Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Τα πολύ σπάνια "γόνατα" ενός είδους κυπαρισσιού

Στα κορεσμένα και εποχικά πλημμυρισμένα εδάφη των πεδιάδων των Νοτιοανατολικών και παράκτιων ακτών του κόλπου της Φλόριντα των ΗΠΑ, υπάρχει ένα είδος κυπαρισσιού, το Bald Cypress (Taxodium distichum - άλλες ονομασίες Baldcypress, Southern-cypress, White-cypress, Tidewater Red-Cypress, Gulf-Cypress, Red-Cypress, Swamp Cypress.

Ένα από τα πιο γνωστά απ' αυτά, ήταν ο "Senator" (Γερουσιαστής) -ένα από τα ψηλότερα και πιο παλιά κυπαρίσσια στον κόσμο- το οποίο κάηκε ολοσχερώς εξαιτίας ενός τσιγάρου. Αυτά τα κυπαρίσσια είναι γνωστά για την καταπληκτική ύψη τους και το μέγεθος τους. Αλλά το πιο γνωστό γι' αυτά τα κυπαρίσσια είναι μία παράξενη επιστημονική απόφυση, που προβληματίζει τους επιστήμονες.


Τα "γόνατα" των κυπαρισσιών έχουν κάποια λειτουργία που είναι άγνωστη. Βρίσκονται σε υγρές, πλημμυρισμένες περιοχές, συνήθως σε λασπωμένο έδαφος και περικυκλώνουν τα δέντρα. Κάποιοι πιστεύουν πως παρέχουν οξυγόνο στις ρίζες του δέντρου. Επίσης, δίνουν στήριξη στο δέντρο, μιας και τα περισσότερα από τα κυπαρίσσια βρίσκονται σε λασπωμένο έδαφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου