Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στον Παγκόσμιο Ιστό


Αυτό που βλέπεται πιο πάνω είναι η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στον Παγκόσμιο Ιστό, το γνωστό μας World Wide Web (www). Είναι από την φωτογράφηση για την προώθηση της κωμικής μπάντας Les Horribles Cernettes και ανέβηκε σχεδόν πριν 20 χρόνια από τον Τιμ Μπέρνερς Λι, εφευρέτη του.Η φωτογραφία προστέθηκε σε μια ιστοσελίδα σχετική με τη μουσική στο CERN (το γνωστό, όπου δούλευε εκεί εκείνο τον καιρό ο Μπέρνερς Λι) και μάλλον δεν πρέπει να το είδαν πολλοί. Όσο για το Mac στο οποίο υπήρχε το αρχικό gif αρχείο, μας... άφησε χρόνους κάπου στο 1998.

Όταν ο Μπέρνερς Λι και η ομάδα του έφτιαξαν μια καινούργια έκδοση του ακόμα ανώριμου συστήματος τους, που μπορούσε να υποστηρίξει και φωτογραφίες, ζήτησε μια φωτογραφία των Cernettes. Ήδη ο Ιστός είχε χρησιμοποιήσει μερικές vector εικόνες, αλλά τώρα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Ευτυχώς για εκείνον, ο φωτογράφος Silvano de Gennaro, που δούλευε και εκείνος εκέινο τον καιρό στο CERN, έπαιζε με ένα αρχείο gif με την πρώτη έκδοση του Photoshop στο έγχρωμο Macintosh της. Τα αρχεία gif ήταν μόλις πέντε χρονών τότε, αλλά ήταν μια καλή μορφή συμπίεσης και μπορούσε κανείς να "πειράξει" τις έγχρωμες φωτογραφίες χωρίς να "γονατίσει" τον υπολογιστή του.

φωτογραφία: en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου