Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το δέντρο-χταπόδι του Όρεγκον


Το Octopus Tree είναι ένα τεράστιο έλατο Sitka που βρίσκεται μερικά μέτρα από τον φάρο του Cape Meares στην ακτή του Όρεγκον των ΗΠΑ.



Τα κλαδιά του δέντρου είναι σαν ανάποδο χταπόδι και μεγαλώνουν σαν πλοκάμια από τη βάση του. Το δέντρο δεν έχει κεντρικό κορμό. Αντ' αυτού, έξι κλαδιά σαν κηροπήγια εκτείνονται από τη βάση του πριν στραφούν προς τα πάνω. Το ασυνήθιστο σχήμα του δέντρου, σύμφωνα με τους τοπικούς ιστορικούς και τους απογόνους της φυλής Tillamook, προέρχεται από τις καταστροφές του ανέμου, αλλά θα μπορούσε να είναι και τεχνητό.


Το δέντρο πιστεύεται πως είναι 200 ή 300 χρόνων, από την εποχή που ζούσαν οι Ινδιάνοι στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, μία θεωρία λέει ότι το δέντρο διαμορφώθηκε έτσι από τους Ινδούς, για να στηρίζουν τα κανό με τους νεκρούς τους σε αυτό, καθώς και άλλα τελετουργικά αντικείμενα. Ο ακτιβιστής Sam Boardman αναγνώρισε το δέντρο ως ένα από τα πολλά "Τελετουργικά Δέντρα των Ινδιάνων" μια κοινή πρακτική των φυλών.


Μόλις οι Ινδιάνοι επέλεγαν το δέντρο, έστρεφαν τα κλαδιά σε οριζόντια θέση ενόσω ήταν ακόμα ευέλικτα. Κατόπιν, αφαιρούσαν τα υποστυλώματα που έβαζαν γι' αυτή τη δουλειά και άφηναν τα κλαδιά να αυξηθούν κατακόρυφα και να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου