Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Λύθηκε το μυστήριο των "θαμμένων Άλπεων" της Ανταρκτικής;

Εχουν περάσει 52 χρόνια από την ημέρα που ο ρώσος εξερευνητής Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ και η ομάδα του, ανακάλυπταν μία οροσειρά - φάντασμα, κρυμμένη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής!

Τα "Όρη Γκαμπούρτσεφ" όπως ονομάστηκαν, ήταν μία σειρά από βουνοκορφές, που για τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσαν έναν άλυτο γρίφο για τους επιστήμονες!

Ο δρ Ρόμπιν Μπελ, ένας από τους αμερικανούς ερευνητές που συμμετείχαν στην αποστολή χαρτογράφησής τους, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του μυστηρίου γύρω από αυτά τα βουνά είχε πει: "Αισθάνομαι σαν αρχαιολόγος που ανοίγει μια πυραμίδα και βλέπει μπροστά του έναν... αστροναύτη να κάθεται μέσα σε αυτήν! Η οροσειρά Γκαμπούρτσεφ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται".

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα θεωρίες, τα Όρη, πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πρέπει να έμοιαζαν με τις ευρωπαϊκές Άλπεις, όταν μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική τα έθαψε κάτω από παγετώνες.

Στην εικόνα βλέπετε ένα γράφημα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια ερευνά την οροσειρά- φάντασμα!

Το μυστήριο του σχηματισμού της οροσειράς!
Στις αρχές του 2009 ερευνητές είχαν ανακοινώσει πως είχαν επιτέλους στην κατοχή τους, τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες των Γκαμπούρτσεβ, όπως τις κατέγραψαν ιπτάμενα ραντάρ! Σε μία έκταση που φτάνει αυτήν της Νέας Υόρκης, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αντίκρυσαν αρχαίες κοιλάδες, κοίτες ποταμών, αλλά και λίμνες με νερό σε υγρή μορφή.

Τώρα, μετά την επεξεργασία κάποιων από αυτές τις εικόνες, οι επιστήμονες είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία πιστέυουν πως λύνουν το μυστήριο για το σχηματισμό αυτού του γεωλογικού θαύματος. "To μάθημα που πήραμε για τα πολλαπλά γεγονότα που σχημάτισαν τα Όρη Γκαμπούρτσεφ θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελέτη της ιστορίας κι άλλων βουνών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κάρολ Φιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πώς σχηματίστηκαν τα βουνά- φαντάσματα
Η ιστορία που προκύπτει ξεκινά πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν πολλά, μικρά κομμάτια ξηράς ενώθηκαν για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Γκοντβάνα. Στο σημείο της σύγκρουσης εμφανίστηκε τότε μια μεγάλη οροσειρά, η οποία αργότερα διαβρώθηκε και εξαφανίστηκε. Άφησε όμως πίσω της ένα υπόγειο υπόλειμμα, κάτι σαν "πέτρινη ρίζα" που προχωρούσε σε μεγάλο βάθος μέσα στον φλοιό.

Όταν η Γκοντβάνα, πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, άρχισε να σπάει σε κομμάτια, δημιουργήθηκε μια ρωγμή στο γήινο φλοιό που διακρίνεται ακόμα και σήμερα -εκτείνεται από την Ανατολική Ανταρκτική μέχρι την Ινδία, μια απόσταση 3.000 χιλιομέτρων.

Το ρήγμα αυτό, σε συνδυασμό με τον σχηματισμό άλλων γεωλογικών βυθίσεων στην Ανταρκτική, προκάλεσε τελικά τη θέρμανση της υποκείμενης ρίζας, με αποτέλεσμα την ανύψωση του φλοιού και την αναγέννηση της χαμένης οροσειράς που υπήρχε πάνω από τη ρίζα. Αυτά τα νέα βουνά ήταν η Οροσειρά Γκαμπούρτσεφ, με συνολικό μήκος 1.200 χιλιομέτρων και κορυφές ύψους 2.700 μέτρων.

πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου