Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

155 χρόνια πριν το πρώτο gif, ο Joseph Plateau έθεσε εικόνες σε κίνηση με το φενακιστοσκόπιο


Σχεδόν 155 χρόνια πριν η CompuServe παρουσιάσει το πρώτο animated gif το 1987, ο Βέλγος φυσικός Joseph Plateau παρουσίασε μια εφεύρεση που ονόμασε φενακιστοσκόπιο (η λέξη προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη 'φενάκη' που αρχικά σήμαινε περούκα και μεταφορικά εξαπάτηση, παραπλάνηση), μια συσκευή που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ότι είναι ο πρώτος μηχανισμός της πραγματικής κίνησης. Το απλό gadget επικαλούνταν την αρχή της εμμονής της όρασης για να εμφανίσει την ψευδαίσθηση ότι οι εικόνες κινούνταν.Το φενακιστοσκόπιο ήταν ένας δίσκος με εγκοπές στην περιφέρεια, που στην επιφάνειά του είχε μια σειρά από εικόνες που παρουσίαζαν τα διαφορετικά στάδια μιας κίνησης. Κοιτάζοντας κάποιος μέσα από τις εγκοπές σε ένα καθρέφτη και περιστρέφοντας τον δίσκο μπορούσε να δει τις ακίνητες εικόνες να κινούνται με τρόπο που φαινόταν μαγικός και για αυτό το φενακιστοσκόπιο ονομάστηκε και μαγικός δίσκος.

Αν και ο Plateau πιστώνεται την επινόηση της συσκευής, εκείνοι την εποχή υπήρχαν πολλοί μαθηματικοί και φυσικοί που επεξεργάζονταν παρόμοιες ιδέες.

Τα αγαπημένα θέματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν το φενακιστοσκόπιο ήταν λιοντάρια που έτρωγαν ανθρώπους, γυναίκες να μεταμορφώνονται σε μάγισσες, και κάμποσες ακόμα άγριες και ψυχεδελικές εικόνες.
Τα animation που βλέπεται εδώ και είναι από τις πρώτες κινούμενες εικόνες, είναι δημιουργία της The Richard Balzer Collection, οι οποίοι με κόπο τα ψηφιοποίησαν και μπορείτε να δείτε και άλλα στο Tumblr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου