Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Οι μεγαλύτερες φάρσες όλων των εποχών


Μετά τις πιο διάσημες πραγματικές (vol. 1 και vol. 2) αλλά και "πειραγμένες" (vol. 1 και vol. 2) φωτογραφίες είπαμε να δούμε και τις μεγαλύτερες φάρσες. Φάρσες που άλλοι τις έκανα για την δόξα, άλλοι για να πειράξουν κάποιους και άλλοι για να "παίξουν" με κάποιους χωρίς να σκεφτούν το ηθικό του πράγματος.

Από τον Πόλεμο των Κόσμων του Όρσον Γουέλς και τη Σινδόνη του Τορίνο, μέχρι το μπέργκερ για αριστερόχειρες και το τέρας του Λοχ Νες, δείτε 15 από τις πιο διάσημες φάρσες.



Η αλήθεια είναι εκεί έξω (φωτογραφία πάνω)
Το 1995, ο Λονδρέζος παραγωγός ταινιών Ray Santilli ισχυρίστηκε ότι έχει πλάνα ενός εξωγήινου πτώματος που τραβήχτηκε από στο Ρόσγουελ το 1947. Αν και ο Santilli επιμένει μέχρι και σήμερα ότι τα πλάνα είναι πραγματικά, το βίντεο θεωρείται φάρσα και έγινε αντικείμενο μιας κωμωδίας το 2006 από την βρετανική τηλεόραση (στη φωτογραφία οι ηθοποιοί της σειράς).


Μια πραγματικά τεράστια φάρσα


Εμπνευσμένος από μια διαφωνία με έναν φονταμενταλιστή αντιδήμαρχο, ο άθεος νεοϋορκέζος George Hull έθαψε το 1868 στο Κάρντιφ της Νέας Υόρκης ένα άγαλμα ενός «απολιθωμένου γίγαντα» και κανόνισε να το «ανακαλύψουν» ένα χρόνο αργότερα. Όπως ήταν φυσικό ο κόσμος ενθουσιάστηκε, αλλά τελικά αποκαλύφτηκε πως ήταν φάρσα.


Το «Balloon Boy»


Όταν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009, στις οθόνες όλης της χώρας εμφανίστηκε ξαφνικά και ζωντανά ένα ΑΤΙΑ σε σχήμα αεροστάτου στον ουρανό του Κολοράντο, ο κόσμος σταμάτησε ότι και έκανε για να δει τι συνέβαινε. Όμως, όταν μαθεύτηκε ότι μέσα στο αερόστατο ήταν ο 6χρονος Falcon Heene και όντας σε σοβαρό κίνδυνο αν έπεφτε στη γη ή πέθαινε από το κρύο, η περιέργεια έγινε έντονη ανησυχία. Όταν αργότερα μαθεύτηκε πως το όλο θέμα ήταν μια αηδιαστική φάρσα στημένη από τους τρελούς για δημοσιότητα γονείς του μικρού, ο φόβος μετατράπηκε σε οργή για σε όλη την οικογένεια.


Tawana Brawley


Στην φωτογραφία, βλέπετε στα αριστερά τον Al Sharpton, την Tawana Brawley και τον δικηγόρο C. Vernon Mason να κρατιούνται έξω από το Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στις 20 Ιουλίου του 1990. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η τότε 15χρονη Brawley κατηγόρησε έξι λευκούς -συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αστυνομικών- για απαγωγή και βιασμό. Οι Sharpton και Mason και άλλοι υποστηρικτές συσπειρώθηκαν γύρω από την Brawley, μέχρι που ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Brawley «δημιούργησε» την επίθεση.


Τα ημερολόγια του Χίτλερ


Το 1983, το γερμανικό περιοδικό Stern δημοσίευσε αποσπάσματα από ότι ισχυριζόταν πως ήταν τα ημερολόγια του Χίτλερ. Το περιοδικό είχε πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για 60 μικρά βιβλία με βάση τα οποία καλύπτονταν τα χρόνια από το 1932 μέχρι το 1945. Τα "ημερολόγια", φυσικά, αποδείχθηκαν ότι ήταν πλαστά.


Πώς λένε στα γαλλικά «Την πάτησες»;


Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2008, η υποψήφια για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν πείθεται από δυο Καναδούς κωμικούς ότι μιλάει στο τηλέφωνο με το Γάλλο πρόεδρο, οι οποίοι προσπαθούν να την πείσουν να παραδεχτεί πως της αρέσει το κυνήγι και πως δεν έχει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική.


Ο Μαραθώνιος του Μονάχου


Ο Γερμανός φοιτητής Norbert Sudhaus μπαίνει στο στάδιο κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου του 1972 μέσα σε ζητωκραυγές του πλήθους. Δεν είχε όμως μπει στον κόπο να τρέξει και τα άλλα 40 χλμ της διαδρομής. Οι κριτές γρήγορα συνειδητοποίησαν τι είχε γίνει (ίσως επειδή δεν ήταν ιδρωμένος) και έβγαλαν τον Sudhaus έξω από τον στίβο. Δυστυχώς όμως ο άτυχος Αμερικανός Frank Shorter, που κέρδισε τελικά το μαραθώνιο, μπήκε στο στάδιο μέσα σε αποδοκιμασίες που ήταν για τον Sudhaus.


Μεγαλοπόδαροι απατεώνες


Στις 15 Αυγούστου 2005, ο "κρυπτοζωολόγος" Tom Biscardi (στη μέση) και οι κυνηγοί μεγαλοπόδαρων Rick Dyer και Matthew Whitton ανακοίνωσαν ότι είχαν στην κατοχή τους τα απομεινάρια ενός μεγαλοπόδαρου σε ένα ψυγείο, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και είπαν ότι θα έδειχναν στον κόσμο τι υπήρχε στο ψυγείο. Τι υπήρχε; Ένα λαστιχένιο κοστούμι γορίλα.


Η μπανιέρα


Το 1917, ο δημοσιογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος H.L. Mencken περιέγραψε μια σύντομη ιστορία της ιστορίας της μπανιέρα στην Αμερική με τον τίτλο "A Neglected Anniversary" -ένα αριστούργημα στο οποίο σχεδόν καμία από τις πληροφορίες δεν βασιζόταν στην πραγματικότητα. Ο Mencken έγραψε την ιστορία για να τονίσει ότι οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς συναδέλφους του ήταν αφελείς.


Το τέρας του Λοχ Νες


Το 1934, εμφανίζεται στην εφημερίδα Daily Mail μια φωτογραφία με το τέρας του Λοχ Νες και υποτίθεται πως είναι η απόδειξη ότι η Νέσι υπάρχει. Το 1994, ο Christian Spurling αποκάλυψε ότι η Νέσι είναι ένα παιχνίδι που ο πεθερός του χρησιμοποίησε για να εκδικηθεί την εφημερίδα, η οποία τον είχε διαπομπεύσει.


Το μπέργκερ για αριστερόχειρες


Την 1η Απριλίου του 1998, η Burger King δημοσίευσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην USA Today, ανακοινώνοντας το νέο "Left-Handed Whopper" που δημιουργήθηκε ειδικά για τα 32 εκατομμύρια αριστερόχειρων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διαφήμιση, τα μπέργκερ για αριστερόχειρες είχαν τα ίδια συστατικά με αυτά των δεξιόχειρων, αλλά όλα τα καρυκεύματα θα έμπαιναν σε αντίθετη φορά από ότι των δεξιόχειρων. Η Burger King αποκάλυψε την επόμενη μέρα ότι, ενώ το νέο μπέργκερ ήταν φάρσα, χιλιάδες πελάτες είχαν ζητήσει τη νέα έκδοση.


Τα αγρογλυφικά


Για πολλά χρόνια εμφανιζόντουσαν απίστευτα λεπτομερή και συχνά πολύ όμορφα αγρογλυφικά σε χωράφια στην Αγγλία και αλλού, και πολλοί ήταν αυτοί που πείστηκαν πως πρόκειται για εξωγήινους. Αλλά το 1991, δύο άνδρες από το Σαουθάμπτον, ο Doug Bower και ο Dave Chorley, ανακοίνωσαν ότι τα είχαν φτιάξει αυτοί χρησιμοποιώντας μόνο σανίδες, σχοινιά και σύρματα. Κατά καιρούς εμφανίστηκαν και άλλοι δημιουργοί αγρογλυφικών, που δεν έπεισαν όμως τους λάτρεις των ΑΤΙΑ ότι δεν πρόκειται για εξωγήινες δημιουργίες.


Ο Paul είναι νεκρός


Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, διαδόθηκε μια φήμη πως ο Paul McCartney είχε πεθάνει και αντικαταστάθηκε από κάποιον σωσία του. Οι θαυμαστές νόμιζαν πως βρήκαν υπαινιγμούς στη μουσική του συγκροτήματος, και οι ίδιοι οι Beatles, είτε για πλάκα ή για να αυξήσουν τις πωλήσεις, αγκάλιασαν τη φήμη με «ενδείξεις», όπως το ότι ο McCartney εμφανιζόταν ξυπόλητος στο εξώφυλλο του «Abbey Road». Ένα από τα καλύτερα στοιχεία ήταν το μήνυμα που κρυβόταν στο ανάποδο παίξιμο του "Strawberry Fields Forever", στο οποίο μερικοί είπαν πως ακουγόταν "Έθαψα τον Paul". Ο Τζον Λένον, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έλεγε, "σάλτσα από κράνα".


Το πέπλο του μυστηρίου


Αν και η Σινδόνη του Τορίνο απέκτησε αμέτρητους πιστούς -ένα κομμάτι λινό ύφασμα που φέρει την εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται να έχει σταυρωθεί και που πολλοί πιστεύουν πως είναι ο Ιησού- έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως χρονολογείται κάπου στα 1300 μ.Χ.. Διάφορες θεωρίες σχετίζονται με τη Σινδόνη -μια εκ των οποίων είναι και το ότι πρόκειται για φάρσα του Ντα Βίντσι- αλλά η προέλευσής της παραμένει μυστήριο.

Ο Πόλεμος των Κόσμων


Στις 30 Οκτωβρίου του 1938, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Όρσον Γουέλς μεταδίδει από το ραδιόφωνο το μυθιστόρημα War of the Worlds στο σύγχρονο Νιού Τζέρσι. Χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα και σαν συνεχή δελτία ειδήσεων, η εκπομπή πείθει πολλούς ότι η εισβολή από τον Άρη είναι πραγματική, προκαλώντας πανικό σε όλη τη χώρα.

πηγή: life.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου