Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τα μεγαλύτερα καθάρματα του σινεμά


Douchebag. Ο χαρακτήρας εκείνος που είναι αντιπαθής, αντιαισθητικός, εκνευριστικός, όλα σε ένα απολαυστικό πακέτο. Περίμενε! Απολαυστικό είπες; Ναι.



Το στοιχείο που δένει όλα τα υπόλοιπα υλικά μεταξύ τους σε μια άψογη κινηματογραφική συνταγή είναι εκείνος ο τύπος που όλοι λατρεύουν να μισούν. Το καλό το κάθαρμα, ο σωστός ο douchebag, είναι ακριβώς το είδος της μικρής λεπτομέρειας που μπορεί να απογειώσει μια ταινία στη ζώνη του σπουδαίου.

Κοινώς, ίσως να μην είναι όλες οι παρακάτω ταινίες σπουδαίες (αν και οι περισσότερες είναι), αλλά οι χαρακτήρες τους οποίους θυμόμαστε σίγουρα κερδίζουν επαξίως αυτό το χαρακτηρισμό με τις συμπεριφορές, τις ατάκες, ακόμα και τις στυλιστικές επιλογές τους (Όλο λευκό ή όλο μωβ; Εξερευνούμε αυτό και άλλα κατά ζητήματα ευθύς αμέσως.)

Αν αναρωτιέσαι την αφορμή που μας έκανε να ανατρέξουμε στα κιτάπια μας και να βρούμε τους πιο λατρεμένα μισητούς άντρες της μεγάλης οθόνης, η απάντηση βρίσκεται στη μικρή. Μιας και στο Oneman ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα είναι η σειρά “Game of Thrones” του ΗΒΟ, το κοινό μας μίσος για τον διαβολικό πιτσιρίκι Joffrey Lannister ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που μας ένωσαν.

12+1 λοιπόν χαρακτήρες που έδωσαν άλλη διάσταση (και απόλαυση) στην έννοια του καθικιού, του αντιπαθούς και του douchebag.


Ο Tom Cruise από τη “Μανόλια”
Ποιος, πού, πότε: Frank T.J. Mackey, ομιλητής.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Χριστέ μου, απλά να ακούσεις μια από τις ‘εμψυχωτικές’ ομιλίες του φτάνει και παρα-φτάνει. Ο μισογυνισμός περνάει σε νέα διάσταση, “προσκύνα το πέος, δάμασε το μουνί” μια μόνο από τις αγαπημένες του φράσεις. Και μην αρχίσω καν να σχολιάζω το μαλλί του.
Douche-o-meter: 7/10


Ο εκνευριστικός jock από την “Επιστροφή στο Μέλλον”
Ποιος, πού, πότε: Biff Tannen, Κ.Δ.Ο.Α.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Είναι ο τυπικός εκνευριστικός τύπος που ήταν βασιλιάς στο σχολικό μικρόκοσμο. Το γνωστό ρεπερτόριο: Παρενόχληση των πιο αδύναμων, κτηνώδης δύναμη-ογκώδης άγνοια (το γνωστό Κ.Δ.Ο.Α.), άχαρο πέσιμο στην ωραία της τάξης κλπ. Είναι τόσο στάνταρ η περσόνα και τόσο ακριβής η απεικόνιση που τελικά γίνεται αξιαγάπητος.
Douche-o-meter: 6/10


Το κουστούμι από το “Aliens”
Ποιος, πού, πότε: Carter Burke, κουστούμι της πολυενθικής Weyland-Yutani που βρίσκεται πίσω από την αποστολή που βρήκε το alien.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Το ότι θυσίασε μια ολόκληρη διαστημική αποικία (συν κάτι διάσπαρτα πληρώματα εδώ κι εκεί) προκειμένου να βρει το alien μάλλον του δίνει επάξια μια από τις ψηλότερες θέσεις της κατάταξης.
Douche-o-meter: 8/10


Ο Stifler από το “American Pie”
Ποιος, πού, πότε: Steve Stifler, τυπικός ενοχλητικός τύπος από όταν πήγαινες λύκειο.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Είναι το poster boy για αυτού του είδους τους χαρακτήρες. Παρενοχλεί τους φίλους του με κρύα αστεία, την πέφτει σε ό,τι κινείται, είναι αναίσθητος, είναι ρηχός, είναι εκνευριστικός. Κι όμως, με κάποιο παρανοϊκό τρόπο, παραμένει απολαυστικός. Επιτυχία της ταινίας, φαντάζομαι. (Και της μητέρας του.)
Douche-o-meter: 8/10


Ο κομπλεξικός δημοτικός υπάλληλος που εξαπολύει τα φαντάσματα στο “Ghostbusters”
Ποιος, πού, πότε: Walter Peck, δημοτικός σύμβουλος υγείας της Νέας Υόρκης
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Το κόλλημά του με τους Ghostbusters ήταν τόσο μεγάλο που βασικά τους έκλεισε και εξίσου βασικά ευθύνεται για τον κατακλυσμό φαντασμάτων στη Νέα Υόρκη. Ο William Atherton στον ρόλο είναι σκέτη απόλαυση, και έχει και τις καλύτερες ατάκες. Από τους πιο γαμάτους douchebags στην ιστορία του σινεμά.
Douche-o-meter: 6/10


O Billy Zane στον “Τιτανικό”
Ποιος, πού, πότε: Cal Hockley, γόνος πλούσιας οικογένειας που φυσικά είχε αγοράσει τη θέση του στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Το μόνο χειρότερο από ένα κάθαρμα, είναι ένα κάθαρμα με πολλά λεφτά. Ο Cal εκτός του ότι περικυκλώνει την Rose της Winslet σαν τον χειρότερο stalker, εκτός του ότι εκβιάζει τον Jack του DiCaprio (λύσσα αυτοί οι πλούσιοι να τα χαλάνε σε ευτυχισμένα ζευγάρια), διαπράττει το ύστατο αμάρτημα: Όταν το πλοίο συναντά το παγόβουνο και οι επιβάτες ετοιμάζονται να συναντήσουν τη μοίρα τους, απαγάγει ένα κοριτσάκι ώστε να νομίσει το πλήρωμα πως είναι γονιός και άρα έχει προτεραιότητα πρόσβασης στις λέμβους.
Douche-o-meter: 7/10


Ο πολιτικός σύμβουλος από το “In the Loop” και το “The Thick of It”
Ποιος, πού, πότε: Malcolm Tucker, επικοινωνιακός σύμβουλος του υπουργού και υπεύθυνος για παντός είδους κρίση.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Υπάρχει για να κάνει σίγουρο ότι ο πολιτικός-μαριονέτα θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος, και δε διστάζει να θυσιάσει απολύτως τίποτα και κανέναν ώστε να γυρίσει μια PR κρίση υπέρ του. Δηλαδή καμία διαφορά από έναν κοινό πολιτικό. Εκεί που ξεχωρίζει είναι στον σχεδόν ποιητικό τρόπο με τον οποίο ξετυλίγει το ευφάνταστο υβρεολόγιό του προς τη γενικευμένη κατεύθυνση οποιοδήποτε έστω τον κοιτάξει στραβά.
Douche-o-meter: 5/10


O Jesus από τον “Μεγάλο Λεμπόφσκι”
Ποιος, πού, πότε: Jesus Quintana, ταλαντούχος παίχτης μπόουλινγκ.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Το τυπάκι αυτοαποκαλείται Ιησούς, φοράει μια μωβ ολόσωμη στολή όταν παίζει μπόουλινγκ και έχει μίνι χορευτικό για όταν κάνει strike λες και είναι ποδοσφαιριστής που βάζει γκολ. Άσε μας κουκλίτσα μου.
Douche-o-meter: 6/10


Ο κοντόχοντρος φίλος του Richard Gere στο “Pretty Woman”
Ποιος, πού, πότε: Philip Stuckey, δικηγόρος του Edward, χαρακτήρα του Gere.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Κατά πρώτον επειδή ο ηθοποιός Jason Alexander έπαιζε στις 9 σεζόν του “Seinfeld” τον George, τον πιο (επίτηδες) μίζερο και αντιπαθή ‘καθημερινό’ τηλεοπτικό χαρακτήρα. Κατά δεύτερον, επειδή βασικά επιχειρεί να βιάσει (μετά προσχήματος!) το χαρακτήρα της Julia Roberts. Classy.
Douche-o-meter: 9/10


Οι Cobra Kai από το “Karate Kid”
Ποιος, πού, πότε: Τα κωλόπαιδα της σχολής καράτε που τα έβαλε με τον Daniel-san και τον κύριο Miyagi.
Κερδίζουν τη θέση τους επειδή... ΜΙΣΟΣ! Όχι μόνο χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για το κακό, κάνοντας τσαμπουκάδες σε όποιον τους κοιτάξει στραβά (για ποιον τα λέει ο Miyagi ρε καθάρματα, για μένα τα λέει; Το καράτε είναι για την ψυχική ισορροπία, όχι για πόζα), αλλά δίχως καμία απολύτως αναστολή πάνε να σμπαραλιάσουν τον Daniel στην τελική μάχη με κάθε ανήθικο μέσο. Πονάει το τραυματισμένο πόδι του; ΣΠΑΣΤΟΥΤΟ, διατάζει με παγωμένο βλέμμα το αρχικάθαρμα όλων των αρχικαθαρμάτων, ο προπονητής John Kreese των Cobra Kai. Αδέρφια μου, ποτέ ξανά μια απλή κλωτσιά (της τεχνικής του πελεκάνου ή όχι) δεν υπήρξε τόσο λυτρωτική στην ιστορία του σινεμά.
Douche-o-meter: 10/10


Ο James Spader από το “Pretty in Pink”
Ποιος, πού, πότε: Steff, κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που προσποιείται πως σπουδάζει ενώ καίει τα λεφτά του μπαμπά.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Τα ολόλευκα κουστούμια; Το ειρωνικό υφάκι; Η επιλογή του σε γυναίκες; Η και καλά αποστασιοποιημένη του πόζα; Το διαρκές πατρονάρισμα; Μόνο ξύλο.
Douche-o-meter: 9/10


Ο Bradley Cooper
Ποιος, πού, πότε: Όλοι οι χαρακτήρες του πιο συνεπούς douchebag του Hollywood.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Από τους “Wedding Crashers” μέχρι το “He’s Just Not that Into You” κι από το ρόλο του στο “Nip/Tuck” μέχρι φυσικά τον απολαυστικό κωλοπαίδι Phil του “Hangover”, ο Cooper έχει τελειοποιήσει την τεχνική του να είναι αντιπαθής με συμπαθή τρόπο. Αν αυτό βγάζει νόημα.
Douche-o-meter: 8/10 για τη συνέπεια

Και για το τέλος, ο Joffrey. Γιατί ναι μεν στο κείμενο εστιάσαμε κυρίως σε αξέχαστα κινηματογραφικά καθάρματα, αλλά δε γίνεται να μην κάνουμε και μια μικρή αναφορά στο μισητό κάθαρμα που μας έδωσε την ιδέα:

Το κωλοπαίδι που θες να του στρίψεις το λαιμό από το “Game of Thrones”
Ποιος, πού, πότε: Joffrey Lannister, 12χρονος διάδοχος του βασιλικού θρόνου.
Κερδίζει τη θέση του επειδή... Αυτό το σαδιστικό κωλόπαιδο ευθύνεται για τις πιο σοκαριστικές σκηνές της σειράς, και κάθε θεατής που σέβεται τον εαυτό του θέλει να τον πιάσει και να του κάνει αυτό που βλέπουμε στο ακόλουθο βίντεο. Για ακόμα περισσότερη ώρα.
Douche-o-meter: ∞/10

πηγή: oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου