Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

«Brinicles», τα τρομακτικά δάκτυλα πάγου στον πυθμένα του ωκεανού που σπέρνουν το θάνατο

 
Οι κεντροδυτικές λαϊκές παραδόσεις υποστηρίζουν ότι παγοκρύσταλλοι που κρέμονται από κάποια στέγη ενδέχεται να οδηγήσουν στο θάνατο κάποιου άτυχου περαστικού, εάν αυτοί πέσουν πάνω του καθώς εκείνος περνάει.
 
 

Ωστόσο, οι επίγειοι κίνδυνοι φαίνονται σαν παιχνιδάκι σε σύγκριση με τους «brinicles», τους παγωμένους «μανδύες» ψυχρού νερού που εντοπίζονται στις πολικές περιοχές. Αυτοί οι παράξενοι, περιστρεφόμενοι σχηματισμοί πάγου, ξετυλίγονται από την κατά πολύ ψυχρότερη επιφάνεια και παγώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους μέχρι να φτάσουν στον πάτο.

Τώρα, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του BBC κατάφερε να συλλάβει επιτυχώς μία time-lapse ταινία της δημιουργίας ενός brinicle, και του θανάτου που φέρνει στο πυθμένα του ωκεανού.

Σε αντίθεση με τους παγοκρύσταλλους, οι οποίοι σχηματίζονται από το νερό που στάζει και καταψύχονται από τον παγωμένο αέρα, οι brinicles δημιουργούνται λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ύπερ-ψυχρού νερού στον ωκεανό. Στην Αρκτική, ο αέρας μπορεί να είναι στους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ το νερό να είναι συγκριτικά πιο ζεστό στους -1,2 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις συνθήκες, ο θαλάσσιος πάγος δημιουργεί κανάλια μέσα από τα οποία ρέει αλμυρό νερό προς τον βυθό. Το πολύ κρύο, πολύ αλμυρό, νερό παγώνει το θερμότερο, λιγότερο αλμυρό νερό αργά δημιουργώντας ένα τεράστιο σωλήνα μέσω του οποίου το παγωμένο νερό ρέει .

Κάποια στιγμή, ο παγωμένος σωλήνας αγγίζει τον πάτο και το παγωμένο άγγιγμά του, εκτείνεται σκοτώνοντας το οτιδήποτε στο πέρασμά του. Ακούγεται τρελό και ακόμα πιο παράξενο να το βλέπεις. Πραγματικά μοιάζει λες και ζωντανεύει κάποιο βιντεοπαιχνίδι και παίζεις κάποιον μάγο ήρωα που εκτελεί κάποιο ξόρκι.

πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου