Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η πιο μακριά σήραγγα του κόσμου!


Η Νορβηγία είναι η πιο μακριά χώρα του κόσμου. Σχεδόν όλοι οι Νορβηγοί λένε χαρακτηριστικά, πως αν η χώρα ήταν μια σανίδα και το Όσλο ένα καρφί από το οποίο κρέμεται η σανίδα, θα μπορούσε κάποιος να γυρίσει την χώρα και θα έφτανε μέχρι τη Σικελία.Η πολυπλοκότητα της χώρας ως προς το ανάγλυφο του εδάφους -με τα φιόρδ, τους παγετώνες και τα απότομα βουνά- είναι απίστευτη. Η ακτογραμμή της είναι πάνω από 25.000 χλμ -η Ελλάδα με έκταση σχεδόν όση το 1/3 της Νορβηγίας έχει ακτογραμμή 13.676 χλμ.


Στη Νορβηγία εκτός από τον "Δρόμο του Ατλαντικού" βρίσκεται και η πιο μακριά σήραγγα για αυτοκίνητα, η Lærdalstunnelen (Σήραγγα Lærdal) με μήκος 25 χλμ, που ενώνει της πόλεις Όσλο και Bergen. Το Gotthard Base Tunnel στην Ελβετία έχει μήκος 57 χλμ αλλά είναι μόνο για τραίνα ενώ το Seikan Tunnel στην Ιαπωνία, είναι η πιο μακριά υποθαλάσσια σήραγγα.


Η κατασκευή της σήραγγας ξεκίνησε το 1995 και δόθηκε σε χρήση το 2000 και κόστισε 1.082 εκατομμύρια νορβηγικές κορόνες. Η διαδρομή διαρκεί 20 λεπτά σχεδόν. Η σήραγγα είναι είναι μια από τις πιο ασφαλής και το σύστημα εξαερισμού της στηρίζεται σε πολύ μοντέρνα τεχνολογία, ενώ υπάρχουν και πολλοί σταθμοί ασφαλείας.


Το βίντεο που ακολουθεί είναι από έναν ταξιδιώτη, ο οποίος όμως το επιτάχυνε κατά 800%, για συντομία χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου