Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο Χορός του Θανάτου

 
Τον 16ο αιώνα, ένα από τα πιο δημοφιλές βιβλία ήταν ένα μακάβριος τόμος σχετικό με τον "χορό του θανάτου". Αυτή η αλληγορία που προσωποποιούσε το θάνατο σαν ένα ακάλεστο τέλος για τον καθένα ήταν εικονογραφημένο από ξυλογραφίες του Hans Holbein the Younger το 1526.
 
 


Εκδόθηκε πρώτη φορά το 1538, και αμέσως έγινε λαοφιλές, με 11 εκδόσεις μέχρι το 1562, και πάνω από 100 σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ακόμη που είναι δεμένα σε ... ανθρώπινο δέρμα! Για να αυξήσουν τη νοσηρή αξία του τόμου, έξι γνωστά αντίγραφα του ήταν πραγματικά δεμένα με δέρμα ανθρώπου.


Κάθε εικονογράφηση δείχνει το θάνατο να κυνηγά κάποια ψυχή αδιακρίτως, είτε φτωχού ή πλούσιου, αγίου ή αμαρτωλού, νέου ή γέρου. Βασιλιάδες και ζητιάνοι τους κυνηγάει ο θάνατος, ο οποίος εμφανίζεται σαν σκελετός ή ένα μαραμένο πτώμα. Το βιβλίο ήθελε να υπενθυμίσει στους αναγνώστες το πόσο σύντομη είναι η ζωής τους, και την εφήμερη φύση της ύπαρξης, κάτι που σίγουρα τονίστηκε με τις εκδόσεις που ήταν δεμένες με ανθρώπινο δέρμα.πηγή & περισσότερες εικονογραφήσεις: Danse Macabre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου