Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

4 οικισμοί που δεν υπήρξαν ποτέ!


Μπορεί να ακούγεται σαν να πρόκειται για εγκαταλελειμμένες πόλεις, πόλεις-φαντάσματα ή μεσαιωνικοί οικισμοί που εξαφανίστηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ!



Αυτά τα «μέρη», είτε προέκυψαν κατά τύχη ή είναι παγίδες πνευματικών δικαιωμάτων που μπήκαν στους χάρτες για να βοηθήσουν κάποια κατοπινή παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί λάτρεψαν αυτά τα "μέρη" ή δήλωσαν πως είναι "κάτοικοι" τους.

Argleton, Lancashire, Αγγλία (φωτογραφία πάνω)
Πριν τις 30 Ιανουαρίου 2010, ένα ταξίδι στο χωριό Argleton δε θα αποκάλυπτε τίποτα περισσότερο από άδεια χωράφια (φωτογραφία πάνω). Ο Mike Nolan του Edge Hill University ήταν ο πρώτος που έγραψε σε ένα blog για την εικονική πόλη, τον Σεπτέμβριο του 2008. Ένα χρόνο αργότερα το Argleton είχε κάνει εντύπωση στα ΜΜΕ.


Ψεύτικες ιστοσελίδες όπως το argleton.com και το argleton-village.co.uk προσέφεραν πλήρες ιστορικό, λίστες με διάσημους "Argletonians" καθώς και τα τρέχοντα γεγονότα του χωριού. Κάποιοι έβγαλαν εμπορικά και διαφημιστικά συνθήματα όπως, «I visited Argleton and all I got was this T-shirt» (Επισκέφτηκα το Argleton και το μόνο που πήρα ήταν αυτό το μπλουζάκι) και «New York, London, Paris and Argleton», αποτίοντας φόρο τιμής στον οικισμό-φάντασμα.

Οι εξηγήσεις για το Argleton ποικίλουν, από ένα αθώο λάθος σε μια σκόπιμη παγίδα πνευματικών δικαιωμάτων. Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι το «Argle» βασίζεται στη λέξη «Google», ενώ άλλοι πως πρόκειται για αναγραμματισμό των «Not Large» (όχι μεγάλος) και «Not Real G» (όχι πραγματικό G) -όπου «G» μάλλον Google... Όπως και να έχει, το Argleton έχει αφαιρεθεί από το Google Maps, αλλά ο θρύλος του ζει.


Beatosu και Goblu, Οχάιο, ΗΠΑ


Αυτοί οι δυο οικισμοί εμφανίστηκαν στους χάρτες του Μίσιγκαν το 1978-1979 και λέγεται πως αναφέρονται στο σύνθημα των οπαδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν "Go Blue!", καθώς και στα αρχικά του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (Ohio State University-OSU). Ο Peter Fletcher -απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και πρόεδρος της State Highway Commission (Επιτροπής του Πολιτειακού Δρόμου)- εισήγαγε τις Beatosu και Goblu όταν κάποιος φίλος του, του έκανε πλάκα για τα χρώματα της γέφυρας Mackinac -πράσινο και άσπρο, που ήταν και τα χρώματα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν- αλλά έρχονταν σε αντίθεση με τους νόμους της Πολιτείας για τους δρόμους. Μη μπορώντας να αλλάξει τα χρώματα της γέφυρας, ο Fletcher, έκανε κάτι πιο απλό. Έβαλε έναν χαρτογράφο να βάλει αυτές τις δύο φανταστικές πόλεις στο χάρτη!


Agloe, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


Περιστασιακά, φανταστικοί οικισμοί όπως το Agloe στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει πραγματικοί οικισμοί. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, ο ιδρυτής της General Drafting Company, Otto G. Lindberg, και ένας βοηθός του, ο Ernest Alpers, έκαναν έναν αναγραμματισμό στα αρχικά των ονομάτων τους και «δημιούργησαν» έναν οικισμό, σε μια προσπάθεια να στήσουν μια παγίδα πνευματικών δικαιωμάτων. Στη δεκαετία του 1950, χτίστηκε εκεί το Agloe General Store αλλά παρά το ότι το κατάστημα τελικά έκλεισε, ο οικισμός-φάντασμα παρέμεινε στους χάρτες μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου