Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Το ψυγείο του Αϊνστάιν: Όταν μια ιδιοφυΐα ασχολούνταν με έναν καταψύκτη


Γνωρίζατε πως το λαμπρό μυαλό του Άλμπερτ Αϊνστάιν βοήθησε και στην εξέλιξη των ψυγείων; Κι όμως!



Η ιστορία έχει ως εξής:

Το 1926 στο Βερολίνο, οι νοικοκυρές αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη συντήρηση των φαγητών.

Τότε όλοι χρησιμοποιούσαν ψυγεία πάγου – δηλαδή κουτιά γεμισμένα με πάγο που αγόραζαν από παγοπώλες στο δρόμο. Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία, εκτός από το ότι ήταν τεράστια και ακατάλληλα για νοικοκυριά, δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα με τις διαρροές αερίων που ήταν επικίνδυνα.

Τα ψυγεία τότε χρησιμοποιούσαν διοξείδιο του θείου και μεθυλοχλωρίδιο για να επιτύχουν την επιθυμητή ψύξη. Η κατασκευή του συστήματος αποτελούνταν από πολλά μέρη, οι ενώσεις κάποιες φορές διαστέλλονταν και υπήρχε διαρροή αυτών των αερίων, τα οποία ήταν θανατηφόρα!

O Αϊστάιν συνεργάστηκε με τον Λεό Σίλαρντ και σχεδίασαν ένα πιο ασφαλές σύστημα, χρησιμοποιώντας ενιαίες κατασκευές και όχι κατασκευές από ξεχωριστά μέρη, ενώ ανακάλυψαν ένα σύστημα που η πηγή θερμότητας θα έκανε με φυσικό τρόπο την πίεση των αερίων που χρειαζόταν για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης.

Οι δυο τους υποστήριζαν μάλιστα πως η διάρκεια ζωής του συστήματος ψύξης θα ήταν ίδια με το εξωτερικό του ψυγείου, δηλαδή θα διαρκούσε 100 χρόνια!

Από το 1926 μέχρι το 1928 οι δύο επιστήμονες είχαν καταθέσει περίπου 45 πατέντες για το νέο τους ψυγείο σε 6 χώρες. Το κραχ της Αμερικής όμως πάγωσε τις πατέντες τους και κανένας κατασκευαστής δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει το εγχείρημα εις πέρας. Έπειτα πούλησαν τις πατέντες τους στην AB Electro Lux και συνέχισαν το επιστημονικό τους έργο στη Γερμανία και μετέπειτα ως πολιτικοί πρόσφυγες στις ΗΠΑ.

Το 2008 επιστήμονες της Οξφόρδης προσπάθησαν να λειτουργήσουν αυτές τις πατέντες και να δημιουργήσουν το ψυγείο που θα λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό ή αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

πηγή: e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου