Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

20 παράξενα γεωγραφικά στοιχεία


Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από θαυμάσιες γεωγραφικές-γεωλογικές ανωμαλίες και μυστήρια. Είναι τόσα πολλά τα κρυμμένα μυστικά της φύσης που μάλλον ποτέ δε θα μπορέσουμε να τα ξεκλειδώσουμε. Δείτε μια λίστα με 20 από τα πιο ασυνήθιστα ή περίεργα πράγματα που σχετίζονται με τη γεωγραφία, τη γεωλογία και τη γη.



1. Το δεύτερο μεγαλύτερο τοπωνύμιο που είναι αποδεκτό σήμερα είναι το «Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe NUA kitanatahu» (85 γράμματα), ένας λόφος στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για μια φράση στα Μαορί η οποία μεταφράζεται, «ο τόπος που ο Tamatea, ο άνθρωπος με τα μεγάλα γόνατα, γλίστρησε, ανέβηκε και κατάπιε τα βουνά, που είναι γνωστός ως αυτός που τρώει τη γη, έπαιξε τον αυλό του στην αγαπημένη του». Ήταν το μεγαλύτερο μέχρι πρόσφατα -αν και το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες την θεωρεί ακόμη ως τη μεγαλύτερη. Πιθανότατα θα έχει ήδη αντικατασταθεί από το «Krung Thep Maha Nakorn amorn Ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat Harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit» στην Ταϊλάνδη με 163 γράμματα (η μεγάλη πόλη των αγγέλων, η ανώτατη απόρθητη γη του μεγάλου αθάνατου θεού Ίντρα, η βασιλική πρωτεύουσα εννέα ευγενών πολύτιμων λίθων, η ευχάριστη πόλη, με άφθονα μεγάλα βασιλικά ανάκτορα, και θεϊκοί παράδεισοι για να μετενσαρκωθεί η θεότητα Βισνού, που δόθηκε από τον Ίντρα και δημιουργήθηκε από το θεό της χειροτεχνίας Visnukarma).

2. Το Λεσότο, η Πόλη του Βατικανό και το Σαν Μαρίνο είναι οι μόνες χώρες που περιβάλλονται εξ ολοκλήρου από κάποια άλλη χώρα. Το Λεσότο από τη Νότια Αφρική και η Πόλη του Βατικανού και το Σαν Μαρίνο από την Ιταλία.

3. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch είναι το μεγαλύτερο όνομα χωριού στον κόσμο (και το τρίτο παγκοσμίως). Βρίσκεται στην Ουαλία!


4. Το συντομότερο τοπωνύμιο είναι το «Α» που βρίσκεται στη Σουηδία και στη Νορβηγία. Στις σκανδιναβικές γλώσσες, το «Α» σημαίνει «ποτάμι».

5. Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο με μόνο 518 στρέμματα έκταση. Η μεγαλύτερη χώρα είναι η Ρωσία.

6. Η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο -με βάση την έκταση- είναι το Hulunbuir, στην Εσωτερική Μογγολία, στην Κίνα με έκταση 263.953 τετ. χλμ.

7. Η πιο ζεστή καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη γη είναι στο El Azizia στη Λιβύη με 57,58οC και η πιο κρύα -92,22οC στο Βοστόκ στην Ανταρκτική.


8. Το Σαν Μαρίνο (στην φωτογραφία πάνω) ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη συνταγματική δημοκρατία στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 301 από ένα χριστιανικό τεχνίτη που διώκονταν από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Το σύνταγμα του 1600, είναι το αρχαιότερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο.

9. Αν και το Έβερεστ έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, το όρος Chimborazo στον Ισημερινό -με 6.310 μέτρα ύψος- είναι το πιο κοντινό στο φεγγάρι. Η Τάφρος των Μαριάνων είναι το σημείο με το μεγαλύτερο βάθος στη γη με βάθος 10.971 μέτρα.

10. Η Αλάσκα είναι η πιο βόρεια, ανατολική και δυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Είναι η μόνη πολιτεία που μπαίνει στο «ανατολικό ημισφαίριο» πράγμα που την καθιστά την πιο ανατολική αλλά και δυτική ταυτόχρονα.

11. Η Μεσο-Ατλαντική Ράχη είναι η μακρύτερη οροσειρά του πλανήτη με μήκος 40.000 χλμ. Βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού. Η Ισλανδία είναι το μόνο μέρος αυτής της οροσειράς που είναι πάνω από τη θάλασσα. Οι Άνδεις αποτελούν τη μεγαλύτερη οροσειρά στην επιφάνεια της γης με μήκος 7.000 χλμ.

12. Το Όρος Circeo στο Cape Circaeum στη δυτική ακτή της Ιταλίας λεγόταν κάποτε Aeaea (5 φωνήεντα χωρίς σύμφωνα). Πιστευόταν πως ήταν το σπίτι της μάγισσας Κίρκη. Υπάρχουν ακόμα δυο τοπωνύμια μόνο με φωνήεντα. Η πόλη της Aiea στη Χαβάη και το Eiao στα νησιά Marquise.

13. Οι παγετώνες αποθηκεύουν από 70% μέχρι 80% του συνόλου του γλυκού νερού στον πλανήτη. Το 99% των παγετώνων βρίσκονται στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

14. Το 1811 και 1812, τρεις σεισμοί ισχύος γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, «ανάγκασαν» τον ποταμό Μισισίπι να ρέει ανάποδα. Οι σεισμοί αυτοί δημιούργησαν τη λίμνη Reelfoot στο Tennessee.


15. Η πιο βαθιά τρύπα που ανοίχτηκε από τον άνθρωπο είναι η γεώτρηση Superdeep Kola (στην φωτογραφία πάνω), στη Ρωσία, με βάθος 12.261 μέτρα. Είχε ανοιχτεί για επιστημονικές έρευνες και εγκαταλείφθηκε λόγω κάποιων απρόσμενων ανακαλύψεων, μία εκ των οποίων ήταν ένα τεράστιο κοίτασμα υδρογόνου. Το κοίτασμα ήταν τόσο ογκώδες που η λάσπη που έβγαινε από την τρύπα «έβραζε».

16. Η Λευκή Θάλασσα, στη Ρωσία, έχει τη χαμηλότερη θερμοκρασία, μόνο -2οC. Ο Περσικός Κόλπος είναι η θερμότερη θάλασσα. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του φτάνει τους 35,6οC.

17. Η Θάλασσα των Σαργασσών είναι μια περιοχή στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού, που περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα και είναι η μόνη θάλασσα που δεν έχει ακτές. Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού.


18. Η λίμνη Bosumtwi (στην φωτογραφία πάνω), που βρίσκεται μέσα σε έναν κρατήρα μετεωρίτη, είναι η μοναδική φυσική λίμνη στην Γκάνα. Υπάρχουν περίπου 30 χωριά κοντά στη λίμνη, με συνολικό πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους.

19. Ο Νείλος είναι ο μοναδικός ποταμός στον κόσμο που έχει την πηγή του κοντά στον ισημερινό και από εκεί ρέει σε μια εύκρατη ζώνη. Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, η ροή των περισσοτέρων ποταμών είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

20. Στο Βόρειο Πόλο δεν υπάρχει καθόλου στεριά, μόνο πάγος πάνω από τη θάλασσα. Ο Αρκτικός Ωκεανός έχει περίπου 12 εκατ. τετ. χλμ πάγο που επιπλέει και έχει τον πιο κρύο χειμώνα με -34οC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου