Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Πως δημιουργήθηκαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών


Η ιδέα προήλθε από τη σοκολάτα.
 
 

Το εδώ και τώρα είναι μια ανάγκη που έχει οδηγήσει σε πολύ χρήσιμες εφευρέσεις, όπως οι αυτόματοι πωλητές προϊόντων χάρη στους οποίους μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που μας έχουν λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ αναλογούν περίπου 150 ATM ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της RBR, μέχρι το τέλος του 2010 είχαν τοποθετηθεί 2,25 εκατομμύρια μηχανήματα, νούμερο το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2016.

Ποια ήταν όμως η πρώτη χώρα που φιλοξένησε ΑΤΜ και από που προήλθε αυτή η ιδέα;
Μόλις το 1961 η City Bank της Νέας Υόρκης τοποθέτησε ένα μηχάνημα που ονόμασε «Bankograph». Δεν προσέφερε, βέβαια, τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ATM όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο χρησίμευε για την κατάθεση μετρητών και επιταγών. Έμοιαζε όμως εξωτερικά με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στο σχήμα και το σχέδιο. Λειτούργησε μόλις έξι μήνες, καθώς δε φάνηκε να το προτιμούν οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον John Shepherd-Barron ο λόγος που έχουμε σήμερα ATM, είναι η αγάπη του για τη σοκολάτα και επειδή καθυστέρησε ένα Σάββατο. Δεν πρόλαβε την τράπεζα εκείνο το Σάββατο του 1965, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς μετρητά για όλο το σαββατοκύριακο. Έτσι, άρχισε να σκέφτεται ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μετρητά, όπως στις σοκολάτες στα αυτόματα μηχανήματα.

Η ιδέα του ήρθε όσο ήταν στη μπανιέρα και απολάμβανε το χαλαρωτικό μπάνιο του, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Ο Shepherd-Barron εργαζόταν στην εταιρεία De La Rue, που εκτύπωνε νομίσματα. Είπε την ιδέα του στα αφεντικά του, οι οποίοι την παρουσίασαν στη συνέχεια στην τράπεζα Barclays.

Στις 27 Ιουνίου του 1967 το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Enfield High Street άρχισε να δίνει μετρητά από ένα μηχάνημα. Οι χρήστες εισήγαγαν ένα κουπόνι (το οποίο επιστρεφόταν στον πελάτη για να αποφεύγονται οι απάτες) και στη συνέχεια πληκτρολογούσαν ένα τετραψήφιο κωδικό (το σημερινό Pin) και έπαιρναν τα λεφτά τους.


Εν τω μεταξύ στη Σουηδία
Εννέα ημέρες αφότου η Barclays παρουσίασε το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών, η σουηδική τράπεζα Nixdorf τοποθέτησε το δικό της. Το ονόμασαν «Bankomat».

Ακολούθησαν κι άλλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και ένα χρόνο μετά τοποθετήθηκαν και στο Rockville Centre στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Η τράπεζα Chemical, που το προμηθεύτηκε διαφήμιζε ότι η «τράπεζα ανοίγει στις 9 το πρωί και δε θα κλείσει ποτέ ξανά».

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μέχρι και στις φρεγάτες του αμερικανικού ναυτικού, καθώς επίσης και στο ερευνητικό κέντρο McMurdo στο νησί Ross της Ανταρκτικής.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου