Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Παράξενα ίχνη καυσαερίων πάνω από τη Ρωσία

Ο Ρώσος φωτογράφος Maxim Korotchenko είχε την τύχη να απαθανατήσει με την φωτογραφική του μηχανή αυτούς τους περίεργους σχηματισμούς στο νυχτερινό ουρανό πάνω απο την πόλη Αστραχάν στις 7 Ιουνίου 2012.

Η παράξενη λάμψη, σαν το βόρειο σέλας, ήταν πάνω από την πόλη σχεδόν για 1 1/2 ώρα πριν χαθούν. Τα ίχνη μοιάζουν με αυτά εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου "Topol".



Μερικές φορές, όταν ο καιρός, η στιγμή και τα φώτα είναι κατάλληλα, οι εκτοξεύσεις πυραύλων αφήνουν θεαματικά ίχνη στον ουρανό, τα οποία ονομάζονται "twilight phenomenon" (φαινόμενο του λυκόφωτος).



Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν άκαυτα μέρη πυραύλων και νερό μένουν στα ίχνη των ατμών ενός πυραύλου, παγώνουν και στη συνέχεια επεκτείνονται στα λιγότερο πυκνά ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτά τα καυσαέρια, στον νυχτερινό ουρανό, φωτίζονται από το φως του ήλιου που αντανακλάται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και παράγουν εντυπωσιακά, πολύχρωμα αποτελέσματα στους παρατηρητές που βρίσκονται στο έδαφος. Το φαινόμενο παρατηρείται σε εκτοξεύσεις που γίνονται 30-60 λεπτά μετά τη δύση ή την ανατολή του ήλιου.

Το φαινόμενο παράγει νέφη με πράσινους, μπλε, λευκούς και κόκκινους τόνους και παίρνουν τη μορφή ενός τιρμπουσόν καθώς ανακατεύονται από τον άνεμο και παρατηρούνται 2-3 λεπτά μετά από την εκτόξευση.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και σε μια άγνωστη περιοχή της Ρωσίας το 2011.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου