Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ιστορία των αθηναϊκών κινηματογράφων από το 1986 μέχρι σήμερα με ένα κλικ


Ένα δώρο στους Έλληνες πρόσφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Φύσσας, δημιουργώντας έναν πολύτιμο κατάλογο με την ιστορία των αθηναϊκών κινηματογράφων από το 1896 μέχρι σήμερα (εδώ).



Το βιβλίο διατίθεται διαδικτυακά χωρίς κάποιο αντίτιμο, και περιέχει αλφαβητικά όλους τους κινηματογράφους που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων, ενώ το πιο σπουδαίο είναι ότι υπάρχει ανεκδοτολογικό υλικό, προϊόν από την προσωπική επαφή του συγγραφέα με παλιούς θαμώνες.

Η έρευνά του δημοσιογράφου και λάτρη της Αθήνας διήρκεσε δέκα χρόνια. Ο Δ.Φύσσας πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα σε οικόπεδα, συγκέντρωσε 300 περίπου προφορικές μαρτυρίες από ανθρώπους του κλάδου και θεατές, υλικό από προγράμματα, εισιτήρια, εφημερίδες, βιβλία, μπλογκ, χειρόγραφα, σκίτσα, περιοδικά, φιλμ κλπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πλήρες, «ιδανικό» λήμμα περιέχει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς.

Το «λεξικό» αυτό που φέρει τον τίτλο «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου», διαθέτει 960 σελίδες, 3.500 υποσημειώσεις, αλλά «διόλου ακαδημαϊκό γράψιμο», όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Από τις αντιδράσεις εξαγριωμένων χριστιανών όταν παιζόταν ο Τελευταίος Πειρασμός του Σκορσέζε στο Ααβόρα, μέχρι λαϊκές αφηγήσεις για το τι γινόταν σε κάθε σινεμά, ο οδηγός αυτός αποτελεί έναν θησαυρό γνώσεων για κινηματογραφόφιλους και μη.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου