Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Wat Rong Khun, ο λευκός ναός της Ταϊλάνδης


Σε μια χώρα με πολλούς ναούς, το Wat Rong Khun, που είναι γνωστός ως ο Λευκός Ναός και βρίσκεται στην Βόρεια Ταϊλάνδη στο Τσιάνγκ Ράι, ξεχωρίζει.
 
 

 
Το έργο του Ταϊλανδού καλλιτέχνη Chalermchai Kosipipat και ο ναός χρηματοδοτήθηκαν από την πώληση των πινάκων του από τον Kosipipat. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2008, αν και νέα στοιχεία προστίθενται ακόμη. 

 
Το λευκό χρώμα των τοίχων του ναού και τα πολλά παράθυρα του είναι κάτι το ασυνήθιστο. Το λευκό είναι το χρώμα του πένθους στην Ταϊλάνδη, αλλά εδώ χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την αγνότητα του Βούδα ενώ τα παράθυρα τη σοφία του. Το κτήριο επίσης διαθέτει ενσωματωμένο γυαλί και καθρέφτες στο εξωτερικό του για να λάμπει και να αστράφτει στο φως του ήλιου. Ωστόσο, ο Kosipipat σχεδίασε τον Λευκό Ναό για να τον βλέπει κανείς και στο φως του φεγγαριού, οπότε μοιάζει κάπως απόκοσμος.

 
Ο Kosipipat ήθελε να δημιουργήσει έναν κομψό ναό για να τιμήσει την αγνότητα του Βούδα, αλλά ο ναός είναι ξεχωριστός τόσο σε ύφος όσο και στο συμβολισμό του. Μεγάλο μέρος του ναού είναι αφιερωμένο στην απεικόνιση της Σαμσάρα, του βουδιστικού κύκλου γέννησης και θανάτου λόγω της αυταπάτης και της προσήλωσης στον εαυτό. Έτσι, ο ναός και οι χώροι του είναι εκπληκτικά σύγχρονοι και εστιάζουν σε φανταστικά στοιχεία του υλιστικού μας κόσμου, όπως το αρπακτικό που παλεύει να απελευθερωθεί από το έδαφος, οι εξωγήινοι και οι περίτεχνες τοιχογραφίες που απεικονίζουν τον Neo από το Matrix, τον Superman και ένα θυμωμένο πουλί που πετά προς τους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η φωτογράφιση των τοιχογραφιών απαγορεύεται, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αναπαραγωγές στο κατάστημα δώρων.

Αναπαράσταση της Κόλασης

Αναπαράσταση της Κόλασης
 
Το 2014, ο Λευκός Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω ενός σεισμού, αλλά έχει αποκατασταθεί πλήρως.



Στην οροφή του ναού υπάρχουν τέσσερα ζώα που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Ο ελέφαντας τη γη, ο κύκνος τον άνεμο, το νάγκα (όντα της Ινδικής μυθολογίας, φίδια που άλλοτε παίρνουν ανθρώπινη μορφή) το νερό και το λιοντάρι τη φωτιά.


Στα αριστερά του ναού, υπάρχει ένα περίτεχνα διακοσμημένο χρυσό κτίριο, στο οποίο βρίσκονται οι δημόσιες τουαλέτες, οι οποίες συχνά αναφέρονται -αστεία- ως η πιο όμορφη τουαλέτα στην Ταϊλάνδη.
 
από: atlas obscura φωτογραφίες: wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου