Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

10 είδη του ζωικού βασιλείου που πήραν το όνομα διάσημων

 
Μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ένα καρκινοειδές παράσιτο που τρέφεται με αίμα πήρε το όνομά του θρύλου της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ και ένα γένος τροπικών ψαριών το όνομα του Βρετανού εξελικτικού βιολόγου Richard Dawkins.
 
 

Περίπου 17.000 με 24.000 είδη του ζωικού βασιλείου ταυτοποιούνται κάθε χρόνο, αναφέρει ο Dr Ellinor Michel του International Commission on Zoological Nomenclature, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου -μερικά θηλαστικά, εκατοντάδες αμφίβια και χιλιάδες έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Οι επιστήμονες πρέπει να διαλέξουν ένα όνομα. Συχνά διαλέγουν κάποιο από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του ζώου ή το μέρος στο οποίο βρίσκεται. Κάποιοι επιλέγουν το όνομα κάποιου διάσημου.

"Οι επιστήμονες δεν δίνουν τα δικά τους ονόματα στα είδη," λέει ο Michel. "Και αυτό γιατί θα φανεί σαν υπεροψία".

Ψάρι Richard Dawkins


Έχοντας ένα γένος το όνομά σου είναι ακόμη μεγαλύτερος έπαινος από το να το έχει μόνο ένα είδος. Ο Dawkins το περιέγραψε ως "μεγάλη τιμή" και δήλωσε πως δεν νοιώθει καθόλου προσβεβλημένος που αυτό το ψάρι, που ανακαλύφθηκε από τον επιστήμονα από την Σρι Λάνκα Rohan Pethiyagoda, δεν ήταν ψηλά στην τροφική αλυσίδα.

Παράσιτο Μπομπ Μάρλεϊ
Την περασμένη εβδομάδα ένα μικρό καρκινοειδές παράσιτο που τρέφεται με ψάρια στην Καραϊβική ονομάστηκε Gnathia marleyi, από τον θρύλο της ρέγκε Μάρλεϊ. "Έδωσα το όνομα του Μάρλεϊ σ' αυτό το είδος, λόγω του σεβασμού και τον θαυμασμό μου για τη μουσική του," δήλωσε ο Paul Sikkel, ένας θαλάσσιος βιολόγος του Arkansas State University.

Αλογόμυγα Μπιγιονσέ
Η Scaptia beyonceae, ένα σπάνιο είδος αλογόμυγας που βρέθηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, πήρε το όνομα της τραγουδίστριας. Ο επιστήμονας Bryan Lessard δήλωσε πως "οι μοναδικές χρυσές τρίχες που υπάρχουν στην κοιλιά της μύγας με ενέπνευσαν να της δώσω το όνομα της Μπιγιονσέ".

Κερκοπίθηκος John Cleese


Ο κωμικός ηθοποιός John Cleese έδωσε το όνομα του σε έναν μαλλιαρό κερκοπίθηκο το 2005. Ο πίθηκος Avahi cleesei από την Μαδαγασκάρη, ο οποίος είναι απειλούμενο είδος, "βαφτίστηκε" από τον Urs Thalmann με το όνομα του ηθοποιού, ως φόρο τιμής στην προώθηση του Cleese για την διατήρηση της φύσης σε ταινίες όπως το "Fierce Creatures".

Σκαθάρι Τζορτζ Μπους
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έδωσαν το όνομα τους σε σκαθάρια το 2005. Ο Quentin Wheeler, ένας από τους επιστήμονες που τα ανακάλυψε, δήλωσε ότι η απόφαση να ονομάσει τα τρία είδη με τα ονόματα των πολιτικών δεν είχε τίποτα να κάνει με τα φυσικά χαρακτηριστικά τους.

Σκαθάρι Κέιτ Γουίνσλετ
Ακόμα ένα σκαθάρι, το Agra katewinsletae πήρε το όνομα της ηθοποιού εξαιτίας του ρόλου της στον Τιτανικό. Ο Terry Erwin, ο εντομολόγος που το ανακάλυψε, εξήγησε ότι αναφερόταν στην απειλή του σκαθαριού από την αποψίλωση των δασών. "Ο χαρακτήρας της δεν βυθίστηκε με το πλοίο, αλλά δεν θα μπορούμε να πούμε πως θα γίνει το ίδιο και με αυτό το είδος αν συνεχιστεί η καταστροφή των δασών".

Σκαθάρι Αδόλφος Χίτλερ


Το Anophthalmus hitleri είναι ένα είδος τυφλών σκαθαριών των σπηλαίων και βρέθηκε μόνο σε πέντε υγρές σπηλιές στη Σλοβενία​​.

Πλεσιόσαυρος David Attenborough
Ο φημισμένος Βρετανός φυσιοδίφης έχει δώσει το όνομα του σε αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένου και του Attenborosaurus conybeari, ενός πλεσιόσαυρου που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Το όνομα σε αυτόν τον δεινόσαυρο το έδωσε ο Αμερικανός παλαιοντολόγος Ρόμπερτ Μπέικερ.

Κουνέλι Χιού Χέφνερ


Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το κουνέλι των βάλτων Sylvilagus palustris hefneri, από τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Playboy. Ο Χέφνερ έχει δωρίσει χρήματα για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση κουνελιών.

Βάτραχος Πρίγκηπας Κάρολος


Νωρίτερα φέτος, ένας βάτραχος των δέντρων πήρε το όνομα του Πρίγκηπα Καρόλου, σε αναγνώριση για το φιλανθρωπικό του έργο για την προστασία αυτών των ζώων των τροπικών δασών. Ο Hyloscirtus princecharlesi ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ το 2008.

πηγή: bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου