Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Galleria, η γυάλινη στοά του Μιλάνο


Το πλήρες όνομα της είναι Galleria Vittorio Emanuele II και πήρε το όνομα της από τον Βίκτωρ Εμμανουήλ Β', πρώτο Βασιλιά της Ιταλίας. Συνδέει δυο από τα πιο διάσημα μέρη του Μιλάνο, την Piazza del Duomo και την Piazza della Scala.Αποτελείται από δύο γυάλινες θολωτές στοές, που τέμνονται σε ένα οκτάγωνο το οποίο καλύπτει το δρόμο που συνδέει την Piazza del Duomo με την Piazza della Scala. Η ιδέα μιας στοάς η οποία θα στεγάζει καταστήματα ξεκίνησε το 1798 στην Γαλλία με το Passage du Caire που κατασκευάστηκε προς τιμήν της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Η στοά το 1880

Η Galleria σχεδιάστηκε το 1861 και η κατασκευή της -που έγινε από τον Giuseppe Mengoni- της διήρκεσε από το 1865 ως το 1877. Τα καταστήματα μέσα στη στοά πρέπει να έχουν πινακίδες με χρυσά γράμματα πάνω σε μαύρη πινακίδα.


Στο κεντρικό μωσαϊκό υπάρχει ο ταύρος του θυρεού του Τορίνο. Η παράδοση λέει πως αν κάποιος βάλει τη δεξιά φτέρνα του στα γεννητικά όργανα του ταύρου και κάνει τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό του θα έχει καλή τύχη. Εξαιτίας αυτού λοιπόν έχει προκληθεί βλάβη στο μωσαϊκό και στα γεννητικά όργανα του ταύρου υπάρχει μια τρύπα.


Η κατασκευή έχει 32 μέτρα ύψος, αποτελείται από 353 τόνους σίδηρο και το οκταγωνικό σχήμα της οροφής φτάνει σε ύψος των 47 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου