Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

"Ποιο είναι το τηλέφωνο του γραφείου από το οποίο τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία";


Αυτό ήταν το ερώτημα ενός γκουρού του Google search, του Daniel Russell, ο οποίος εργάζεται για την Google. Έθεσε αυτό το ερώτημα σε μια διάλεξη δημοσιογράφων για τις εξελιγμένες τεχνικές έρευνας δίνοντας τους την φωτογραφία που φαίνεται πάνω. Δείτε την απάντηση που δίνει ο ίδιος στο blog του.Η γρήγορη απάντηση
Είναι στα γραφεία της Google στο Οικονομικό Κέντρο της Βαρσοβίας (Warsaw Financial Center) στην Emilii Plater 53, στην Πρωτεύουσα της Πολωνίας. Το τηλέφωνο είναι +48222071900 και η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον 10ο όροφο.

Οι λεπτομέρειες
Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σε μία και μόνο εικόνα.

Κοιτάξτε καλά την εικόνα (κάντε κλικ για να ανοίξει η έκδοση υψηλής ανάλυσης).

Υπάρχουν λίγα πράγματα για να αρχίσετε. Δύο κτίρια έχουν λογότυπα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα. Υπάρχει επίσης μια σημαία στην κάτω αριστερή γωνία. Μια γρήγορη έρευνα για τη σημαία δείχνει ότι είναι η αιγυπτιακή, αλλά σίγουρα δεν είναι στο Κάιρο ή κάπου στην Αίγυπτο, οπότε είναι λάθος το στοιχείο.

Ας δοκιμάσουμε την αναζήτηση για τα δύο λογότυπα. Έψαξα πρώτα για το πιο κοντινό και πιο προφανές λογότυπο στην κορυφή του κτιρίου με την ένδειξη "TP". (Επέλεξα αυτό διότι το κτίριο φαίνεται νέο ... κάποιος θα έχει φτιάξει κάποια ιστοσελίδα). Έβαλα το ερώτημα [tp logo] αλλά δεν βρήκα τίποτα ...

Έψαξα για το [tp office building] και ορίστε! Πρόκειται για το κτήριο της Telekomunikacja Polska στη Βαρσοβία (εδώ η ιστοσελίδα). Μια γρήγορη αναζήτηση στο Wikipedia θα επιβεβαιώσει πως πρόκειται για το κτήριο της ΤΡ.

Μια αναζήτηση στις εικόνες για το [tp] θα φέρει σαν αποτελέσματα το λογότυπο της ΤΡ στην πρώτη σελίδα, το οποίο μας οδηγεί στην ιστοσελίδα της Telekomunikacja Polska.

Ξέροντας αυτό, μπορούμε εύκολα να βρούμε τη διεύθυνση για το κτίριο: 14/16 Twarda Street, Βαρσοβία.

Τώρα, πώς θα βρούμε από που τραβήχτηκε η φωτογραφία;
Προσπάθησα να το κάνω με το Google Maps, αλλά δεν μπορούσα να βρω την γωνία που ήθελα για να εξακριβώσω από που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Έτσι στράφηκα στο Google Earth. Ψάχνοντας στο Google Earth για το κτίριο της TP στην οδό 14/16 Twarda, μπόρεσα να έχω ακριβώς την ίδια άποψη που είχα στο Maps, αλλά αν ενεργοποιήσετε το 3D θα δείτε τα κτίρια τρισδιάστατα και να έχετε μια εντελώς διαφορετική προοπτική.

Έφερα μερικές εικονικές βόλτες με το Google Earth μέχρι να ταιριάζει η θέα.

Μόλις βρήκα κάτι που ταίριαζε με τη φωτογραφία έκανα διπλό κλικ στο κτίριο και βρήκα πως ήταν το Οικονομικό Κέντρο της Βαρσοβίας.


Πώς κατάλαβα ποιο ήταν το γραφείο και σε ποιο όροφο βρίσκετε;
Αυτό φαίνεται από το υψόμετρο στο Google Earth στην κάτω δεξιά γωνία. Από αυτόν τον αριθμό (120 μ.), μπορούμε να υποθέσουμε ότι βρίσκετε κάπου γύρω από τον 15ο όροφο.

Αλλά που ακριβώς;
Όταν άνοιξα τη μεγάλη εικόνα, παρατήρησα κάτι παράξενα μπλε σχήματα. Μεγέθυνα το κομμάτι και (με μια γρήγορη αντιγραφή-επικόλληση σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων) βρήκα πως είναι το λογότυπο της Google!

Τώρα πλέον, δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρει κανείς τα γραφεία της Google στη Βαρσοβία. Βρίσκονται στον 10ο όροφο.

Έβαλα στην αναζήτηση [google offices warsaw] και εδώ βρήκα τα στοιχεία που έψαχνα:

Google Warsaw
Warsaw Financial Center
Emilii Plater 53
00-113 Warszawa
Poland
Phone: +48 22 207 19 00
Fax: +48 22 207 19 21

Μαθήματα αναζήτησης
1. Μερικές φορές κάποιες ενδείξεις μπορεί να είναι παραπλανητικές (η αιγυπτιακή σημαία). Είναι σημαντικό να μην κολλάμε σε αδιέξοδα, αλλά να μπορούμε να αλλάζουμε στρατηγική στην πορεία.
2. Το Google Image Search ενώ είναι καλό εργαλείο, μπορεί να βρούμε δυσκολία σε αστικά τοπία -όπως αυτό- εκτός αν πρόκειται για κάποιο πολύ γνωστό.
3. Το Google Earth είναι ένα πολύ καλό εργαλείο αναζήτησης, όταν ψάχνει κανείς για αντικείμενα που δεν μπορεί να προσδιορίσει διαφορετικά.
4. Μερικές φορές τα στοιχεία είναι κρυμμένα στις λεπτομέρειες. Στην περίπτωση του λογότυπου του Google εμφανίζεται να αντικατοπτρίζεται στο τζάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου