Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η ευθυγράμμιση του Ήλιου με την Αφροδίτη και τη Γη

Η Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο που δύει πάνω από την Καλιφόρνια (Mike Blake/Reuters)

Σπάνια ευθυγραμμίζονται η Γη με την Αφροδίτη και τον Ήλιο, αλλά μέσω του φαινομένου τον 17ο και 18ο αιώνα οι αστρονόμοι μπόρεσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την απόστασή του πλανήτη μας από τον Ήλιο.Το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου, το φαινόμενο επαναλήφθηκε και ... όποιος πρόλαβε, καθώς θα επαναληφθεί μετά από 105 χρόνια ξανά (τον Δεκέμβριο του 2117) -αν και η πιο πρόσφατη ήταν μόλις το 2004.

Η Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο πάνω από το Νέο Δελχί (Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)

Στη χώρα μας, ο Ήλιος ανέτειλε την Τετάρτη με μια σκοτεινή -οριακά ορατή με γυμνό μάτι- κουκκίδα στο δυτικό του άκρο, η οποία παρέμεινε ορατή ως τις 07:55. Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης έγινε ορατή στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία μπόρεσαν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου την ώρα της ανατολής της 6ης Ιουνίου. Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση ήταν ορατή για όλη τη διάρκειά της είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.

Η Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο πάνω από το Νέο Δελχί (Manan Vatsyayana/AFP/Getty Images)

Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα. Γι' αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769. Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλίμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στον διασυρμό τους. Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο. Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική –και μυστική– αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ο Ήλιος ανατέλλει πάνω από τη Βαλτική στο Kolobrzeg της Πολωνίας (AP Photo/Michael Probst)

Πίσω από τον Victory Tower στο Chittorgarh της Ινδίας (AP Photo/Atish Aman)

πηγή: tovima.gr
φωτογραφίες: 1 , 2-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου