Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η πόλη των τοιχογραφιών


Η πόλη Sheffield βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Τασμανίας στην Αυστραλία και είναι γνωστή για την κτηνοτροφία της αλλά και τη γεωργία της.

 
 
Στη δεκαετία του 1980, το Sheffield ήταν μια τυπική πόλης της Τασμανίας μέχρι που άρχισαν να κατασκευάζονται υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Με την ολοκλήρωση όμως των εργοστασίων οι κάτοικοι της άρχισαν να μεταναστεύουν. Έτσι μια μικρή ομάδα αποφάσισε να αναλάβει δράση και να σώσει την πόλη.


Τα μέλη της ομάδας -Kentish Association for Tourism- εμπνευσμένα από την ιστορία μια μικρής καναδικής πόλης, της Chemainus, στην οποία υπήρχαν πολλές τοιχογραφίες, δούλεψαν συνεχώς για να αναβιώσουν την πόλη τους μέσω της τέχνης και του τουρισμού. Η πρώτη τοιχογραφία αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1986. Από τότε έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα κτήρια πάνω από 60 τοιχογραφίες που απεικονίζουν τα τοπία της περιοχής και της ιστορίας της. Σχεδόν 220.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη για να θαυμάσουν τις τοιχογραφίες.


Στο κέντρο του Sheffield υπάρχουν ανοικτά στούντιο όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους καλλιτέχνες -φωτογράφοι, ξυλουργοί, κεραμοποιοί, καλλιτέχνες του γυαλιού κ.ά.- επί το έργον.


Επίσης, κάθε χρόνο γίνετε και ένας διεθνής διαγωνισμός τέχνης όπου επιλέγετε ένα ποίημα και το οποίο θα αποτελέσει την έμπνευση των καλλιτεχνών. Οι 9 καλλιτέχνες των οποίων τα έργα περνάνε στον τελικό μένουν στο Mural Park σε κοινή θέα για ένα χρόνο, μέχρι δηλαδή τον επόμενο διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου