Σε όλη την ιστορία, έχουν συμβεί μερικές φοβερές καταστροφές που είχαν σαν αποτέλεσμα πολλούς θανάτους. Ανάμεσα σε αυτές τις καταστροφές υπήρξαν και μερικές πολύ παράξενες. Δείτε δέκα από τις πιο παράξενες καταστροφές.
Πανικός από τους ελέφαντες στο δάσος Chandka
Την άνοιξη του 1972, στο δάσος Chandka στην Ινδία -που ήδη υπέφερε από την ξηρασία- χτυπήθηκε και από έναν κύμα καύσωνα. Οι ελέφαντες της περιοχής, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα, ξαφνικά «τρελάθηκαν» από τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού και οι χωρικοί φοβόντουσαν να βγουν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Το καλοκαίρι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί. Στις 10 Ιουλίου τα κοπάδια των ελεφάντων, μαινόμενοι επιτέθηκαν σε πέντε χωριά, αφήνοντας μόνο καταστροφή και 24 θανάτους στο πέρασμά τους.
Μαζική δηλητηρίαση στη Βασόρα
Τον Σεπτέμβριο του 1971 ένα φορτίο 90.000 τόνων σπόρων δημητριακών έφτασε στο ιρακινό λιμάνι Βασόρα. Τα σακιά με το αμερικανικό κριθάρι και το μεξικάνικο σιτάρι -τα οποία είχαν υποστεί χημική επεξεργασία με μεθυλικό υδράργυρο για να μην σαπίσουν- είχαν ψεκαστεί με ένα φωτεινό ροζ χρώμα για να φαίνεται η θανατηφόρα επικάλυψη τους και υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις τυπωμένες στα σακιά … αλλά μόνο στα αγγλικά και στα ισπανικά. Πριν καν τα σακιά διανεμηθούν στους αγρότες, εκλάπησαν από τις αποβάθρες και το σιτάρι πουλήθηκε για να τραφούν οι πεινασμένοι. Η ιρακινή κυβέρνηση, από αμηχανία λόγω της εγκληματικής της αμέλειας ή για κάποιους άλλους ανεξήγητους λόγους, αποσιώπησε την ιστορία και μόνο μετά από δύο χρόνια, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος βρήκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως 6.530 περιπτώσεις δηλητηρίασης από υδράργυρο μπορούσαν να αποδοθούν στην όλη υπόθεση. Οι αρχές παραδέχτηκαν μόνο 459 θανάτους, αλλά ο συνολικός αριθμός θανατηφόρων περιστατικών μάλλον ήταν περισσότερος από 6.000. Άλλοι 100.000 άνθρωποι υπέφεραν από μόνιμες παθήσεις, όπως τύφλωση, κώφωση και παθήσεις του εγκεφάλου.
Αλυσιδωτές εκρήξεις στο Τέξας
Στις 15 Απριλίου 1947, το γαλλικό φορτηγό πλοίο Grandcamp ελλιμένισε στο Texas City και φόρτωσε περίπου 1.400 τόνους λίπασμα νιτρικού αμμωνίου. Εκείνη τη νύχτα, ξέσπασε πυρκαγιά στο αμπάρι του πλοίου. Την αυγή, πυκνός μαύρος καπνός ανησύχησε τις αρχές του λιμανιού επειδή το χημικό εργοστάσιο Monsanto ήταν μόνο 200 μέτρα μακριά. Αμέσως -και ενώ πολύς κόσμος υπήρχε στη αποβάθρα και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα- άρχισαν ρυμουλκά να τραβούν το πλοίο στη θάλασσα. Ξαφνικά φωτιά τύλιξε το πλοίο. Για πολλούς ήταν το τελευταίο πράγμα που είδαν. Μια τεράστια πυρκαγιά βγήκε από τα συντρίμμια, και μέσα σε λίγα λεπτά το Monsanto εξερράγη, σκοτώνοντας και ακρωτηριάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους, καθώς και όλους τους θεατές που είχαν επιζήσει από την πρώτη έκρηξη. Το μεγαλύτερος μέρος της περιοχής καταστράφηκε, και φωτιές μαίνονταν κατά μήκος της προκυμαίας, όπου υπήρχαν τεράστιες δεξαμενές βουτανίου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένα δεύτερο φορτηγό -με νιτρικά και αυτό- εξερράγη, και όλα άρχισαν πάλι από την αρχή. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 1.000 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Έκρηξη στην Τουνγκούσκα
Στις 30 Ιουνίου 1908, μια τεράστια έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, παραπόταμο του ποταμού Γενισέι της Σιβηρίας, στο σημερινό Κράι του Κρασνογιάρσκ της Ρωσίας. Η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από μετεωρίτη ή θραύσμα κομήτη σε ύψος περίπου 5 ως 10 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης. Παρά το γεγονός ότι ο μετεωρίτης ή ο κομήτης θεωρείται ότι εξερράγη την βρεθεί στην επιφάνεια της Γης, το γεγονός εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόσκρουση. Η ενέργεια της έκρηξης υπολογίστηκε μεταξύ 5 και 30 μεγατόνων TNT, δηλαδή 1.000 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Από την έκρηξη στην Τουνγκούσκα κόπηκαν περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση πάνω από 2.150 τετ. χλμ. Η καταστροφή είναι ακόμα και σήμερα ορατή σε δορυφορικές εικόνες της περιοχής.
Συντριβή στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ
Το πρωί του Σαββάτου 28 Ιουλίου 1945, ένας βετεράνος πιλότος του στρατού απογειώθηκε με ένα ελαφρύ βομβαρδιστικό Β-25 από το Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης, για το Newark του New Jersey. Μαζί το ήταν ο συγκυβερνήτης και ένας νεαρός ναύτης. Η ομίχλη που είχε εκείνη την ώρα δεν επέτρεπε την καλή ορατότητα. Περίπου μία ώρα αργότερα, οι περαστικοί στους δρόμους του Μανχάταν ανησύχησαν για ένα όλο και αυξανόμενο θόρυβο ενός αεροπλάνου και είδαν με φρίκη ένα βομβαρδιστικό να εμφανίζεται ξαφνικά μέσα από τα σύννεφα, περνώντας ανάμεσα από τους ουρανοξύστες, και τελικά να συντρίβεται στη μια πλευρά του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Κομμάτια από το αεροπλάνο και το κτίριο έπεσαν σαν χαλάζι. Μια μαύρη τρύπα άνοιξε στο 78ο όροφο, ο ένας από τους δύο κινητήρες του αεροσκάφους πέρασε μέσα από 7 τοίχους και βγήκε από την απέναντι πλευρά του κτιρίου, και ο άλλος πέρασε μέσα από ένα φρεάτιο ανελκυστήρα, έκοψε τα καλώδια και ο ανελκυστήρας έπεσε στο υπόγειο. Όταν εξερράγη η δεξαμενή καυσίμων του αεροσκάφους, έξι όροφοι τυλίχτηκαν στις φλόγες και φλεγόμενη βενζίνη έπεφτε συνέχεια από τις πλευρές του κτιρίου. Ευτυχώς, λίγα γραφεία ήταν ανοιχτά εκείνη την ημέρα, και μόνο 11 άτομα -καθώς και οι τρεις επιβαίνοντες του αεροπλάνου- έχασαν τη ζωή τους.
Επίδειξη φωτιάς στο Γκίλιγχαμ
Κάθε χρόνο οι πυροσβέστες του Γκίλιγχαμ, στο Κεντ της Αγγλίας, φτιάχνουν ένα πρόχειρο σπίτι από ξύλο και καμβά για την δημοφιλή επίδειξη πυρόσβεσης στην ετήσια τοπική γιορτή. Επίσης κάθε χρόνο, μερικά ντόπια αγόρια επιλέγονται ανάμεσα σε πολλά για να λάβουν μέρος στην «άσκηση». Στις 11 Ιουλίου 1929, 9 αγόρια -ηλικίας 10 έως 14- και 6 πυροσβέστες μεταμφιεσμένοι σαν να πρόκειται για γαμήλια δεξίωση, ανέβηκαν στο τρίτο όροφο του «σπιτιού». Το σχέδιο έλεγε πως θα αναπαριστούσαν φωτιά με καπνό στον πρώτο όροφο, θα έσωζαν τους παρευρισκόμενους στην «γαμήλια γιορτή» με σχοινιά και σκάλες, και μετά θα έκαναν επίδειξη με τις μάνικες στο άδειο, καιόμενο σπίτι. Κατά λάθος όμως άναψε κανονική φωτιά. Οι θεατές, νομίζοντας πως τα σώματα που έβλεπαν να καίγονται ήταν ανδρείκελα, επευφημούσαν και χειροκροτούσαν, ενώ οι πυροσβέστες έριχναν νερό σε αυτό που ήξεραν πως ήταν καταστροφή. Και τα 15 άτομα μέσα στο σπίτι πέθαναν.
Έκρηξη του γκαζόμετρου στο Πίτσμουργκ
Ένα τεράστιο κυλινδρικό γκαζόμετρο -το μεγαλύτερο στον κόσμο την εποχή εκείνη- που βρισκόταν στην καρδιά του βιομηχανικού κέντρου του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, είχε διαρροή. Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου 1927, ορίστικα επισκευαστές για να ψάξουν να την βρουν, με ένα φλόγιστρο. Στις 10 περίπου προφανώς βρήκαν τη διαρροή. Η δεξαμενή, που περιείχε 6,7 κυβικά χλμ φυσικό αέριο, σηκώθηκε στον αέρα σαν μπαλόνι και εξερράγη. Χοντρά κομμάτια από μέταλλο, μερικά με βάρος πάνω από 45 κιλά, εκτινάχτηκα σε μεγάλες αποστάσεις, και η συνδυασμένη δράση της πίεσης του αέριου και της φωτιάς άφησε 2,6 τετ. χλμ καταστροφής. 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Πλημμύρα από μελάσα στη Βοστώνη
Στις 15 Ιανουαρίου 1919, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι μιας γειτονίας της Βοστώνης των ΗΠΑ -του North End- κυρίως Ιρλανδοί και Ιταλοί, απολάμβαναν τον μεσημεριανό ήλιο. Ξαφνικά, και χωρίς να ακουστεί τίποτα άλλο πέρα από ένα απαλό βουητό προειδοποίησης, η τεράστια δεξαμενή με χυτοσίδηρο της Purity Distilling Company έσκασε και ένα μεγάλο κύμα μαύρης μελάσας, χύθηκε στην Commercial Street μέχρι την παρακείμενη προκυμαία. Ούτε οι πεζοί, ούτε οι ιππήλατες άμαξες μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τη μελάσα. Σχεδόν 8,6 εκατομμύρια λίτρα μελάσας, που προορίζονταν για ρούμι, κάλυψαν δεκάδες ανθρώπους -21 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν από πνιγμό ή ασφυξία, ενώ άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Κτίρια και ένα υπερυψωμένο τρένο κατέρρευσαν. Τα άλογα που ήταν απλά παγιδευμένα στη μελάσα πυροβολήθηκαν από την αστυνομία. Διάφοροι που ήρθαν για να δουν το χάος δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Καθώς επέστρεφαν στα σπίτια τους γέμισαν την πόλη με την κολλώδη ουσία. Η Βοστώνη μύριζε μελάσα για μια εβδομάδα και το λιμάνι έγινε καφέ μέχρι το καλοκαίρι.
Πανικός στην Εκκλησία των Βαπτιστών Shiloh
2.000 άνθρωποι, κυρίως μαύροι, πήγαν στη εκκλησία των Βαπτιστών Shiloh στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 1902, για να ακούσουν το κήρυγμα του Booker T. Washington. Η εκκλησία ήταν καινούργια. Μια απότομη σκάλα, οδηγούσε από την είσοδο στον κυρίως ναό. Μετά την ομιλία του Washington, υπήρξε μια φιλονικία για ένα άδειο κάθισμα, και η λέξη «fight» (καυγάς) παρεξηγήθηκε από κάποιους ως «fire» (φωτιά). Το εκκλησίασμα πετάχτηκε πάνω και ξεκίνησε για τη σκάλα. Όσοι έφτασαν πρώτοι ήταν σπρώχτηκαν από τους πίσω και έπεσαν. Άλλοι έπεσαν από πάνω τους μέχρι που η είσοδος μπλοκαρίστηκε εντελώς από ένα σωρό από ανθρώπους που ούρλιαζαν και έφταναν τα 3 μέτρα ύψος. Οι προσπάθειες του Washington και των κληρικών να ηρεμίσουν τον κόσμο απέβησαν άκαρπες και στέκονταν ανήμποροι βλέποντας τους συνανθρώπους τους, να ποδοπατούνται ή να πεθαίνουν από ασφυξία. Ούτε φωτιά υπήρξε, ούτε καυγάς, παρά μόνο 115 νεκροί.
Εισβολή φιδιών στο Saint Pierre
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο φαλακρό βουνό που δεσπόζει πάνω από Saint Pierre στη Μαρτινίκα, ήταν συνήθως ασήμαντη που κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τους ατμούς που έβγαιναν και τους σεισμούς που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια του Απριλίου του 1902. Στις αρχές Μαΐου, ωστόσο, άρχισε να βρέχει συνεχώς νάτριο και η αηδιαστική δυσωδία του θείου γέμισαν τον αέρα. Τα σπίτια στην πλαγιά του βουνού δεν μπορούσαν να είναι κατοικήσιμα καθώς περισσότερα από 100 fer-de-lance φίδια (είδος οχιάς) κατέβηκαν από το βουνό και εισέβαλαν στην γειτονιά των μιγάδων του St Pierre. Τα σχεδόν 2 μέτρων φίδια σκότωσαν 50 ανθρώπους και αναρίθμητα ζώα πριν τα εξολοθρεύσουν οι αδέσποτες γάτες της πόλης. Αλλά η καταστροφή μόλις είχε αρχίσει. Στις 5 Μαΐου, καυτή λάσπη χύθηκε στη θάλασσα και την ακολούθησε ένα τσουνάμι που σκότωσε εκατοντάδες. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου, το όρος Πελέ εξερράγη τελικά, στέλνοντας μια δολοφονική χιονοστιβάδα καυτής λάβας κατευθείαν στην πόλη. Μέσα σε τρία λεπτά το St Pierre είχε εξαφανιστεί. Από τους 30.000 κατοίκους του επέζησαν μόνο δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου