Ένα κομμάτι της σπάνιας πέτρας λάπις λάζουλι από τα λατομεία του Αφγανιστάν, εκκρίσεις του σαλιγκαριού του ωκεανού Bolinus brandaris, αποξηραμένα μικροσκοπικά έντομα Coccus ilicis και μια μπάλα "Ινδικού κίτρινο" φτιαγμένο από τα ούρα αγελάδων που τρεφόντουσαν μόνο με φύλλα μάνγκο, είναι μερικοί μόνο από τους παράξενους θησαυρούς που στεγάζονται στα ντουλάπια στο Straus Center for Conservation and Technical Studies του Harvard Art Museums. Αυτή η συλλογή υλικών, μερικά από τα οποία χρονολογούνται περισσότερο από 100 χρόνια πριν και προέρχονται από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύει τις πρώτες ύλες από τις οποίες προέρχονταν οι χρωστικές ουσίες και οι βαφές πριν γίνουν διαθέσιμες οι συνθετικές.
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Η Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων του Χάρβαρντ
Ένα κομμάτι της σπάνιας πέτρας λάπις λάζουλι από τα λατομεία του Αφγανιστάν, εκκρίσεις του σαλιγκαριού του ωκεανού Bolinus brandaris, αποξηραμένα μικροσκοπικά έντομα Coccus ilicis και μια μπάλα "Ινδικού κίτρινο" φτιαγμένο από τα ούρα αγελάδων που τρεφόντουσαν μόνο με φύλλα μάνγκο, είναι μερικοί μόνο από τους παράξενους θησαυρούς που στεγάζονται στα ντουλάπια στο Straus Center for Conservation and Technical Studies του Harvard Art Museums. Αυτή η συλλογή υλικών, μερικά από τα οποία χρονολογούνται περισσότερο από 100 χρόνια πριν και προέρχονται από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύει τις πρώτες ύλες από τις οποίες προέρχονταν οι χρωστικές ουσίες και οι βαφές πριν γίνουν διαθέσιμες οι συνθετικές.
Vertical Earth Kilometer: ένα έργο που μπορεί και να μην υπάρχει
Στο Friedrichsplatz Park στην πόλη Κάσσελ της Γερμανίας, υπάρχει ένα έργο τεράστιας κλίμακας, αλλά δεν μπορεί να το δει κανείς. Το μοναδικό ορατό τμήμα του έργου είναι ένας μικρός ορειχάλκινος δίσκος, με διάμετρο 2 ίντσες, τοποθετημένος σε μια κόκκινη πλάκα, διαστάσεων 2x2 μέτρα. Αυτός ο απλός ορειχάλκινος δίσκος είναι η άκρη του έργου: μιας ράβδου μήκους ενός χιλιομέτρου που μπαίνει κάθετα στο έδαφος.
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016
Το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ σε μια ταινία του 1936
Η Έρχαρτ μπροστά από το Lockheed Electra. Φαίνεται καθαρά ο αριθμός του αεροπλάνου - πηγή
Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε με το δικινητήριο της, Lockheed Electra, στις 2 Ιουλίου του 1937. Τώρα, σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Discovery News αναφέρει ότι το αεροπλάνο έχει κάνει μια εμφάνιση σε μια ταινία του 1936.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016
Μια παρεξήγηση της αεροναυτικής που απαθανατίστηκε σε μια διάσημη φωτογραφία
Ένα F/A-18 Hornet πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό τον Ιούλιο του 1999 - πηγή
Ο σημαιοφόρος John Gay του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ μόλις έχει επιστρέψει στο σπίτι του μετά από πολλούς μήνες πάνω στο U.S.S. Constellation στο Νότιο Ειρηνικό, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του. Στη άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας δημοσιογράφος από ένα περιοδικό φωτογραφίας ελπίζοντας να συζητήσουν τα World Press Photo Awards του 2000. Ο δημοσιογράφος του εξήγησε ότι μια φωτογραφία του είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Επιστήμη και Τεχνολογία. Ο ίδιος ο Gay δεν ήξερε καν ότι συμμετείχε στον διάσημο διαγωνισμό.
Ο Gay είχε συλλάβει σε μια φωτογραφία του μια στιγμή που παρεξηγήθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου.
Κάποτε, κάποιοι έβαλαν και πέμπτη φυλή στις τράπουλες
Στον Μεσαίωνα το να ασχολείται κανείς με παιγνιόχαρτα θεωρούνταν ενασχόληση με την μαγεία. Οι Γάλλοι εισήγαγαν τις τέσσερις βασικές φυλές που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα (καρδιές, κούπες, μπαστούνια, καρό). Αλλά κάτι που ίσως δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι κάποτε κάποιοι προσπάθησαν να εισάγουν και πέμπτη φυλή.
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016
Η πραγματική ιστορία της "Μελωδία της Ευτυχίας"
9 Δεκεμβρίου 1937 - Η οικογένεια φον Τραπ τραγουδάει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Λονδίνο
Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music), που κυκλοφόρησε το 1965, είναι η πέμπτη ταινία σε είσπραξης όλων των εποχών. Έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων που κατείχε από το 1939 η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind) και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και το 1975, χρονιά στην οποία η ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws) κατέρριψε το ρεκόρ εισπράξεων.
Η ιστορία που αφηγείται είναι αληθινή -μέχρι ενός σημείου.
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016
10 διάσημα μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφτεί Online
Τα μουσεία είναι για να τα επισκέπτεται κανείς και να θαυμάζει τα εκθέματα από κοντά, με τα ίσια του τα μάτια. Αλλά από τη μια δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να επισκεφτούν πολλά μουσεία και από την άλλη, και να την είχε κάποιος, πόσος χρόνος θα απαιτούνταν για να δει όσο περισσότερα μπορεί;
Να ένα καλό λοιπόν της ψηφιακής εποχής. Κατέστησε δυνατή και εύκολη μια "εικονική" επίσκεψη στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, από την άνεση του σπιτιού μας.
Δείτε μερικά απ' αυτά.
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016
Grindadrap, 1970: Η φωτογραφία που έδειξε στον κόσμο το έθιμο της σφαγής των φαλαινών στις Νήσους Φερόες
Το 1970, ο Adam Woolfitt συνέλαβε την πιο πάνω εικόνα στο Tindhólmur, ένα μικρό νησί στο φιόρδ Sørvágsfjørður στα Φερόε. Το Tindhólmur από μόνο του είναι ένα σουρεαλιστικό μέρος. Η φωτογραφία του Woolfitt έκανε το μέρος να φαντάζει περισσότερο απόκοσμο: ο ουρανός "βαρύς" και "φορτωμένος", ενώ οι βάρκες επιπλέουν σε έναν αιματοβαμμένο κόλπο, γεμάτο με σφαγμένες φάλαινες.
Χρώματα που το όνομά τους προέρχονται από ανθρώπους
Κομμάτια πάγου με την απόχρωση Alice blue - πηγή
Σε όλη την ιστορία, πολλοί διάσημοι έχουν δανείσει τα ονόματά τους σε αποχρώσεις του μπλε, του μοβ, του πράσινου, του καφέ και σε άλλες αποχρώσεις. Ενώ πολλά από αυτά προέρχονται από καλλιτέχνες που τα χρησιμοποιούσαν ή τα ανέπτυξαν, άλλα ονόματα χρωμάτων προέρχονται από επιστήμονες ή εκείνους που τα αγαπούσαν περισσότερο και ήθελα να τα φορούν.
Η μήκους 65 μέτρων κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Trinity College
Στην φωτογραφία βλέπουμε το "long room", την κεντρική αίθουσα του Old Library στο Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Με μήκος σχεδόν 65 μέτρα, είναι γεμάτη με πάνω από 200.000 από τα παλιότερα βιβλία Βιβλιοθήκης.
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016
Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 1ο
Τριγυρίζοντας στο διαδίκτυο κάθε μέρα, συναντώ διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Κάποια από αυτά σας τα παρουσιάζω, κάποια μένουν για μελλοντική παρουσίαση, κάποια άλλα... απλά είναι για να περνάει η ώρα μου.
Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να ξεκινήσω μια στήλη όπου θα σας παρουσιάζω, εν συντομία, 5 ενδιαφέροντα πράγματα που βρήκα μέσα στην εβδομάδα. Τα πράγματα θα έχουν ως εξής: Μια μικρή εισαγωγή, μια φωτογραφία και το link (κυρίως από τις σελίδες που τριγυρίζω) για όποιον ενδιαφέρεται να ψάξει περισσότερο την ιστορία του κάθε θέματος.
Ελπίζω να τα βρείτε και αυτά ενδιαφέροντα.
Η ιστορία του Mansa Musa, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ιστορίας
Ιταλικός χάρτης του 14ου αιώνα της Δυτικής Αφρικής που δείχνει τον Mansa Musa
Ο Mansa Musa, ο αυτοκράτορας της Αυτοκρατορίας του Μαλί του 14ου αιώνα, είναι μια προσωπικότητα της Αφρικής πιο γνωστός στον κόσμο εκτός Αφρικής. Το περίτεχνο προσκύνημα του στη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων, το 1324 τον συνέστησε στους κυβερνήτες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Η ηγεσία του στο Μαλί, ένα κράτος που εκτεινόταν σε μια απόσταση 2.000 μιλίων, από τον Ατλαντικό μέχρι τη λίμνη Τσαντ, περιελάμβανε το σύνολο ή μέρος των σύγχρονων κρατών της Μαυριτανίας, της Σενεγάλης, της Γκάμπια, της Γουινέας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Τσαντ.
Μια εικονογραφημένη ιστορία του θρυλικού Όριαν Εξπρές
Ταχυδρομική κάρτα από το 1900 περίπου
Το Όριεν Εξπρές (Οrient Express = Ταχεία της Ανατολής), ένα πολυτελές τρένο που συνέδεε το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη ήταν ο "ηγέτης" της Μπελ Επόκ (Belle Époque= Όμορφη Εποχή, 1871-Α' Παγκόσμιος Πόλεμος), και παρέμεινε συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή ιστορία σε όλο τον 20ο αιώνα. Το πιο διάσημο τρένο στον κόσμο απέκτησε μια συναρπαστική αύρα -εν μέρει χάρη σε δημοφιλή βιβλία και ταινίες.
Δεν ήταν όμως μόνο η φαντασία που έχτισε το θρύλο του: καλλιτέχνες και κατάσκοποι ταξίδεψαν με το Όριαν Εξπρές και πραγματικές δολοφονίες έλαβαν χώρα.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016
8 sequel που κέρδισαν υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
Είναι σπάνιο όταν ένα sequel μιας ταινίας καταφέρνει να σταθεί τόσο καλά όσο η πρώτη ταινία. Ακόμα πιο σπάνιο είναι όταν η συνέχεια είναι τόσο καλή που δέχεται υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Δείτε οκτώ τέτοιες ταινίες.
Μερικές πληροφορίες, που ίσως δεν ξέρετε, για τη Νεκρά Θάλασσα
Η Νεκρά Θάλασσα (ή Αλμυρή θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίμνες του κόσμου. Βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Γης, μεταξύ της Ιορδανίας προς τα ανατολικά και του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης στα δυτικά. Έχει μήκος, από Β. προς Ν., 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016
Ένας χάρτης του ρωμαϊκού οδικού δικτύου μήκους 6,75 μέτρων
Ο Tabula Peutingeriana, γνωστός και ως "Peutinger Map", είναι μια εικονογράφηση του οδικού δικτύου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σωζόμενη εκδοχή, ένα πάπυρος μήκους 6,5 μέτρων που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας στη Βιέννη, είναι ένα αντίγραφο του 13ου αιώνα. Το πρωτότυπο ήταν του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ.. Το όνομα "Peutinger" προέρχεται από τον Γερμανό Konrad Peutinger, ιδιοκτήτη του χάρτη το 1508, πριν καταλήξει το 1737 στη Βιβλιοθήκη.
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016
Αγκινάρες και αυγά: Υλικά στα οποία έκρυβαν μηνύματα οι γυναίκες κατάσκοποι του 17ου αιώνα
Η Elizabeth Stuart, βασίλισσα της Βοημίας, έστελνε κρυπτογραφημένες επιστολές, με αλγόριθμους κρυπτογράφησης, κώδικες και αόρατο μελάνι ενώ ήταν εξόριστη στη Χάγη
Τον 17ο αιώνα, η κατασκοπεία ήταν πιο ποικιλόμορφη απ' ό,τι μπορεί κάποιος να περιμένει. Οι γυναίκες κατάσκοποι ασχολούνταν με μερικές από τις πιο συναρπαστικές τεχνικές στη συλλογή πληροφοριών.
Μια έρευνα σχετική με τις κατασκόπους που δρούσαν στην Ευρώπη και την Αγγλία δείχνει ότι χρησιμοποιούσαν ένα ευφυές "οπλοστάσιο", όπως αυγά και αγκινάρες, για να προωθήσουν τα μυστικά τους.
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016
Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Χέμινγουεϊ σε σαφάρι στην Κένυα το 1954 - πηγή
Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με περιπετειώδη και πολυτάραχη ζωή. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης "Χαμένης Γενιάς" των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια (εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής) και τις γυναίκες (έκανε τέσσερις γάμους).
Δείτε μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων και οι ιστορίες του
Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων στο Μουσείο ντελ Πράδο στη Μαδρίτη - πηγή
Ο Ιερώνυμος Μπος (Hieronymus van Aken) ήταν σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας "επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών" ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως "θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές". Στον 20ό αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του Μπος απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία.
Μερικές από τις πιο εμβληματικές μάσκες σε ταινίες
V for Vendetta
Γρήγορα, σκεφτείτε μια μάσκα από ταινία! Του Γκάι Φοκς, του Ζορό, του Μπάτμαν και πόσες άλλες...
Ο κόσμος υποτιμάει το πόσο σημαντική είναι μια μάσκα σε μια ταινία. Όχι μόνο μπορεί να κρύψει την ταυτότητα, μια παραμόρφωση ή απλά να κάνει τον πρωταγωνιστή να φαίνεται πιο... cool, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ταυτότητα που θα είναι αναγνωρίσιμη στον καθένα. Σκεφτείτε, πόσες φορές έχετε δει μια μάσκα και αμέσως την συνδέσατε με κάποιον...
Δείτε μερικές από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία του κινηματογράφου.
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016
Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την ομπρέλα
Πορ-Λουί, Μαυρίκιος - πηγή
Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ομπρέλα είναι κάτι το αναγκαίο. Είτε πρόκειται για βροχή ή για τον ήλιο, δείτε μερικές πληροφορίες για την ιστορία τους που κρατούν το κεφάλι μας στεγνό.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν ξέρετε για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο καταστροφική σύγκρουση στην ιστορία. Κόστισε τα περισσότερα χρήματα, προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές, σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους και προκάλεσε περισσότερες αλλαγές απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος πόλεμος στην Ιστορία. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ίσως δεν γνωρίζετε...
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016
Πλαστά αρχαία αντικείμενα που έγιναν κατά την αρχαιότητα
Ο Αγαμέμνονας ενώ κρατάει το σκήπτρο του. Θραύσμα από το καπάκι αττικής ερυθρόμορφης λεκανίδας, 410-400 π.Χ.. Museo Nazionale Archeologico di Taranto.
Η πλαστογραφία της τέχνης και των αρχαιοτήτων δεν είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο. Χιλιάδες χρόνια πριν, λατρευτικά αντικείμενα, έργα τέχνης και συλλεκτικά κομμάτια αντιγράφονταν και πωλούνταν ως "αρχαία". Δείτε μερικά πλαστά αντικείμενα που έγιναν κατά την αρχαιότητα. Όσα απ' αυτά σώζονται σήμερα είναι και αυτά αρχαία αντικείμενα, αλλά τότε ήταν απλά απομιμήσεις.
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016
Ακτινογραφίες λουλουδιών από την δεκαετία του 1930
Όταν επιλέγουμε λουλούδια συνήθως μας προσελκύουν τα ζωηρά χρώματα τους. Τον Δρ Dain L. Tasker όμως, ένας πρώιμος ακτινολόγος του 20ου αιώνα, ενδιαφερόταν για ένα άλλο χαρακτηριστικό τους: την ανατομία τους. Με τη χρήση φιλμ ακτίνων Χ για να επισημάνει τα πέταλα και τα φύλλα, ο Tasker παρήγαγε εικόνες χωρίς χρώμα. Κάθε εικόνα μοιάζει περισσότερο σαν κάποιο σχέδιο με μελάνι παρά με φωτογραφία.
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016
Το μυστήριο των γυάλινων σταγόνων που δεν σπάνε
Οι Prince Rupert's Drops ή αλλιώς Dutch tears είναι γυάλινα αντικείμενα που δημιουργούνται όταν ρίξουν λειωμένο γυαλί σε κρύο νερό. Το γυαλί ψύχεται και παίρνει το σχήμα μιας σταγόνας με μια μακρά, λεπτή ουρά. Το νερό ψύχει πολύ γρήγορα το λειωμένο γυαλί στο εξωτερικό της σταγόνας, ενώ το εσωτερικό τμήμα της παραμένει θερμότερο. Όταν το γυαλί στο εσωτερικό της κρυώσει, συστέλλεται μέσα στο ήδη στερεό εξωτερικό μέρος. Αυτή η συστολή δημιουργεί πολύ μεγάλες θλιπτικές τάσεις στην επιφάνεια, ενώ ο πυρήνας της σταγόνας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκφυλιστικού στρες. Είναι ένα είδος σκληρού γυαλιού.
Η πολύ υψηλή πίεση μέσα στη σταγόνα δημιουργεί ιδιότητες, όπως την ικανότητα το βολβοειδές άκρο να αντέχει χτυπήματα από σφυρί χωρίς να σπάει. Όμως αν η άκρη της ουράς καταστραφεί έστω και λίγο, η σταγόνα εκρήγνυται!
Το πιο δηλητηριώδες ζώο στη Γη είναι εντυπωσιακό
Αυτό το μικρό πλάσμα, είναι ένα σαλιγκάρι-κώνος. Το δηλητήριό του θεωρείται από τα ισχυρότερα του ζωικού βασιλείου.
Ονομάζεται αλλιώς ο «κώνος ο γεωγράφος», ένα αρπακτικό θαλάσσιο σαλιγκάρι που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους κολυμβητών και ψαράδων. Αυτό που κάνει απλά είναι να απελευθερώνει στο νερό μια μορφή ινσουλίνης που προκαλεί στο θύμα υπογλυκαιμικό σοκ.
Ένας μετεωρίτης εκρήγνυται πάνω από την έρημο Μοχάβι σε ένα εντυπωσιακό Timelapse Video
Ο μετεωρίτης πάνω από την Μοχαβί. Στο βίντεο, θα τον δείτε να εκρήγνυται σε ένα σύννεφο καπνού!
Το MOJAVE BLUES τραβήχτηκε από τον αστροφωτογράφο Harun Mehmedinovic. Είναι μέρος του Project SKYGLOW, μια συνεργασία του Mehmedinovic με τον Gavin Heffernan, οι οποίοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ ανακαλύπτοντας όμορφα και υποτιμημένα μέρη που προσφέρουν υπέροχη θέα του νυχτερινού ουρανού.
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
Το πιο παλιό hoax της wikipedia
Σύμφωνα με το λήμμα της Wikipedia, ο Jack Robichaux ήταν ένας μουσικός της τζαζ του 19ου αιώνα που ζούσε στη Νέα Ορλεάνη. Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερος, μέχρι που ανακάλυψαν ότι ήταν βιαστής κατά συρροή. Ως πηγή αναφέρεται ένα βιβλίο. Το θέμα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία περίπτωση βιασμών κατά συρροή στη Νέα Ορλεάνη που να αφορούν τον Jack Robichaux. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ Jack Robichaux.
Το λήμμα προστέθηκε στη Wikipedia το 2005 και αποκαλύφθηκε το 2015, καθιστώντας το το παλιότερο hoax της εγκυκλοπαίδειας.
Αναρτήθηκε από
Φοίνικας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Ετικέτες
Διαδίκτυο - Gadgets,
Μύθοι - Θρύλοι - Αλήθειες
Ο άνθρωπος που κρατούσε σημειώσεις του τι έκανε κάθε 5 λεπτά επί 25 χρόνια
Και να μην ασχολείται κάποιος με τα κοινωνικά δίκτυα σίγουρα το έχει προσέξει. Υπάρχει πολύς κόσμος καρφωμένος πάνω από την οθόνη ενός "έξυπνου" κινητού και όλη την ώρα κάτι γράφει/ βλέπει/ στέλνει μηνύματα/ σχολιάζει, κλπ. Όπως και θα έχετε προσέξει, όσοι ασχολείστε και έχετε κάποιο λογαριασμό σε αυτά, ότι είναι μερικοί που συνεχώς ανανεώνουν το status τους -λες και αν δεν μας "ενημερώσουν" που είναι και τι κάνουν, θα χάσουμε κάτι... Όλο αυτό, το να ποστάρει κάποιος κάθε πέντε λεπτά κάτι δηλαδή, μου κάνει λίγο -έως πολύ- εγωκεντρικό.
Αυτά βέβαια, ούτε που τον ενδιέφεραν τον Robert Shields, τον άγνωστο "πατέρα του microblogging". Την δεκαετία του '70, ο Shields ενημέρωνε το status του, με το στυλ του Twitter (λίγες λέξεις δηλαδή), κάθε πέντε λεπτά. Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα με κάποιες από τις επαφές σας στα κοινωνικά δίκτυα; Περιμένετε και θα δείτε τι έκανε αυτός ο τύπος.
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016
2 Φεβρουαρίου: Η Ημέρα της Μαρμότας
Μια μαρμότα των Άλπεων (Marmota marmota) - πηγή
Κάθε χρόνο από το 1886, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου το πρωί στο Punxsutawney της Πενσιλβάνια προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα τρωκτικό, μια μαρμότα με το όνομα Phil, να προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες.
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Όταν η NASA αντέγραψε τον κινηματογράφο
Την 1η Δεκεμβρίου του 2014, η NASA απέσυρε ένα ιστορικό αντικείμενο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Δεν ήταν κάποιος πύραυλος, ή κάποιο άλλο αντικείμενο, αλλά το αρχικό ρολόι της αντίστροφης μέτρησης, ένα τεράστιο, αναλογικό ρολόι που βρισκόταν στην πλευρά του ποταμού απέναντι από το μέρος που γίνονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων και μετρούσε στωικά τα δευτερόλεπτα μέχρι την εκτόξευση.
Τα ρολόγια της αντίστροφης μέτρησης επιτρέπουν στους τεχνικούς και τους αστροναύτες να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας εκτόξευσης πυραύλου, 43 ώρες πριν από αυτήν, μέχρι και την τελική ανάφλεξη. Αυτό το ρολόι λοιπόν δεν εφευρέθηκε από κάποιον μηχανικό, αλλά ήταν το όραμα ενός σκηνοθέτη: του πρωτοπόρου της επιστημονικής φαντασίας Φριτς Λανγκ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)