Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Περιμένοντας τον Χουντίνι να ξεφύγει απ' τον θάνατο

Ο Χουντίνι ετοιμάζεται για μια από τις παραστάσεις του το 1912 - πηγή

"Αν πεθάνω, μην εκπλαγείτε αν οι ψεύτικοι πνευματιστές δηλώσουν αυτήν την μέρα εθνική αργία", είχε δηλώσει ο Χάρρυ Χουντίνι, κατά κόσμο Έρικ Βέις, κατά τη διάρκεια ενός από τα τελευταία του γεύματα. Αν και ο μάγος είχε γίνει διάσημος "παλεύοντας" με ζουρλομανδύες, κλειδαριές και σφραγισμένα κιβώτια πεταμένα στον East River, αργότερα στη ζωή του πολεμούσε τους ψεύτικους πνευματιστές, για τους οποίους πίστευε ότι είχαν ξεγελάσει τον κόσμο και τον έκαναν να πιστεύει σε ψεύτικες αποδείξεις της μετά θάνατον ζωής.



Ο οικογενειακός τάφος του Χουντίνι στο νεκροταφείο Machpelah - φωτογραφία: Bess Lovejoy

Ο Χουντίνι πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 1926, κατά τη διάρκεια του Halloween. Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης στο Princess Theatre στο Μόντρεαλ, ένας φοιτητής του McGill University πήγε στα παρασκήνια και ρώτησε αν ήταν αλήθεια ότι ο Χουντίνι μπορούσε να αντέξει γροθιές στο στομάχι. Ο μάγος είναι ναι, ο μαθητής άρχισε να τον γρονθοκοπεί στην κοιλιά μέχρι που κάποιοι άλλοι φοιτητές άρχισαν να τον παρακαλούν να σταματήσει. Ο Χουντίνι έμεινε με έναν σπασμένο αστράγαλο και ξαπλωμένος σε έναν καναπέ, όχι όρθιος όπως συνήθιζε όταν κάποιος δοκίμαζε τους ατσάλινους κοιλιακούς του.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Χουντίνι άρχισε να πονάει υπερβολικά στο στομάχι, αλλά αρνούνταν να πάει στο νοσοκομείο. Μόνο όταν η σύζυγος του Bess ξέσπασε σε ουρλιαχτά δέχτηκε να τον δει γιατρός. Μόλις ο Χουντίνι βρέθηκε στο χειρουργείο, πύον άρχισε να βγαίνει από την κοιλιά του. Το τυφλό έντερο του είχε υποστεί ρήξη και γυρνούσε σε γάγγραινα. Κάποιοι λένε ότι τα χτυπήματα του μαθητή σκότωσαν τον Χουντίνι, άλλοι ότι ο μάγος υπέφερε ήδη από σκωληκοειδίτιδα πριν καν φτάσει στο Μόντρεαλ. Ο μάγος αγνόησε στωικά τους πόνους του, υποθέτοντας ότι ήταν από τον τραυματισμό και όχι μια κατάσταση που απαιτούσε άμεση ιατρική φροντίδα. Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ με τον αυστηρό έλεγχο του εαυτό του, ήταν απρόθυμος να ενδώσει στις ανάγκες του σώματός του, ακόμα και αν αυτό του έσωζε τη ζωή. Όπως κάθε ήρωας, και αυτός είχε ένα μοιραίο ελάττωμα.

Αφίσα από το 1908 για παράσταση του Χουντίνι στο Circus Busch στο Βερολίνο - πηγή

Ο Χουντίνι πέθανε στα χέρια της συζύγου του, με το όνομα του γνωστού λέκτορα του αγνωστικισμού Ρόμπερτ Ίνγκερσολ στο στα χείλη του. Πάνω από 2.000 πενθούντες μαζεύτηκαν στην αίθουσα χορού του Elk Lodge στην West 43rd Street στο Μανχάταν για την κηδεία του. Ο Χουντίνι είχε ζητήσει να ταφεί σε ένα χάλκινο φέρετρο που είχε αγοράσει για μια από τις παραστάσεις του, με τις επιστολές της αγαπημένης του μητέρας σε μια μαύρη τσάντα κάτω από το κεφάλι του σαν μαξιλάρι. Καθώς το φέρετρο κατέβαινε στο έδαφος στο νεκροταφείο Machpelah στο Queens, ο ένας νεκροθάφτης ψιθύριζε στον άλλο, "Λες να μην είναι μέσα;"

φωτογραφία: Allison Meier

Πολλοί βάνδαλοι έχουν επιτεθεί πολλές φορές τον οικογενειακό τάφου του Χουντίνι στο Machpelah, σπάζοντας τα γρανιτένια παγκάκια και τα καλύμματα των τάφων. Ο τάφος αποκαταστάθηκε εν μέρει χάρη στο τοπικό συμβούλιο της Εταιρείας Αμερικανών Μάγων (ο Χουντίνι ήταν πρόεδρος της όταν πέθανε). Οι δωρεές για την αποκατάσταση φέρεται να προήλθαν από τον David Copperfield.

Το κερί της Αγίας Θάνατος και τα χαρτιά στο μνημείο - φωτογραφία: Allison Meier

Σήμερα, ο τάφος του είναι διακοσμημένος με βότσαλα, νομίσματα και χαρτιά που έχουν αφήσει διάφοροι. Πρόσφατα, ένα κερί της Αγία Θάνατος (Santa Muerte) ήταν πάνω στον τάφο δίπλα σε ένα πέτρινο γυναικείο άγαλμα που θρηνούσε.

Ο Χουντίνι βουτάει με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες στο νερό - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου