Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο μύθος με τα ακριβά στυλό της NASA για το διάστημα


Υπάρχει μια ιστορία σχετική με τα ακριβά στυλό της NASA για το διάστημα και την απλούστατη λύση της Ρωσίας που κάνει την εμφάνιση της κάθε φορά που κάποιος μεγάλος οργανισμός παρουσιάζει κάποιο πολύπλοκο προϊόν.



Κατά τη διάρκεια του αγώνα της κατάκτησης του διαστήματος στα 1960, η NASA ήρθε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι αστροναύτες χρειαζόντουσαν ένα στυλό για να γράφουν στο διάστημα. Η NASA έπιασε δουλειά. Ξοδεύοντας 1,5 εκατομμύρια δολάρια παρουσίασαν το "Στυλό του Διαστήματος".

Το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι Ρώσοι. Αλλά αυτοί χρησιμοποίησαν ... μολύβι!

Απίστευτο; Μα απλούστατη λύση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα. Μόνο που δεν έγινε έτσι! Η NASA αρχικά χρησιμοποιούσε μολύβια αλλά τα μολύβια "παρήγαγαν" πράγματα που επιπλέουν σε 0 βαρύτητα (σπασμένες μύτες, σκόνη από γραφίτη, ξύσματα κλπ) και είναι εύφλεκτα. Έτσι έψαξαν για άλλη λύση. Η ανεξάρτητη από τη NASA εταιρεία, Fisher Pen Company, άρχισε να αναπτύσσει ένα στυλό που θα χρησιμοποιούνταν σε ακραίες καταστάσεις:

Ο Paul C. Fisher και η εταιρεία του, η Fisher Pen Company, επένδυσαν 1 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία αυτό που πλέον είναι γνωστό ως στυλό του διαστήματος. Τα χρήματα της επένδυσης δεν προήλθαν από τα ταμεία της NASA, ο οργανισμός αναμείχθηκε μόνο όταν το στυλό έγινε πραγματικότητα. Το 1965 ο Fisher πατεντάρισε ένα στυλό που μπορούσε να γράφει ανάποδα, σε πολύ κρύες ή ζεστές θερμοκρασίες (από τους -45,56oC μέχρι και 204,44oC), ακόμα και μέσα στο νερό ή σε άλλα υγρά. Απλά, αν ήταν πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, αντί για μπλε, το μελάνι γινόταν πράσινο.

Μετά από δοκιμές, η NASA παράγγειλε 400 τέτοια στυλό με ένα κόστος μόλις 1000 δολαρίων. Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί στυλό ένα χρόνο μετά. Η Fisher ακόμη πουλάει το αρχικό "Space Pen".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου