Στην εικόνα βλέπετε ένα υποβρύχιο καλώδιο. Με διάμετρο 69 χιλιοστά, μεταφέρει το 99% της παγκόσμιας κίνησης -όπως το διαδίκτυο και η τηλεφωνία- και συνδέει από το 2003 όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αυτό το καλώδιο οπτικής ίνας διασχίζει τους ωκεανούς και συνδέει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.
Μια διατομή ενός υποβρύχιου καλωδίου επικοινωνιών
1. Πολυαιθυλένιο.
2. Ταινία Mylar.
3. Προσαραγμένα χαλύβδινα σύρματα.
4. Αδιάβροχος θώρακας αργιλίου.
5. Πολυάνθρακας.
6. Σωλήνας χαλκού ή αργιλίου.
7. Ζελατίνα πετρελαίου.
8. Οπτικές ίνες. (πηγή)
Ιστορική εξέλιξη
- Μετά την ανακάλυψη του τηλέγραφου από τους Ουΐλιαμ Κουκ (William Cooke) και Τσαρλς Γουΐτστοουν (Charles Wheatstone) το 1839, η ιδέα μιας υποβρύχιας γραμμής που θα περνάει μέσα από τον Ατλαντικό Ωκεανό άρχισε να θεωρείται ως πιθανός μελλοντικός θρίαμβος της ανθρωπότητας.
- Ο Σάμιουελ Μορς (Samuel Morse) ανακοίνωσε την αισιοδοξία του το 1840, ενώ το 1842 καταπόντισε ένα καλώδιο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και έστειλε ένα τηλεγράφημα.
- Το επόμενο φθινόπωρο, ο Γουΐτστοουν εκτέλεσε ένα παρόμοιο πείραμα στον κόλπο του Σουώνση.
- Ο Ρώσος Μόριτζ φον Τζακόμπι (Moritz von Jacobi) είχε ήδη πειραματιστεί το 1811.
- Ο C.V. Walker, ηλεκτρολόγος του νοτιοανατολικού σιδηρόδρομου, πόντισε ένα καλώδιο κατά μήκος της ακτής του Ντόβερ το 1849.
- Τον Αύγουστο του 1850, η αγγλογαλλική επιχείρηση τηλεγράφων του John Watkins Brett πέρασε το πρώτο καλώδιο μέσα από τον Πορθμό της Αγγλίας.
- Το 1852 επετεύχθη η σύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία και του Λονδίνου με το Παρίσι. Τον Μάιο του 1853 ενώθηκαν η Αγγλία με τις Κάτω Χώρες με ένα καλώδιο που πέρασε από την Βόρεια Θάλασσα, από την Οξφόρδη στη Χάγη.
- Η πρώτη προσπάθεια τοποθέτησης ενός υπερατλαντικού καλωδίου τηλέγραφων προτάθηκε από την Cyrus West Field το 1858. Όμως, λόγω προβλημάτων λειτούργησε μόνο έναν μήνα.
- Το 1865 και το 1866 με το μεγαλύτερο ατμόπλοιο του κόσμου την εποχή εκείνη, τον "Μέγα Ανατολικό" επετεύχθη το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο. Ο Μέγας Ανατολικός το 1870 τοποθέτησε το πρώτο καλώδιο στην Ινδία.
- Το 1863 συνδέθηκε η Βομβάη με την Αραβική χερσόνησο.
- Το 1870 η Βομβάη συνδέθηκε με το Λονδίνο.
- Η αμερικάνικη ήπειρος συνδέθηκε με την Χαβάη το 1902 και το Γκουάμ με τις Φιλιππίνες το 1903.
- Η σύνδεση του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των νησιών Φίτζι έγινε επίσης το 1902. (πηγή)
Ο χάρτης δείχνει τις υποβρύχιες συνδέσεις σε όλο τον κόσμο και είναι από την ιστοσελίδα submarinecablemap.com.
Infographic από την The Guardian
Τα υποβρύχια καλώδια τοποθετούνται χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα πλοία. Στη φωτογραφία βλέπουμε το CS Cable Innovator, το μεγαλύτερο πλοίο του είδους του. Κατασκευάστηκε το 1995 από την Φιλανδική Kvaerner Masa, έχει μήκος 145 μέτρα, πλάτος 24 μέτρα και ύψος 8,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 8.500 τόνους καλωδίου οπτικής ίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου