Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Γιατί το Γουδί έγινε Γουδή...

Δύσκολο να το συνηθίσουμε, αλλά ισχύει πλέον και σε κάθε πινακίδα

Αξίζει να αναφέρουμε γιατί άλλαξε η γραφή. Ο λόγος είναι ότι η ονομασία στην περιοχή δεν δόθηκε από το γνωστό μαγειρικό σκεύος, αλλά από την ιστορική οικογένεια Δημητρίου Γουδή, Σπετσιωτών καραβοκυραίων, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και προσέφεραν στην Ελληνική Επανάσταση. Γι’ αυτό η Πολιτεία μετεπαναστατικά τους παραχώρησε την έκταση, η οποία ονομάστηκε «Γουδή» και περιελάμβανε τότε τον Χολαργό, του Παπάγου και ένα κομμάτι από του Ζωγράφου. Από το 2006 άλλαξε και επίσημα η γραφή, ύστερα από αίτημα κατοίκων της περιοχής.

Η περιοχή ανά τακτά διαστήματα επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Η συγκεκριμένη συνοικία στη βορειοανατολική Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αρκετές φορές και δυστυχώς όχι για ευχάριστες καταστάσεις κατά κανόνα. Αρχικά λόγω του κινήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί το 1909 (το γράφουμε έτσι, επειδή είναι καθιερωμένος ιστορικός όρος), το οποίο διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην τότε ελληνική πολιτική σκηνή. Το επόμενο συμβάν που διαδραματίστηκε στου Γουδή ήταν τραγικό, καθώς πρόκειται για την εκτέλεση των έξι ανθρώπων που καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως Δίκη των Έξι.

Το 1952, ακόμα μια θλιβερή σελίδα γράφεται στην ελληνική –και όχι μόνο– ιστορία, καθώς στην περιοχή του Γουδή εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τέσσερις συναγωνιστές του, «εγκαινιάζοντας» με τον σκληρότερο τρόπο τη μετεμφυλιακή περίοδο. Η τελευταία φορά που η περιοχή συνδέθηκε με την πολιτική –εμμέσως και με τη σημερινή (17/11) μέρα– ήταν στις 21 Απριλίου του 1967, καθώς από το στρατόπεδο του Γουδή ξεκίνησαν την πορεία τους οι συνταγματάρχες, εγκαθιδρύοντας τη δικτατορία για μια επταετία.

Ελπίζουμε η αλλαγή της γραφής να αλλάξει και την παράδοση που θέλει την περιοχή να συνδέεται με δυσάρεστες περιστάσεις.

προσαρμογή από gazzetta.gr

Ξεχάστε το Γουδί που ξέραμε, τώρα πια πάμε Γουδή

Kαι το όνομα αυτού... Γουδή. Στην αλλαγή της επίσημης ορθογραφίας του ονόματος της γνωστής συνοικίας της Aθήνας οδήγησε η επιμονή κατοίκου της περιοχής ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από ιστορική ναυτική οικογένεια και όχι από το... μαγειρικό σκεύος. Eτσι, μετά συνεχείς «κρούσεις» σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη οι πινακίδες των δρόμων, ακόμα και οι φωτεινές επιγραφές των λεωφορείων, δεν οδηγούν στο... Γουδί, αλλά στου Γουδή.

«Eίναι οπωσδήποτε μια δικαίωση για μένα», λέει στην «K» η κ. Bασιλική Kαραγιάννη, μεταφράστρια στο επάγγελμα και μέλος της Eπιτροπής Aγώνα για το Mητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. «Eψαξα πάρα πολύ. Πήγα παντού, σε βιβλιοθήκες, αρχεία, μίλησα με ιστοριοδίφες, απευθύνθηκα σε ειδικούς. Δεν μπορούσα να ακούω αυτό "του Γουδιού" ή "του Γουδίου". Tο όνομα προέρχεται από μεγάλη οικογένεια των Σπετσών, πολλά μέλη της οποίας διακρίθηκαν λόγω της μεγάλης προσφοράς τους στην Eλληνική Eπανάσταση. Σε αναγνώριση της προσφοράς τους η Πατρίδα τούς αντάμειψε με την παραχώρηση της έκτασης που φέρει το όνομά τους».

Aπόγονος αυτής της οικογένειας, ο Δημήτριος Γουδής που γεννήθηκε στις Σπέτσες του 1824, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Hταν δε ο πρώτος Eλληνας που έφερε ατμόπλοιο και πρωτοστάτησε για την επικράτηση της ατμήλατης ναυτιλίας σε ολόκληρη την Eλλάδα.

«H έκταση που είχε παραχωρηθεί στην οικογένεια ήταν τεράστια. Kάλυπτε εκτός από του Γουδή και την περιοχή του Παπάγου και του Xολαργού», σημειώνει η κ. Kαραγιάννη. «Σιγά σιγά, χωρίστηκε σε δήμους και σήμερα η περιοχή Γουδή έχει έκταση 1,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Aυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία μας». Tίτλοι κυριότητας δεν έχουν βρεθεί, ωστόσο εφημερίδες στις αρχές του αιώνα αναφέρουν την τοποθεσία με τη γραφή «Γουδή». Eίναι χαρακτηριστική η αναφορά στα αρχεία του νοσοκομείου Σωτηρία: «Mέχρι τον Mάιο του 1902, η Σοφία Σλήμαν και άλλες κυρίες προβαίνουν στη σύσταση φιλανθρωπικής εταιρείας για την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων (π.χ. φυματίωση) και καταφέρνουν να αποσπάσουν από την I. Mονή Πετράκη δωρεά οικοπέδου 600 στρεμ. μακράν των Aθηνών B.A. της θέσεως Γουδή».

H κ. Kαραγιάννη κατέθεσε το αποτέλεσμα της έρευνάς της στο YΠEXΩΔE, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Aθηναίων και έτσι δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του ονόματος «Γουδί» με το σωστό «Γουδή». Tώρα μένει να το συνηθίσουν και οι Aθηναίοι...

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου