από κάθε είδους επίθεση
Πολλοί νομίζουμε ότι με το να έχουμε ενεργοποιημένο το firewall, ο υπολογιστής μας προστατεύεται από κάθε είδους επίθεση. Λάθος. Σίγουρα το firewall μας προφυλάσσει από αρκετές απειλές, ωστόσο, δε μας καλύπτει από τις drive-by downloads επιθέσεις και γενικότερα από εισερχόμενες και μη διαδικτυακές απειλές. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε εξτρά λογισμικό προστασίας.

Μύθος 8ος: Τα site επισκέπτομαι είναι ασφαλή
Αν ανήκεις κι εσύ στη μερίδα των χρηστών θεωρούν ότι ο βαθμός προστασίας του υπολογιστή τους, εξαρτάται από τις ιστοσελίδες επισκέπτεσαι, να έχεις υπόψη σου ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κυβερνο-εγκληματίες δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένες ιστοσελίδες, αλλά οτιδήποτε μονοπωλεί το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του κόσμου.

Μύθος 9ος: Δεν το άνοιξα, άρα όλα καλά.
Επικρατεί η αντίληψη ότι εάν δεν ανοίξεις ένα μολυσμένο αρχείο, δεν έχεις κολλήσει ούτε ιό ούτε τίποτα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει η παραπάνω άποψη, όμως, δεν επαληθεύεται σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές φορές κενά ασφαλείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι εισβολείς για να εκτελέσουν εξ αποστάσεως ένα αρχείο του υπολογιστή σου, χωρίς να χρειαστεί εσύ να κάνεις το παραμικρό.

Μύθος 10ος: Τα USB είναι τα πιο επικίνδυνα
Κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν πραγματικότητα στο παρελθόν για τα μολυσμένα USB φλασάκια, ότι δηλαδή είναι πανεύκολο να κολλήσεις κακόβουλο λογισμικό μέσω αυτών, αλλά τώρα πια δεν ισχύει. Οι ιστοσελίδες είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος να διαδοθεί malware με τους τρός έχουμε αναλύσει στα διάφορα σημεία και στα δύο μέρη.

Μύθος 11ος: Τους μεγάλους ομίλους έχουν στο στόχαστρο, όχι εμένα
Ε, λοιπόν, σε αυτό μπορείς να κολακευτείς και να θεωρήσεις τον εαυτό σου πολύ πιο ελκυστικό στόχο από τους μεγάλους ομίλους γιατί πολύ απλά είναι αλήθεια για τους ακόλουθους δύο λόγους. Πρώτον, επειδή οι υπολογιστές όλων μας περιλαμβάνουν τα προσωπικά μας δεδομένα -από την επόμενη φορά υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω νέα ορολογία, θα έχεις βαρεθεί να το διαβάζεις- και δεύτερον επειδή είναι ευκολότεροι στην πράξη για να τους χακέψουν. Ξέρω ότι μάλλον εδώ σου πήρα τη χαρά πίσω, αλλά είναι τι να κάνουμε, αληθεύει.

Έχοντας αναλύσει όλα τα παραπάνω και στα δύο μέρη, τώρα έχεις μια πλήρη εικόνα του βρίσκεται ο μύθος και η αλήθεια σε θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο, οπότε μπορείς να πάρεις τα μέτρα σου, ώστε να μη σε πιάνουν αδιάβαστο.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου