Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Henry River Mill Village: Η "District 12" του "The Hunger Games"


Το Henry River Mill Village, βρίσκεται στην επαρχία Burke στη Βόρια Καρολίνα και κάποτε ήταν μια ήσυχη ανάμνηση της βιομηχανικής εποχής των αρχών του 20ου αιώνα των ΗΠΑ. Αλλά το 291 στρεμμάτων χωριό φάντασμα είδε το φως της δημοσιότητας ξανά χάρη στην ταινία "The Hunger Games", ελληνιστί "Αγώνες Πείνας".




Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σουζάν Κόλινς. Και από την ημέρα που βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους η "District 12", όπως είναι γνωστή στην ταινία, γνώρισε αύξηση τουριστών.


Το χωριό σχεδιάστηκε το 1904 από τον Michael Erastus Rudisill, δίπλα σε ένα τριώροφο, πλινθόκτιστο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας με ένα φράγμα 9 μέτρων. Η κατασκευή του κλωστοϋφαντουργείου ξεκίνησε το 1905 και παρήγαγε νήματα από βαμβάκι της εταιρείας Henry River Manufacturing Company μέχρι τα 1960. Η συνολική περιοχή είχε έκταση 6070 στρεμμάτων, σκόπιμα τοποθετημένη κατά μήκος ενός φαραγγιού στον Henry River για υδροηλεκτρικούς σκοπούς (αν και ο μύλος μετατράπηκε σε ατμοκίνητο το 1914 και ηλεκτροκίνητο το 1926).


35 καταλύματα χτίστηκαν για τους εργάτες του εργοστασίου αλλά μόνο 21 απ' αυτά στέκονται πλέον όρθια στην βόρεια όχθη του ποταμού. Τέσσερα μεγάλα σπίτια κατασκευάστηκαν για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου. Ένα απ' αυτά κάηκε ολοσχερώς το 1935.


Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, κτήριο έμεινε άδειο μέχρι που πουλήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη μέχρι που κάηκε το 1977. Η αρχική μεταλλική γέφυρα του χωριού αντικαταστάθηκε στα 1960 αλλά το πλινθόκτιστο κτήριο του εργοστασίου παραμένει ως υπενθύμιση της κληρονομιάς του οικισμού. Το μέρος είναι προς πώληση εδώ και πολλά χρόνια. Η επιτροπή Henry River Mill Village και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν και να αποκαταστήσει τον εργοστάσιο και το χωριό για λόγους ιστορικού ενδιαφέροντος.





φωτογραφίες: Keith Hall , Kent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου