Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η μάχη του Όντερ σε μία ταράτσα!


Ήταν λίγο πριν το ξημέρωμα της 16ης Απριλίου του 1945, όταν στην κοιλάδα του Όντερ, δίπλα από τη μία όχθη του ομώνυμου ποταμού, σαράντα χιλιάδες σοβιετικά πυροβόλα άνοιγαν πυρ εναντίον των γερμανικών θέσεων στην απέναντι πλευρά, ανατολικά του Βερολίνου.



Ο στρατάρχης Ζούκοφ, μια μέρα πριν την επίθεση το είχε ξεκαθαρίσει με διάγγελμά του στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του: «Κανένας οίκτος στον εχθρό».

Εναντίον της γερμανικής πρωτεύουσας είχαν παραταχθεί τρεις ομάδες στρατιών, σε μήκος 400 χιλιομέτρων. Αυτές συγκροτούσαν το 1ο και 2ο μέτωπο Λευκορωσίας κάτω από τη διοίκηση των Ροκοσόφσκι και Ζούκοφ, καθώς και το 1ο μέτωπο Ουκρανίας του Κόνιεφ.

Συνολικά τα τρία μέτωπα αριθμούσαν 2.500.000 άνδρες, με πάνω από 40.000 πυροβόλα και όλμους, 6.200 τανκς και μηχανοκίνητα πυροβόλα, καθώς και 8.300 αεροπλάνα. Από την άλλη όχθη του Όντερ είχαν παραταχθεί τρεις γερμανικές στρατιές. H 3η στρατιά αρμάτων στον κάτω Όντερ με αντίπαλο τον Ροκοσόφσκι, η 9η στον μέσο Όντερ ακριβώς αντίκρυ από τον Ζούκοφ και η 4η στρατιά αρμάτων εναντίον του Κόνιεφ. Στις τρεις γερμανικές στρατιές περιλαμβάνονταν κανονικές μεραρχίες, ταξιαρχίες ξένων εθελοντών (κυρίως Ούγγρων και Ρουμάνων), φρουρές φρουρίων, καθώς και υπολείμματα διαλυμένων σχηματισμών.

Η ναζιστική Γερμανία καταρρέει, το τέλος του Χίτλερ πλησιάζει και η μάχη του Βερολίνου που θα σημάνει και την οριστική πτώση ενός καθεστώτος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα έχει πλέον αρχίσει...

Ως... σύγχρονος πλέον στρατάρχης, στην ταράτσα του σπιτιού του όπου στη σειρά βρίσκονται «απλωμένες» τέσσερις μεγάλες τρισδιάστατες μακέτες-διοράματα, ο 36χρονος Λαρισαίος Κώστας Ταλιούρας, μετακινεί πάνω στις γέφυρες του Οντερ τα σοβιετικά βαριά άρματα μάχης, ενώ συντονίζει ταυτόχρονα και το πυροβολικό με τις ρουκέτες «κατιούσα» επιχειρώντας διεμβολισμό των γερμανικών τεθωρακισμένων μεραρχιών των waffen ss!

Η... άλλη μάχη, στις τρισδιάστατες μακέτες όπου απεικονίζονται με φοβερή λεπτομέρεια ποτάμια, λίμνες, πλαγιές, βουνά, βομβαρδισμένες πόλεις και σπίτια και όπου κινούνται τεθωρακισμένα, στρατιωτικά οχήματα, κανόνια, αλλά και στρατιώτες με κάθε είδους οπλισμό, βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Με αυτές τις μακέτες, θα μας πει ο Κώστας, άρχισα να ασχολούμαι τα τρία τελευταία χρόνια με στόχο να αναπαραστήσω μεγάλες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιδέα ξεκίνησε από ένα μοντελάκι άρματος «Σέρμαν» που μου χάρισε ένας φίλος και έπρεπε να το συναρμολογήσω. Έτσι απέκτησα το... μικρόβιο των στρατιωτικών επιτραπέζιων war-games που παίζονται με χάρτες και μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και ημέρες. Όμως οι απλοί χάρτες δεν με ικανοποιούσαν και αποφάσισα να δημιουργήσω παραστάσεις αναπαριστώντας όσο μπορούσα πιο πειστικά το πραγματικό πεδίο των μαχών.

Μέσα λοιπόν από φωτογραφίες της εποχής, ξεφυλλίζοντας στρατιωτικές εγκυκλοπαίδειες και ερευνώντας στο διαδίκτυο, με χαρτόνια, μπογιές, φλούδες από ξύλο, χόρτα και άλλα φυσικά υλικά, αλλά και μοντελάκια το προχώρησα. Εδώ έχει μεγάλη σημασία να τηρηθεί η κλίμακα, καθώς δεν μπορεί να έχεις ένα άρμα μεγαλύτερο από ένα σπίτι, ή ένα στρατιωτάκι μεγαλύτερο από ένα όχημα.

Οι δυσκολίες πολλές γιατί πρέπει να φτιάξεις και μια πόλη που να φαίνεται ωραία, αλλά να έχει ταυτόχρονα και τις φθορές του πολέμου, ενώ πρέπει να συνυπολογίσεις και την εποχή του χρόνου που δίνονταν αυτή η μάχη, τις καιρικές συνθήκες και πολλά άλλα!

Όνειρό μου τώρα είναι να αναπαραστήσω τρισδιάστατα την απόβαση της Νορμανδίας αλλά και τη μεγάλη μάχη του Στάλινγκραντ.

Μια δουλειά που θα μου πάρει μήνες, αλλά αξίζει τον κόπο. Αν μη τι άλλο τη χρωστάω στα τέσσερα παιδιά μου που με βοηθούν και που κατάφερα έτσι να τα... ξεκολλήσω από την τηλεόραση!».

... Το επόμενο ραντεβού με τον 36χρονο Λαρισαίο, το δώσαμε πάλι στην ταράτσα του, για την απόβαση της Νορμανδίας που μας υποσχέθηκε ότι θα είναι θεαματική, καθώς σκοπεύει να προσθέσει και οπτικά και ηχητικά εφέ.

Καπνός και... αντάρα δηλαδή!

Εφ. Ελευθερία Δημήτρης Βάλας
Φωτό: Λεωνίδας Τζέκας

πηγή: thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου