Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τα 10 πιο ανατριχιαστικά σπίτια του σινεμά


Δείτε τα κινηματογραφικά σπίτια που στοίχειωσαν τους εφιάλτες μας!



Στο "Dream House", που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από την Village Films, μία ευτυχισμένη οικογένεια μετακομίζει στο σπίτι του τίτλου, για να ανακαλύψει λίγο καιρό μετά πως εκεί έχει δολοφονηθεί μία μητέρα με τα παιδιά της. Εάν αυτό δε σας φαίνεται αρκετά ανατριχιαστικό, αναζητήσαμε τα 10 κινηματογραφικά σπίτια που στοίχειωσαν τους χειρότερους εφιάλτες μας και σας τα παρουσιάζουμε σε ένα ζουμερό αφιέρωμα.

Κι αν ακόμη θεωρείτε πως είστε πολύ ορθολογιστές για τέτοιες μεταφυσικές τρομάρες, σας προκαλούμε να δείτε τις παρακάτω ταινίες μόνοι, με τα φώτα κλειστά, σε ένα σπίτι που μόλις μετακομίσατε. Εσείς θα το τολμούσατε;

Don't Be Afraid of the Dark (2010) (εικόνα πάνω)

Το σπίτι: Η έπαυλη Μπλάκγουντ, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Απ' έξω κούκλα: Παλάτι του 19ου αιώνα, που ανήκε στον διάσημο ζωγράφο Λόρδο Μπλάκγουντ. Νεο-μπαρόκ αισθητική και βαριά διακόσμηση δίνουν μια αίγλη άλλης εποχής σε αυτή την έπαυλη που χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση.

Και μέσα...: Σιχαμένα μικροσκοπικά πλάσματα με δόντια πιράνχας και μάτια μύγας κατοικούν στο υπόγειο. Ποιο είναι το κλου; Τρέφονται κατά βάση με δόντια μικρών παιδιών.


Paranormal Activity (2009)


Το σπίτι: Μονοκατοικία στα προάστια του Σαν Ντιέγκο.

Απ' έξω κούκλα: Διώροφη μεζονέτα που έχει υποστεί εξονυχιστική ανακαίνιση είναι έτοιμη να στεγάσει την ευτυχία νεαρού ζευγαριού.

Και μέσα...: Το να κατηγορούμε το σπίτι είναι μια κάποια ευκολία, έτσι; Ειδικά από τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια παραδέχεται στον φίλο της ότι “κάτι” την έχει στοιχειώσει από την τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Όπως και να είναι, το δαιμόνιο “δραστηριοποιείται” μέσα στη μαύρη νύχτα, όταν οι νοικάρηδες κοιμούνται. Το πώς τα καταφέρνουν με τέτοια φασαρία παραμένει ακόμη μυστήριο.


The Others (2001)


Το σπίτι: Αγροτική κατοικία εποχής στο Γκερνσί της Νορμανδίας.

Απ' έξω κούκλα: Θα ήταν, αν δεν είχε συνέχεια ομίχλη ή αν άναβαν κανένα κερί και μπορούσαμε να δούμε λίγο και το σπίτι. Γείτονες δεν υπάρχουν σε ακτίνα χιλιομέτρων ενώ το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη Νορμανδία λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο δεν ελαφραίνει την ατμόσφαιρα.

Και μέσα...: Ηλεκτρισμός δεν υπάρχει ούτε για πλάκα, οι κουρτίνες δεν ανοίγουν ποτέ γιατί τα παιδιά έχουν φωτοευαισθησία, ενώ οι καινούριοι υπηρέτες είναι -το λιγότερο- σκιαχτικοί. Και εδώ κολλάει άψογα η παροιμία “έχουν πεθάνει και δεν τους το έχουν πει ακόμη”.


El Orfanato (2007)


Το σπίτι: Εγκατελειμένο ορφανοτροφείο στην Ισπανία.

Απ' έξω κούκλα: Εντάξει, να μη λέμε κι ό,τι θέλουμε. Κούκλα δεν είναι και τα γόνατα σου κόβονται λίγο μπροστά στο θεόρατο γοτθικό κτίριο με τα αναρίθμητα δωμάτια και τους ανύπαρκτους γείτονες.

Και μέσα...: Η ιστορία λέει πως η προηγούμενη οικονόμος είχε “καθαρίσει” τα καημένα τα ορφανά. Η νέα νοικάρισα, ψυχοπονιάρα Λάουρα, πάντως, δεν ήθελε να πιστέψει τον γιο της όταν της έλεγε ότι έχει πέντε αόρατους φίλους. Μέχρι που είδε κι αυτή το παιδάκι με τη φρικιαστική μάσκα. Τώρα, γιατί δεν έφυγε επί τόπου, θα σας γελάσω.


Hausu (1977)


Το σπίτι: Θερινή (και όχι μόνο) κατοικία στην Ιαπωνική εξοχή

Απ' έξω κούκλα: Το σπίτι της παράλογα αγέραστης χαροκαμένη θειας της Gorgeous προσφέρεται για τις καλοκαιρινές διακοπές της τελευταίας, μαζί με τις φιλενάδες της. Το ποπ περιβάλλον προιδεάζει για περιπετειώδες ξεσάλωμα...

Και μέσα...: …το οποίο δεν αργεί: Εκτροχιασμένα πιάνα, λυσσασμένες γάτες και λοιπά σουρεάλ στοιχειά καταδιώκουν και τεμαχίζουν τις νεαρές ενοίκους στο ξέφρενο, πολύχρωμο και σχεδόν αβάν-γκαρντ σύμπαν του “Hausu”.


Changeling (1980)


Το σπίτι: Βικτωριανή έπαυλη στο προαστιακό Σιάτλ.

Απ' έξω κούκλα: Με τα ψηλά ταβάνια του, τα αρχοντικά έπιπλά του και -κυρίως- τη μεγαλειώδη κεντρική σκάλα, το σπίτι με την απόκοσμη ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ανατριχίλες ακόμη και μες στο καταμεσήμερο.

Και μέσα...: Παράθυρα ανοιγοκλείνουν, πόρτες βροντάνε και τζάμια θρυμματίζονται χωρίς προφανή λόγο. Ο καημένος ο Δρ. Ράσελ, δεν φτάνει που έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του σε φριχτό ατύχημα, αλλά έχει παρεούλα και στο καινούριο του σπίτι το φάντασμα ενός δολοφονημένου παιδιού.


The Amityville Horror (1979)


Το σπίτι: Τι σπίτι, σπιταρόνα. Στην Λεωφόρο Ωκεανίας μάλιστα, του Άμιτιβιλ.

Απ' έξω κούκλα: Κελεπούρι στην εξευτελιστική τιμή των 80.000 δολλαρίων, έρχεται πακετάκι με πισίνα και μαγευτική θέα στη λίμνη.

Και μέσα...: Κάποιος λόγος υπάρχει κυρία μου που το σπίτι είναι τόσο φτηνό, δε θέλει και πολύ μυαλό να το καταλάβεις... Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μακέλεψε εκεί μέσα ολόκληρη την οικογένειά του - ή μήπως δεν έφταιγε αυτός; Καλή ερώτηση όταν το ίδιο το σπίτι... ματώνει.


The Innocents (1961)


Το σπίτι: Μεγαλοπρεπής θερινή κατοικία στην αγγλική εξοχή.

Απ' έξω κούκλα: Υπέροχοι κήποι, γαλήνιες λίμνες, περίτεχνα σκαλίσματα συνθέτουν τον ολοκαίνουριο εργασιακό χώρο γοητευτικής πλην στερημένης Αγγλίδας γκουβερνάντας.

Και μέσα...: Γιατί όμως τα δύο γλυκύτατα παιδάκια που αναλαμβάνει (ενώ ο θείος τους κάνει τη μεγάλη ζωή στο Λονδίνο χωρίς να θέλει να ακούσει τίποτα γι'αυτά) ψιθυρίζουν διαρκώς ανείπωτα μυστικά και μοιάζουν να επικοινωνούν με το καταραμένο νεκρό ζεύγος των προηγούμενων υπηρετών; Είναι η νταντά θύμα τρελής συνωμοσίας ή οδηγείται στην τρέλα λόγω αγαμίας;


The Haunting (1963)


Το σπίτι: Επιβλητικό αρχοντικό περασμένης εποχής.

Απ' έξω κούκλα: Όσο κούκλα είναι ένας παλιός πύργος. Το ιστορικό της οικίας είναι βεβαρυμένο και η φήμη του προηγείται λόγω διάφορων ανεξήγητων συμβάντων. Ετερόκλητη ομάδα δήθεν έγκριτων μελετητών του παραφυσικού κι αλαφροΐσκιωτων κρυφο-λεσβιών αναλαμβάνει να πιστοποιήσει την κακοφορμισμένη ψυχή του σπιτιού.

Και μέσα...: Δε δυσκολεύονται και πάρα πολύ, αφού από την πρώτη κιόλας βραδιά, ανήσυχες πόρτες, μυστηριώδεις σκιές και ανεξακρίβωτης προέλευσης ανατριχιαστικοί ήχοι συνωμοτούν, κάνοντας ήρωες και κοινό να κλάσουν μέντες. Ποτέ άλλοτε ένα οικοδόμημα δεν είχε τόσο έντονη προσωπικότητα, αποφασισμένη να φτάσει τους ενοίκους του στα άκρα. (Η τουλάχιστον, θα χρειαζόταν να περάσουν 17 χρόνια, μέχρι να έρθει η ταινία που θα διαβάσετε παρακάτω).


The Shining (1980)


Το σπίτι: To Ξενοδοχείο Overlook.

Απ' έξω κούκλα: Απομονωμένο πολυτελές ξενοδοχείο, που είναι χτισμένο πάνω σε ιερό έδαφος Ινδιάνων και προσφέρει εκθαμβωτική θέα στα γύρω βουνά. Καθώς παραμένει κλειστό το χειμώνα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον απαιτητικό συγγραφέα.

Και μέσα...: Ας πούμε απλά ότι αυτό το μέρος μπορεί να σε τρελάνει. Όπως τρέλανε τον Ντέλμπερτ Γκρέιντι, που τσεκούρωσε τις δίδυμες κόρες του. Ή εκείνο το πτώμα που τριγυρίζει το δωμάτιο 237. Θα μετανιώσετε την ώρα και τη στιγμή που θέλατε να μάθετε τι σημαίνει “redrum”.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου