Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Η Αγία Θάνατος των Μεξικανών


Ο θάνατος αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους διάφορους πολιτισμούς. Μια από τις πιο παράξενες και πιο μακάβριες παραδόσεις είναι αυτή των Μεξικανών της Santa Muerte (η Αγία Θάνατος). Είναι επίσης γνωστή ως Dona Sebastiana και αποτελεί ένα συνονθύλευμα διάφορων πολιτισμών. Η ειδωλολατρία και ο καθολικισμός συναντώνται και παράγουν ένα αξιοπερίεργο υβρίδιο της σύγχρονης θρησκευτικότητας και του υπερφυσικού.Ο καθολικισμός φυσικά δεν δέχεται ολόκληρη την παράδοση της Santa Muerte. Η θέση της εκκλησίας είναι πως μέσω της θυσίας του Χρηστού στον Σταυρό νικήθηκε ο θάνατος και αυτό δεν συμβαδίζει με την παράδοση του να προσεύχονται κάποιοι σε μια μορφή του θανάτου. Ωστόσο, ένα μείγμα των πολιτισμών των ιθαγενών, των Ισπανών και των Αυστριακών παρήγαγε αυτή την παράδοση η οποία συνεχίζεται και διευρύνεται κάθε χρόνο.


Δε υπάρχουν εκκλησίες προς τιμήν της αγίας και δεν τιμάται σαν Αγία, αλλά γίνονται επικλήσεις στο όνομα της για προστασία, τύχη και αγάπη. Επίσης γίνονται επικλήσεις στη χάρη της για να βοηθήσει στην ανεύρεση παιδιών που έχουν απαχθεί -στο Μεξικό είναι τεράστιο το πρόβλημα της απαγωγής μικρών παιδιών.


Πολλές φορές αναπαριστάται με δρεπάνι όπως ο Χάρος. Άλλες φορές είναι ντυμένη με φανταχτερά γυναικεία ρούχα, ενώ πολλές φορές κρατάει και ζυγαριά, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Πλέον μπορεί κανείς να τη δει και με χρυσό στέμμα, και ατό γιατί οι πιστοί της την θεωρούν ως μια άλλη μορφή της Παναγίας.


Πάντα τα αγάλματα της είναι βαμμένα κόκκινα, άσπρα, μαύρα και πράσινα, τα χρώματα δηλαδή που στο Μεξικό συμβολίζουν τύχη, αγάπη, λεφτά και προστασία. Αν και ανάβουν κεριά προς τιμήν της, πολλοί της αφήνουν κόκκινα τριαντάφυλλα, τεκίλα και τσιγάρα!


Πιστεύεται πως η καταγωγή της παράδοσης της βρίσκεται στην πολιτεία της Veracruz όπου ακόμη και σήμερα τελούνται αρχαίες τελετές μαγείας. Άλλοι λένε πως οι ρίζες της είναι πιο παλιές και προέρχεται από τους Αζτέκους και πως είναι η συνέχεια του θεού του θανάτου Mictlantecuhtli.


Στο Μεξικό υπάρχουν πολλοί Αυστριακοί οι οποίοι πιστεύουν πως είναι η σύζυγος του Krampus –ενός ινκούμπους που συνοδεύει τον Santa Claus (Άγιο Βασίλη) στο ταξίδι του.

Τελευταία η Santa Muerte φαίνεται πως έχει γίνει η προστάτης διαφόρων εμπόρων ναρκωτικών. Σε πολλούς νεκρούς εγκληματίες έχουν βρεθεί τατουάζ με την αγία.


Υπερφυσική φιγούρα μαύρης μαγείας ή καθολική αγία; Ο καθένας αποφασίζει μόνος του σε τι και ποιον θα πιστέψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου