Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Κορνίζα σε φωτογραφία με το photoshop

Πολλές φορές βλέπουμε φωτογραφίες με "κορνίζες" γύρω τους. Ένας πολύ καλός και γρήγορος τρόπος για προσθέσουμε μια πιο κομψή αίσθηση στις στιγμές που συλαμβάνουμε για πάντα. Σήμερα θα δούμε ένα πολύ γρήγορο τρόπο να δημιουργήσουμε μια τέτοια κορνίζα.

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS5

Είχα πάει τις προάλλες στο Φεστιβάλ Πηνειού και εννοείτε είχα και την φωτογραφική μαζί μου. Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. "Παίζοντας" λοιπόν με την κάμερα τράβηξα και αυτήν εδώ.Βήμα 1
Δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο, File -> New ή Ctrl+N και δίνουμε ότι διάσταση θέλουμε.Πατάμε "D" στο πληκτρολόγιο μας -για να ορίσουμε το μαύρο και το άσπρο στα foreground και background χρώματα- και πατάμε Alt+Backspace για να γεμίσουμε με μαύρο το layer.
Ακόμη ένας τρόπος για να γεμίσουμε το layer με χρώμα: Πάμε Edit -> Fill και στο dialog box επιλέγουμε το Black.

Βήμα 2
Δημιουργούμε ένα νέο layer. Κλικ στο εικονίδιο New Layer στο κάτω μέρος της παλέτας των Layer. Με διπλό κλικ στο όνομα του "Layer 1" το ονομάζουμε "photo area".Βήμα 3
Θα δημιουργήσουμε μια επιλογή στη θέση που θα τοποθετήσουμε την φωτογραφία. Επιλέγουμε το Rectangular Marquee Tool (Μ). Με το Rectangular Marquee Tool επιλεγμένο, πάμε στο Options Bar στην κορυφή της οθόνης. Θα φτιάξω ένα πλαίσιο με διάσταση 1850x1300 px. Αλλάζουμε το Style option από Normal σε Fixed Size, και δίνουμε στο Width 1850 και 1300 στο Height.Κάνουμε κλικ στο layer "photo area" και δημιουργείτε μια επιλογή.

Βήμα 4
Με την επιλογή ακόμα στο Layer, πάμε Edit -> Fill, επιλέγουμε το 50% Gray και enter. Μόλις γίνει γκρι η επιλεγμένη περιοχή, πατάμε Ctrl+D για να φύγει η γραμμή της επιλογής.

Για να κεντράρουμε τα δυο Layer, έχοντας επιλεγμένο το Layer Που μόλις "βάψαμε" επιλέγουμε το Mone Tool (V), κάνουμε Ctrl+κλικ στο "layer 1" (background) και έπειτα πάμε Layer -> Align -> Horizontal Centers ή στην κορυφή της οθόνης επιλέγουμε:

Βήμα 5
Τώρα θα προσθέσουμε μια λεπτή, λευκή γραμμή στην περιοχή που θα βάλουμε την φωτογραφία. Κλικ στο εικονίδιο Layer Styles (fx) στο κάτω μέρος της παλέτας των Layer και επιλέγουμε το Stroke.Το ίδιο πράγμα γίνεται αν κάνουμε διπλό κλικ δίπλα από το όνομα του layer. Ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου και τικάρουμε στο Stroke. Δίνουμε 4 px στο Size, επιλέγουμε Inside στο Position και Color το λευκό (ffffff).Αμέσως δημιουργείτε μια λευκή γραμμή γύρω από την γκρι περιοχή.

Βήμα 6
Με το layer "photo area", πατάμε Ctrl+J στο πληκτρολόγιο μας, δημιουργούμε ένα αντίγραφο του, το οποίο έχει και το Stroke, το ονομάζουμε "border", το μεταφέρουμε ανάμεσα στα άλλα δυο Layer και δίνουμε στο Fill τιμή 0. Το αποτέλεσμα δεν είναι ορατό αμέσως, αλλά αν ξετικάρουμε το "ματάκι" του layer "photo area" θα δούμε πως το layer "border" έχει μόνο τη λευκή γραμμή.

Βήμα 7
Με το layer "border" επιλεγμένο, πατάμε Ctrl+T και αμέσως εμφανίζονται οι οδηγοί από όπου μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος του layer. Με το Alt πατημένο, πρώτα από τις οριζόντιες πλευρές και μετά από τις κάθετες (ή και ανάποδα) μεγαλώνουνε λίγο το layer, αφήνοντας ένα μικρό κενό.Βήμα 8
Διπλό κλικ στο Stroke του layer "border" και δίνουμε τιμή στο size 12 px.

Βήμα 9
Ανοίγουμε τη φωτογραφία που θέλουμε (θα ανοίξει σε νέο έγγραφο), πατάμε Ctrl+A -για να την επιλέξουμε όλη-, αντιγραφή (Ctrl+C) και κάνουμε επικόλληση (Ctrl+V) στο έγγραφο μας, έχοντας επιλεγμένο το layer "photo area", ώστε το layer της φωτογραφίας να έρθει από πάνω του.

Βήμα 10
Πως θα βάλουμε την φωτογραφία στην κορνίζα όμως;
Δεξί κλικ στο layer της φωτογραφίας και "Create clipping mask"

Αν θέλουμε μπορούμε με το Move tool (V) και το Ctrl+Τ να μετακινήσουμε την φωτογραφία και αλλάξουμε το μέγεθος της.

Βήμα 11
Επιλέγουμε το Horyzontal Type Tool (T) και γράφουμε και το κείμενο μας.

Είμαστε έτοιμοι!

Festival Phneioy - Φεστιβάλ Πηνειού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου