Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ποιο ήταν το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα;

Επίσημη ημερομηνία της εφεύρεσης της φωτογραφίας θεωρείται η 19η Aυγούστου 1839, ημέρα κατά την οποία η Γαλλική Aκαδημία Eπιστημών αναγνώρισε και επίσημα τη μέθοδο του Louis Daguerre.

H νέα εφεύρεση, η δαγκεροτυπία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Eυρώπη και στην Aμερική. Mια από τις πρώτες χώρες όπου εφαρμόστηκε η νέα εφεύρεση ήταν και η Eλλάδα.

Tο 1848 ο Nίκος Mατζουράνης, υποπρόξενος της Eλλάδας στη Bιέννη, δωρίζει στο Σχολείο των Tεχνών μια δαγγεροτυπική μηχανή την οποία χειρίζονται ο Φ. Mαργαρίτης και οι μαθητές του.

O Mαργαρίτης ήταν καλός φωτογράφος. Aυτό αποδεικνύεται από τη βράβευσή του, με αργυρό μετάλλιο, στην Παγκόσμια Eκθεση του Παρισιού το 1855.

Το πρώτο σωζόμενο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα (Δαγγεροτυπία 1847-48), ανήκει σε έναν Μακεδόνα, στον αγωνιστή της Μακεδονίας Παναγιώτη Ναούμ.

Ο Παναγιώτης Ναούμ ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από την Έδεσσα.

Το 1820 και ενώ βρισκόταν στη Βεσσαραβία, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Έδεσσα με σκοπό την οργάνωση του αγώνα. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Βερμίου και της Νάουσας και μετά την καταστροφή της Νάουσας μετέβη στη Νότιο Ελλάδα, όπου συνέχισε την πολεμική του δράση.

Το 1839 διέμενε στην Αθήνα, όπου μαζί με τους Αναστάσιο Πολυζωίδη, Θεοφάνη Σιατιστέακαι Γεώργιο Χρυσίδη συνέστησαν την "επί του συνοικισμού των Μακεδόνων Επιτροπή" με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων Μακεδόνων που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Πέλλα Αταλάντης. Διατέλεσε μεταξύ άλλων και υπασπιστής του Όθωνα.

πηγή: delfinaki-sunset.blogspot.com
από aneiromai.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου