Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

10+1 από τα πιο πολύπλοκα έργα του Banksy


Πολλές φορές σας έχω παρουσιάσει έργα του Βρετανού street artist Banksy, με το πιο πρόσφατο το "Better Out Than In" στη Νέα Υόρκη. Ο Banksy εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει πολύπλοκα έργα.

Δείτε μερικά απ' αυτά.



1. Κινητός Καταρράκτης (φωτογραφία πάνω)
Ενώ ο Banksy είναι γνωστός για τα stencil του, συνεχώς ανακατεύει τα πράγματα και έχει πάρει μερικά πολύ μεγάλα ρίσκα. Ένα από τα πρώτα πράγματα του "Better Out Than In" φαίνεται να είναι και το πιο πολύπλοκο, αν σκεφτεί κανείς τον κανονικό καταρράκτη που ταξιδεύει στην πόλη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.


2. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο


Όταν ο Banksy βρέθηκε στο Λος Άντζελες το 2006 για την πρώτη του έκθεση στις ΗΠΑ, κουβάλησε μαζί του μεγάλης κλίμακας έργα, και έναν ελέφαντα για να γεμίσει το χώρο. Μπορεί να φαίνεται αστείο το γεγονός ότι ο Banksy ονόμασε την έκθεση "Barely Legal" (Σχεδόν Νόμιμο), αλλά οι αρχές στις ΗΠΑ θεώρησαν τον βαμμένο ροζ και χρυσό (για να ταιριάζει με τα χρώματα του τοίχου), ζωντανό ελέφαντα με το όνομα Tai, ότι παραβίαζε τους νόμους. Ο Banksy είχε τις κατάλληλες άδειες για να συμπεριλάβει τον Tai στην έκθεση, αλλά το να τον χρωματίσει από την κορυφή μέχρι τα νύχια ήταν παράνομο.


3. Στον Ζωολογικό Κήπο


Πολλά έργα του έχουν καταστραφεί ή αφαιρεθεί, αλλά δυο από τα πιο @ρχιδ@τα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς μέχρι και φωτογραφίες. Τα δύο αυτά κομμάτια -από τα πιο επικίνδυνα, απερίσκεπτα και παράνομα έργα του- βρέθηκαν για λίγο στους ζωολογικούς κήπους του Λονδίνου και του Μπρίστολ. Όπου δηλαδή φυλάσσονται ζώα. Στα οποία ο Banksy μπήκε παράνομα. Στο μέρος που φυλάσσονται οι πιγκουίνοι στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου έγραψε με τεράστια γράμματα, "έχουμε βαρεθεί τα ψάρια". Στο Μπρίστολ, ο Banksy έγραψε στο κλουβί ενός ελέφαντα, "Θέλω να φύγω. Αυτό το μέρος είναι πάρα πολύ κρύο. Ο φύλακας μυρίζει. Βαριέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι".


4. Δυτική Όχθη


Στα τέλη του καλοκαιριού του 2005, ο Banksy πήγε στα εβραϊκά σύνορα της Δυτικής Όχθης για να φτιάξει ένα έργο εννιά κομματιών στον τοίχο που χωρίζει την χώρα από τις Παλαιστινιακές περιοχές. Το έργο του Banksy στην Παλαιστίνη είναι αξιοσημείωτο για πολλούς λόγους. Είναι μια πολιτικά ασταθής περιοχή με συνεχής περιπολίες, τα έργα του είναι τεράστια και όλα έχουν πολιτική χροιά. Στον τοίχο υπάρχουν έργα και άλλων καλλιτεχνών, αλλά του Banksy είναι το πιο διάσημο.


5. Ο τηλεφωνικός θάλαμος


Όταν ο Banksy δημιουργεί τεράστια έργα, του δίνει και καταλαβαίνει. Το 2006, έφτιαξε ένα γλυπτό βασισμένο στο γνωστό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο του Λονδίνου. Τσαλάκωσε λοιπόν το έργο, έχωσε μια αξίνα μέσα του, το έκαναν να μοιάζει σαν να αιμορραγεί και το άφησε σε έναν παράδρομο στο πολυσύχναστο Soho. Το πως το έκανε, μιας και κανείς δεν τον είδε, είναι μυστήριο.


6. Το Guantanamo στην Disneyland


Πάντα τα έργα του έχουν πολιτική χροιά. Αλλά το 2006 τάραξε τα νερά στην Disneyland. Ο καλλιτέχνης έβαλε κρυφά μια φουσκωτή κούκλα ντυμένη σαν κρατούμενος του Γκουαντάναμο (πορτοκαλί φόρμα, μαύρη κουκούλα και χειροπέδες) και μετά κατάφερε να την ανατινάξει και στο Big Thunder Mountain Railroad. Το έργο έμεινε εκεί για πάνω από μια ώρα, μέχρι που έκλεισε ο σιδηρόδρομος, για να αφαιρεθεί. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να περάσουν καν ποτά στην Disneyland!


7. One Nation Under CCTV


Ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του (αν και έχει αφαιρεθεί), είναι ένα έργο που έφτιαξε τον Απρίλιο του 2008 στο Λονδίνο. Σε ένα κτήριο έκανε τη δήλωσή του σχετικά με την ευρεία χρήση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης (CCTV) στην Αγγλία. Έγραψε "ONE NATION UNDER CCTV" (Ένα Έθνος Υπό την CCTV) ζωγραφίζοντας ένα παιδί και έναν φύλακα. Το καταπληκτικό; Ο Banksy έπρεπε να στίσει σκαλωσιά στον τοίχο και να ζωγραφίσει το έργο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε κάμερες CCTV, οι οποίες απέτυχαν να τον καταγράψουν!


8. Έργα Τέχνης στο Μουσείο, New York Edition


Τον Μάρτιο του 2005, ο Banksy ανέτρεψε τα παραδοσιακά μέσα με τα οποία παρουσιάζονται έργα σε διάσημα μουσεία... Τα εξέθεσε μόνος του. "Χτύπησε" σε τέσσερα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Νέας Υόρκης. Το Museum of Modern Art, το Metropolitan Museum of Art, το American Museum of Natural History και το Brooklyn Museum, τοποθετώντας νέα έργα του.
Τα περισσότερα από τα κομμάτια παρέμειναν μια ολόκληρη μέρα πριν οι υπαλλήλου παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.


9. Έργα Τέχνης στο Μουσείο, London Edition


Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Banksy πήγε στο Λονδίνο και έκανε το ίδιο στην γκαλερί 49 του Βρετανικού Μουσείου. Εκεί, εξέθεσε τη δική του εκδοχή της ζωγραφικής σε σπήλαια -ένας πρωτόγονος κυνηγός, που έσπρωχνε ένα καροτσάκι αγορών. Το έργο παρέμεινε εκεί για μέρες, χωρίς κανείς να το προσέξει.


10. The Bristol Exhibition


Τέσσερα χρόνια μετά, ο Banksy έκανε τη μεγαλύτερη φάρσα του σε μουσεία μέχρι σήμερα, αν και η έκθεση του στο Bristol City Museum and Art Gallery ήταν εγκεκριμένη από το μουσείο. Παρόλα αυτά, μόνο δύο αξιωματούχοι γνώριζαν για τα έργα του Banksy, ο οποίος μαζί με την ομάδα του "χτύπησαν" μέσα στη νύχτα για να αντικαταστήσουν έργα τέχνης με δικά τους.


11. Exit Through the Gift Shop
Ενώ πολλοί καλλιτέχνες έχουν κάνει το άλμα από τις γραφικές τέχνες στη μεγάλη οθόνη, το "Exit Through the Gift Shop" του Banksy είναι μια πολύ τολμηρή, εκκεντρική και πολύπλοκη προσπάθεια που ξεχωρίζει μεταξύ των υπολοίπων. Η ταινία μπορεί να πήρε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, αλλά και η ιστορία του Γάλλου καλλιτέχνη του δρόμου Thierry Guetta (Brainwash) και η άγρια ​​άνοδος του στην κορυφή του είδους του είναι πονηρά αστεία, μάλλον ψεύτικη και ίσως η καλύτερη εικόνα για το ποιος είναι ο Banksy. Ο καλλιτέχνης πέρασε ένα χρόνο στο να επεξεργαστεί το 10.000 ωρών υλικό από τις λήψεις του Guetta. Φυσικά, αυτό φαίνεται περίπλοκη και αρκετά δύσκολο, αλλά αν σκεφτεί κανείς την θεωρία που κυκλοφορεί ευρέως ότι ο Banksy ο ίδιος ο Brainwash, η ταινία φαίνεται σαν θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου