Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, αλλά...

Ο... αστρονομικός αριθμός τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων πλανητών περιλαμβάνονται στον γαλαξία μας. Από αυτούς, περίπου 500 εκατομμύρια πλανήτες πιθανόν να φιλοξενούν μορφές ζωής, αφού διατηρούν μια μέση θερμοκρασίας.

Αυτό είχε υποστηρίξει ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες,πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).

Σύμφωνα με τον Μπορούκι και τους συνεργάτες του, ένα στα δύο άστρα του γαλαξία μας,από τα σε περίπου 100 δισεκατομμύρια, έχει τουλάχιστον ένα πλανήτη γύρω του.

Αυτό μαθηματικά σημαίνει πως υπάρχουν τουλάχιστον 50 δισ. εξωπλανήτες, αφού είναι φυσικό πολλά άστρα να έχουν περισσότερους από ένα πλανήτη. Επίσης, εκτιμάται ότι ένα στα 200 άστρα έχει πλανήτες σε τροχιά σε αυτό που λέμε "κατοικήσιμη ζώνη".

Φυσικά όλα τα παραπάνω ανατρέπονται αφού δεν αποκλείεται τα άστρα του γαλαξία μας να είναι πολύ περισσότερα από 100 δισ.! Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις επιστημόνων του πανεπιστημίου Γιέηλ, μπορεί τα άστρα να είναι τριπλάσια τελικά, δηλαδή γύρω στα 300 δισ., οπότε σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των εξωπλανητών.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισ. γαλαξίες, τότε φαντάζει άκρως ρεαλιστική η ιστορική φράση του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν για "δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους".

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ζήτημα της ύπαρξης όχι απλώς ζωής, αλλά νοήμονος ζωής στο σύμπαν. Είναι δυνατόν σε τέτοιους αριθμούς, να είμαστε οι μοναδικοί που έχουν το... προνόμιο αυτό; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Μπορούκι δίνει μία αφοπλιστική απάντηση:

"Οι αριθμοί οδηγούν στην ισχυρή πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες! Ξέρω πως το επόμενο ερώτημα είναι γιατί δεν μας έχουν επισκεφτεί; Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ‘δεν ξέρω’"!

πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου