Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο μύθος που στοιχειώνει τρία βράχια στην Αυστραλία


Τρεις τεράστιοι βράχοι -με ύψος ο καθένας πάνω από 900 μέτρα- υψώνονται στο Εθνικό Πάρκο του Σίδνεϊ Blue Mountains, γνωστά ως Meehni, Wimlah και Gunnedoo, οι αλλιώς οι Τρεις Αδερφές. Πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν για να δουν τα βράχια κάθε χρόνο, και μάλιστα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλής στους αναρριχτές μέχρι να απαγορεύσει η κυβέρνηση την αναρρίχηση τους το 2000.



Οι επιστήμονες λένε πως οι επιβλητικό σχηματισμοί σκαλίζονται στο μαλακό, από ψαμμίτη πέτρωμα, τα οποία διαβρώνονται με την πάροδο των χρόνων από τον άνεμο, τη βροχή και τα ποτάμια. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί μύθοι και θρύλοι γύρω απ' αυτά τα βράχια, που προέρχονται από τους παλιότερους κατοίκους των Blue Mountains, τους Αβορίγινες. Πολλοί απ' αυτούς αποδείχτηκαν αργότερα εφευρέσεις των ντόπιων, αλλά η παρακάτω ιστορία φαίνεται να είναι η παλαιότερο και -μάλλον- η πιο αληθινή προέλευση του ονόματος "Τρεις αδελφές".


Η ιστορία πηγαίνει πολύ πίσω, όταν η Αυστραλία ήταν γνωστή ως Γκοντβάνα. Τότε ζούσε ένας σοφός μάγος με τρεις όμορφες κόρες, την Meehni, την Wimlah και την Gunnedoo. Ο μάγος-γιατρός ένα πρωί τις άφησε στην κορυφή ενός βράχου και τους υπενθύμισε να μην κάνουν πολύ θόρυβο γιατί θα ξυπνούσαν τον Bunyip, ένα άγριο, ανθρωποφάγο πλάσμα που κατοικούσε σε ένα σπήλαιο στην κοιλάδα από κάτω. Οι αδελφές απάντησαν αφηρημένα στον πατέρα τους, αλλά μόλις εκείνος έφυγε, εμφανίστηκε μια σαρανταποδαρούσα μπροστά τους και αυτές άρχισαν να ουρλιάζουν από τον φόβο. Η Meehni πήρε μια πέτρα και την πέταξε στη σαρανταποδαρούσα, αλλά αστόχησε. Η πέτρα κύλησε στην άκρη του γκρεμού, και μαζί με άλλες πέτρες δημιούργησε μια μικρή πτώση βράχων.


Ο θόρυβος από τα βράχια τάραξε τον Bunyip που κοιμόταν στη φωλιά του. Αμέσως πετάχτηκε επάνω και βγήκε έξω, αποφασισμένος να βρει την πηγή της φασαρίας ... και, γιατί όχι, και το "πρωινό" του. Ευτυχώς ο μάγος, ο οποίος δεν είχε απομακρυνθεί πολύ, άκουσε την φασαρία και έτρεξε πίσω στις κόρες του, μετατρέποντάς τες σε πέτρα για να τις σώσει από τα δόντια και τα νύχια του Bunyip. Οργισμένο το πλάσμα που έχασε το γεύμα του, γύρισε προς τον μάγο, ο οποίος μεταμορφώθηκε με τη βοήθεια ενός μαγικού κόκαλου, σε λύρα (πουλί) και πέταξε μακριά.

Το πουλί λύρα στην κοιλάδα

Δυστυχώς όμως, ο μάγος συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει το μαγικό του κόκαλο ενώ μεταμορφωνόταν και δεν μπορούσε πλέον να το βρει. Μέχρι σήμερα, λέγεται ότι η λύρα ψάχνει στον πάτο της κοιλάδας για να βρει το μαγικό κόκαλο, ώστε αυτός και οι κόρες του να ξαναγίνουν άνθρωποι.

Μπρούτζινο άγαλμα που αναπαριστά την Meehni κοντά στις "Τρεις Αδερφές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου