Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Marwencol: Η ιστορία του άντρα που έχασε τη μνήμη του και ξαναχτίζει την φαντασία του


Οι άνθρωποι επουλώνουν τις πληγές τους με διάφορους τρόπους, αλλά η ιστορία του Mark Hogancamp μπορεί να είναι μοναδική και συναρπαστική.



Πριν από 13 χρόνια, ο Mark επέστρεψε από το νοσοκομείο μετά από κώμα 9 ημερών και με τη μνήμη του χαμένη. Στο σπίτι του στο Kingston της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε μια ντουλάπα γεμάτη από γυναικεία παπούτσια. Ο Mark ρώτησε ένα φίλο του, αν υπήρχε καμία κυρία στη ζωή του πριν. Του είπαν ότι τα παπούτσια του ανήκαν, τα είχε μαζέψει και τα φορούσε ο ίδιος. Ο Hogancamp ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από μια ομάδα εφήβων σε ένα μπαρ, όταν κατάλαβαν ότι ήταν cross-dresser.


Μετά από την επίθεση που δέχτηκε, σανίδα σωτηρίας για τον ίδιο αποδείχτηκαν μερικές Μπάρμπι και κάποιες πολεμικές φιγούρες. Οι κούκλες απέκτησαν ζωή στο Marwencol, μια πόλη στο Βέλγιο που λεηλατήθηκε από τους Ναζί, όπου διασώθηκαν μόνο οι γυναίκες.

"Φτιάχνω έναν στρατό γυναικών", είπε ο Hogancamp, ο οποίος υπηρέτησε στο ναυτικό και υπέφερε από αλκοολισμό πριν από την επίθεση.


Με μια παλιά Pentax, ο Mark φωτογραφίζει τις ιστορίες που διαδραματίζονται στη μικροσκοπική πόλη που συνεχίζει να χτίζει στην πίσω αυλή του. Είναι σκοτεινές, εκκεντρικές και έχουν να κάνουν με έναν Αμερικανικό πιλότο που διασώθηκε από τα βασανιστήρια των Ναζί από τις γυναίκες του Marwencol. Ο σμηναγός Hogie, είναι το alter ego του Mark. Ο Marwencol αναπαριστά τη βία που υπέστη στα χέρια των ανδρών στον πραγματικό κόσμο.

Ένας ντόπιος φωτογράφος, ονόματι David Naugle, συνάντησε πρώτη φορά τον Mark όταν τον προσπέρασε καθώς οδηγούσε, ντυμένο με στολή και εμβλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ τραβούσε ένα παιχνίδι-στρατιωτικό τζιπάκι γεμάτο με κούκλες οπλισμένες με μικροσκοπικά όπλα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα τον είχαν προσπεράσει, ο David σταμάτησε και άρχισε να του μιλάει.


Λίγες μέρες μετά, ο David έλαβε κάμποσες φωτογραφίες και αμέσως ενθουσιάστηκε με αυτό που είχε ανακαλύψει. Το επόμενο πράγμα που έκανε ήταν να στείλει τις φωτογραφίες στο περιοδικό τέχνης Esopus, όπου οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν μαζί με την ιστορία του Mark. Ο σκηνοθέτης Jeff Malmberg έτυχε να είναι συνδρομητής του περιοδικού. Έτσι γεννήθηκε το Marwencol, ένα ντοκιμαντέρ του 2010 που εξερευνά τη ζωή και το έργο του Mark.


Πριν από την επίθεση, ο Mark Hogancamp ήταν καλλιτέχνης. Έκανε σκίτσα. Αλλά αφού ξύπνησε από το κώμα, είχε χάσει αυτήν του την ικανότητά.


Σήμερα, ο ίδιος χαριτολογώντας αναφέρεται στον εαυτό του ως "ο σκηνοθέτης της κλίμακας 1/6, γνωστός παλιότερα ως καλλιτέχνης". Ενώ εξακολουθεί να αντεπεξέρχεται με προβλήματα στο μετα-τραυματικό στρες και στις επιπτώσεις της εγκεφαλικής βλάβης, ο Mark συνεχίζει προσπαθώντας να φτιάξει τη ζωή του και ελπίζει να βρει την αγάπη με μια γυναίκα, που θα τον δεχτεί όπως είναι. Μαζί και το Marwencol.

"Είμαι απλά ένας κανονικός τύπος, που επιβιώνει", λέει ο Mark.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Mark Hogancamp και δείτε το trailer για το Marwencol.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου