Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ο απαγορευμένος δρόμος στις Γαλλικές Άλπεις

Φωτογραφία του δρόμου φωτογραφία πριν το κλείσιμό του το 1994 - πηγή

Μπορεί να μοιάζει τουριστικός παράδεισος αλλά αυτός ο δρόμος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους του κόσμου. Είναι γνωστός ως "les Grands Goulets" και κατασκευαζόταν από το 1843 μέχρι το 1854. Ο θρυλικός αυτός δρόμος είναι σκαμμένος στα βράχια του οροπεδίου Vercors, στην περιοχή Rhône της Γαλλίας. Μετά από 156 χρόνια χρήσης του από τους ταξιδιώτες για να βγαίνουν μέσα από τα βουνά, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να τον κλείσει το 2005 κατόπιν πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων.
 
 

Στις αρχές του 19ου αιώνα, χωρίς δρόμους για τα ιππήλατα κάρα, οι 5.000 κάτοικοι των Vercors ένιωθαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα ένωνε τα Vercors με το νότο νότο, ένα πολύ δύσκολο έργο που απαιτούσε χρήμα και χρόνο. Χωρίς τη σημερινή τεχνολογία, φαινόταν ακατόρθωτο. Δείτε εδώ ένα βίντεο που αναπαριστά το πως ανοίχτηκε ο δρόμος.



Δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, ο δρόμος τελικά ήταν έτοιμος. Ένα ταξίδι που έκοβε την ανάσα με απότομες και "τυφλές" στροφές.



Το κενό ανάμεσα στα δύο βουνά είναι πολύ μικρό και ο δρόμος είναι συχνά πολύ στενός. Μόνο από τύχη μπορεί κάποιος να έβλεπε ένα άλλο όχημα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και τη στιγμή μάλιστα που ο δρόμος δεν είχε καν στηθαίων ασφαλείας.



Σήμερα ο εγκαταλελειμμένος δρόμος δεν χρησιμοποιείται καν από τους ποδηλάτες ή τους πεζοπόρους, αν και υπάρχουν φήμες πως θα τον ανοίξουν για κάτι τέτοιο.






φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου